Nästa artikel
Regeringen kan köras över om höga bränslepriserna
Nyheter

Regeringen kan köras över om höga bränslepriserna

Publicerad 17 mars 2022 (uppdaterad 17 mars 2022)
Oppositionen har tagit fram ett nytt förslag för att sänka priset på bensin och diesel.

Regeringen vill sänka drivmedelsskatten för att kunna pressa ned priset på bensin och diesel. Priserna ska sänkas med 1,30 kr/l förutom den sänkning med 50 öre som ska genomföras i maj.

Oppositionen med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har istället tagit fram ett eget förslag om att sänka priserna betydligt mer, med 5 kr/l för diesel och 4 kr/l för bensin. Nu ska även Vänsterpartiet ställa sig bakom oppositionens förslag, enligt uppgifter till Expressen, vilket innebär att det kan gå igenom i riksdagen.

Att prissänkningen blir större än i regeringens förslag beror på att oppositionen vill begära ett tillfälligt undantag från EU:s miniminivå. Det är något som branschorganisationen Drivkraft Sveriges vd Jessica Alenius bedömer kan gå igenom.

– För att EU ska godkänna något sådant måste de ha med sig andra medlemsstater. Men i det exceptionella läget vi befinner oss i nu tror jag att fler länder ser över drivmedelspriserna just nu. Jag tror det är möjligt och att det finns en medgörlighet inom EU för det, har hon tidigare sagt i en intervju med Vi Bilägare.

För femte gången på en vecka sänktes bränslepriserna på torsdagen, men inte lika mycket som tidigare. Bensinen blev 20 öre billigare och kostar nu 20,19 kr/l hos Circle K. Dieseln ligger kvar på samma pris som tidigare, 23,67 kr/l.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (24)

  • 18 mars 2022 Raphael har rätt i att det…
  • 18 mars 2022 Det oppositionen och flera i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.