Nästa artikel
Reduktionsplikten kan pausas – ska ge billigare bensin och diesel
Nyheter

Reduktionsplikten kan pausas – ska ge billigare bensin och diesel

Publicerad 14 mars 2022 (uppdaterad 25 augusti 2023)
Bensinbolagen måste blanda i allt mer förnybart i fossila bränslen. Men enligt regeringens nya förslag kan den så kallade reduktionsplikten pausas.

Sänkt skatt på bensin och diesel – och minst 1 000 kr extra i plånboken för alla bilägare. Det är de viktigaste punkterna i regeringens nya förslag som går ut på att minska effekterna av den ryska invasionen av Ukraina för svenska bilägare.

Men det finns också två andra delar i åtgärdspaketet som kommer märkas först på längre sikt. Först ut är reduktionsplikten, som innebär att bolagen måste blanda i en allt större förnybar andel i fossil bensin och diesel. Reduktionsplikten skärps varje år och eftersom förnybara råvaror är dyrare än fossila innebär det högre pris på macken.

Den senaste skärpningen gjordes vid nyår, och då ökade dieselpriset med 1,20 kr/l. För bensin var höjningen inte lika märkbar. Regeringens nya förslag går ut på att skärpningen av reduktionsplikten pausas och höjningen blir ”fryst” under 2023 på 2022 års nivå.

Det finns också en särskild indexering där skatten på bensin och diesel ökar för varje år. Även den indexeringen kan pausas tillfälligt för 2023 enligt det nya förslaget. Det ska kosta 900 miljoner kronor.

Båda delarna ska skickas på remiss och föreslås träda i kraft vid årsskiftet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (21)

  • 22 mars 2022 Kollade nyss. Kommentarerna…
  • 22 mars 2022 Är det såna här politiska…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.