Nästa artikel
Fel i Folksams rapport: ”En grannlaga uppgift”
Nyheter

Fel i Folksams rapport: ”En grannlaga uppgift”

Publicerad 10 november 2021 (uppdaterad 10 november 2021)
Kia ska inte ha lägsta betyg för säkerheten i baksätet, som Folksam hävdade i en rapport. Nu ska rutinerna ses över.

Under tisdagen släppte försäkringsbolaget Folksam en rapport om ”Sveriges säkraste baksäte”, en genomgång av vilken säkerhetsutrustning som olika bilmodeller har i baksätet – viktig information för bilköpare som har barn.

Men under onsdagen avslöjade Dagens PS att flera av uppgifterna i genomgången var felaktiga. Kia hade fyra populära bilar på listan över modellerna med betyg 1 av 3, men skulle i själva verket haft 3 av 3 i betyg. Anledningen var att Kia rapporterat in felaktiga uppgifter.

Uppgifterna i rapporten hämtas i första hand in direkt från generalagenterna och i andra hand från krocktestorganisationen Euro NCAP. Forskarna kan även läsa instruktionsböcker för att ta reda på vilken utrustning som finns.

– Vi har varit i kontakt med Kia och det visade sig att uppgifterna vi begärt in innehöll fel, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam, till Vi Bilägare.

Finns det fler fel i genomgången? Dagens PS tar till exempel upp möjliga fel för Audi, Volkswagen och Tesla där era uppgifter skiljer sig från Euro NCAP:s uppgifter?

– Vi använder information från Euro NCAP i andra hand om vi saknar information från annat håll. Den primära källan är generalagenterna. I de fall vi sett att det förekommer skillnader har vi gått på de nationella uppgifter som generalagenterna tar fram. Från tidigare undersökningar vet vi att det kan förekomma skillnader mellan uppgifterna. Vi har gjort bedömningen att de nationella uppgifterna från generalagenterna är de som vi förlitar oss mest på.

Kommer ni se över de här rutinerna för att undvika fel i framtiden?

– Det här föranleder oss att ta reda på vad den skillnaden mellan uppgifterna består i. Det är viktigt att veta vilka källor vi kan använda oss av så det är absolut intressant att titta på. Det är en ständig jakt på tillförlitliga uppgifter och en grannlaga uppgift. Som objektiv part är vi förstås intresserade av att alla uppgifter är så rätta och riktiga som det bara går, säger Anders Ydenius.

Folksam har uppdaterat rapporten på hemsidan med korrekta uppgifter för Kia.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 10 november 2021 Ja säger så det. ” Forskarna…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.