Nästa artikel
Bilfrågan: Är inte Toyota Yaris som hybrid snålare?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är inte Toyota Yaris som hybrid snålare?

Publicerad 18 november 2021

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
När jag för fem år sedan köpte en ny bil var ambitionen en mer miljövänlig bil. Valet blev en mindre, motorsvagare bil och med den sjönk förbrukningen från 6,9 till 5,5 l/100 km.
Nu har Vi Bilägare samma bil i långtestet men av 2021 års modell och i hybridutförande. Fram till sommartestet blev den uppmätta bensinförbrukningen 5,5 l/100 km, trots hybridteknik med bensin och elmotor. Hur ska man räkna för att påvisa någon miljövinst?
Tom Viebke

Svar:
Vi har nog varit lite skeptiska till elhybriders förväntat låga förbrukning tidigare. Det gällde inte bara årets långtestbil Yaris, utan också Toyota Auris Touring som vi körde 2014 – ändå drog den minst av testbilarna med bara bensinmotor det året. Men den missade också deklarerad förbrukning med 48 procent! Den period då jag körde Auris, visserligen under sommarperioden, hamnade förbrukningen på 4,0 l/100 km. Men då jobbade jag också för att köra snålt. Man kanske kan säga att hybrider ger en möjlighet att köra snålt.
Men särskilt småbilar med klena motorer kräver lite mer snåltänk för att man ska lyckas. Yaris låg senast på 5,0 l/100 km. Lägre, men fortfarande med en bit kvar till deklarerade 4,3 l/100 km.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 18 november 2021 Gen 4 av hybrid är ju…
  • 18 november 2021 Det är ju helt beroende på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.