Nästa artikel
”Befintligt skick” verkningslöst – och kan förbjudas
Nyheter

”Befintligt skick” verkningslöst – och kan förbjudas

Publicerad 20 september 2021
Den som säljer en bil i ”befintligt skick” kommer inte undan en tvist. Och formuleringen kan snart bli förbjuden för bilhandlare.

En del som säljer sin bil på nätet använder formuleringen ”befintligt skick”, ofta för att komma undan eventuella tvister om köparen hittar något fel.

Men den formuleringen är i princip verkningslös redan i dag, och kan till och med förbjudas när den uppdaterade konsumentköplagen träder i kraft.

”Mer allmänna förbehåll, som att försäljning av begagnade varor sker i ’befintligt skick’, kommer inte längre vara möjliga”, står det i regeringens förslag.

Vid en bilaffär mellan två privatpersoner gäller den så kallade köplagen. Om bilen säljs i ”befintligt skick” kan den ändå anses vara felaktig till exempel om annonstexten listat någon utrustning som inte finns, om säljaren inte upplyst om ett allvarligt fel eller om bilen är i betydligt sämre skick än köparen kan förvänta sig med hänsyn till bilens pris, ålder och körsträcka.

Det spelar alltså ingen större roll om säljaren skriver ”befintligt skick” i annonsen – säljaren ska vara ärlig och inte lämna felaktiga uppgifter.

– Även om en säljare friskrivit sig så blir det alltså ändå en bedömningsfråga om varan är felaktig eller inte, säger Magnus Karpe, jurist på avdelningen för konsumentskydd på Konsumentverket, till Vi Bilägare.

”Reservation för felskrivning” ger i de flesta fall inget skydd alls för säljaren

Inte heller vid en bilaffär mellan en privatperson och en bilhandlare, när konsumentköplagen gäller, ska den här typen av generella friskrivningar användas.

– Används formuleringen befintligt skick kan det även bedömas som otillbörlig marknadsföring framgent. Det gäller dock inte vid privat annonsering, säger David Norrbohm, jurist på Motorbranschens Riksförbund (MRF).

Han påminner även om att den extremt vanliga formuleringen ”reservation för felskrivning”, som i nuläget finns i drygt tre av tio bilannonser, i princip är verkningslös.

”Att använda sig av utryck som ’Reservation för felskrivning’ vid annonsering ger i de flesta fall inget skydd alls för säljaren”, uppger MRF.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 22 september 2021 Lagtexten handlar om…
  • 20 september 2021 Ok Pi men har någon lyckats…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.