Nästa artikel
Tesla tog bort Autopilot på distans: ”Du har inte betalat”
Nyheter

Tesla tog bort Autopilot på distans: ”Du har inte betalat”

Publicerad 10 februari 2020
Bilköparen blev av med viktiga tillval och tvingas nu köpa dem separat.

Tesla har – med hjälp av en mjukvaruuppdatering – tagit bort flera tillval för en Model S-ägare som nyligen köpt sin bil begagnad. Anledningen är att Tesla inte tycker bilägaren har betalat för tillvalen och därmed inte ska få använda dem.

Det är sajten Jalopnik som skriver om fallet som drabbat en amerikansk Teslaköpare.

Den aktuella bilen, en Tesla Model S 75D från 2017, köptes av en oberoende bilfirma på en auktion som anordnades av Tesla. Då hade bilen tillvalen Utökad Autopilot och Total självkörningsförmåga, som bland annat innebär att bilen ska kunna navigera och köra själv på motorvägen och byta fil.

Bilfirman sålde sedan bilen vidare till en privatperson och båda tillvalen skrevs ut i annonsen. Men vid det laget hade Tesla gjort en ”mjukvarukoll” av bilen och stängt av tillvalen på distans, utan att bilfirman visste om det.

Den nya köparen fick alltså inte ta del av tillvalen, utan fick bara ett meddelande från Teslas support om att tillvalen tagits bort eftersom den nuvarande ägaren inte betalat för dem.

”Vi gick igenom din köphistorik och tyvärr var Total självkörningsförmåga inte en funktion du betalat för. Vi ber om ursäkt för förvirringen. Om du fortfarande är intresserad av att ha denna funktion kan vi påbörja processen att du betalar för uppgraderingen”, skriver Tesla.

Köparen slog till på bilen i tron om att tillvalen skulle finnas eftersom det stod i annonsen. Men med en uppdatering av bilens mjukvara har den alltså försvunnit, något som också påverkar värdet på bilen.

Tesla har inte kommenterat det här enskilda fallet. Inte heller Tesla i Sverige har någon kommentar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-02-10 08:08
Klarsynt

Inte kul det här att företagen har direkt access till ens bil. Apple gjorde ju en liknande sak där de gick in och sänkte prestandan på lite äldre iPhones. Detta förstås för att folk skulle förmås köpa nya, men de hävdade att det var för att spara på batterierna (samma typ som sitter i t ex Tesla, btw) då de försämras över tid. När kommer Tesla att gå in och göra samma sak, sänka prestandan i din bil när batterierna börjar bli slitna?

Dessutom: Om Tesla kan gå in i din bil på distans.. vem mer kan göra det?

.

#2 • Uppdaterat: 2020-02-10 08:45
Svenne60

Det här beteendet kommer att bita Tesla i svansen ordentligt om de inte ser till att kunderna är väl informerade i andra och tredje hand om vad som gäller. Alla negativa överraskningar sänker varumärket, det är A1 inom kundvård

#3 • Uppdaterat: 2020-02-10 09:04
Henrik M

Nu ska jag inte försvara Tesla här, men har vi koll på att allt verkligen är som det står här? Hade bilen verkligen de tillvalen från start eller var det felskrivet i annonsen? Har ju hänt även fossilbilar jag kollat på här hemma att de skrivit ut tillval som sen inte finns på bilen. Eller hade någon "hackat" bilen och lagt till detta otillbörligt? Eller såldes bilen medans den hade tillvalen på "prov" som de ibland gjort tidigare och det därmed blivit missförstånd? Däremot, hade bilen dessa tillval från fabrik betalda av första ägaren på korrekt sätt och de nu tagit bort dem i samband med ett ägarbyte i andrahand, ja då är det riktigt fult gjort. Men som sagt, lite många frågetecken som kvarstår efter denna lilla text.....

#4 • Uppdaterat: 2020-02-10 09:14
Mattse

Det är bilfirman som sålt bilen till kunden, inte Tesla. Bilfirman har i detta fall brustit i sin undersökning av bilen och gjort utfästelser om utrusning som visade sig vara felaktigt. Kunden ska därmed få ersättning av bilfirman för bilens lägre värde. Eller låta bilfirman stå för uppgraderingen så att utrustningen stämmer med vad som utlovats.

#5 • Uppdaterat: 2020-02-10 09:21
L. Mäkinen

Mattse verkar resonera som jag. Alec B köpte bilen av United Traders och då är det de som är skyldiga att bilen är som de påstått. Att de tidigare sålt bilar med funktioner som försvunnit är knappast förmildrande för dem. Då har de ju erfarenhet av liknande skeenden sen innan och borde veta att sånt händer.

#6 • Uppdaterat: 2020-02-10 09:23
Henrik M

Mattse: Det är så jag med tolkat informationen jag läst på nätet, och isåfall är det trist att Tesla får skit för detta.

#7 • Uppdaterat: 2020-02-10 09:48
saabnisse

Det man kan vara säker på är ändå att någon advokatfirma sitter och gnuggar händerna och väntar på att stora pengar trillar in.

#8 • Uppdaterat: 2023-01-17 18:29
Gäst (ej verifierad)

Kunden äger bilen och ingen annan Tesla behöver ett godkännande vid varje förändring från ägaren

#9 • Uppdaterat: 2020-02-10 11:08
Henrik M

Riche: Du måste aktivt godkänna i bilens skärm varje uppdatering som görs av bilen. Så du kan vara lugn, det fungerar precis så. Sen som sagt i detta läget är det inte säkert att Tesla tagit bort något utan att det eventuellt inte fanns på bilen utan enbart i bilens annonstext. Jag får uppdatering till min bil ungefär en gång i månaden med uppdaterade/nya funktioner. Får mess i appen att nu finns ny programvara tillgänglig, vill jag ladda ned och installera?

#a • Uppdaterat: 2020-02-10 11:19
N-iklas

"Den nya köparen fick alltså inte ta del av tillvalen, utan fick bara ett meddelande från Teslas support om att - tillvalen tagits bort - eftersom den nuvarande ägaren inte betalat för dem.

”Vi gick igenom din köphistorik och tyvärr var Total självkörningsförmåga inte en funktion du betalat för. Vi ber om ursäkt för förvirringen. Om du fortfarande är intresserad av att ha denna funktion kan vi påbörja processen att du betalar för uppgraderingen”, skriver Tesla.

Köparen slog till på bilen i tron om att tillvalen skulle finnas eftersom det stod i annonsen. - Men med en uppdatering av bilens mjukvara - har den alltså försvunnit, något som också påverkar värdet på bilen."

Nu står det ju faktiskt i artikeln att det tagits bort och därmed måste det ha funnits och det får man förhålla sig till tills någon annan uppgift framkommer - vilket det inte har.

PSA gullande med också Tesla ser man ju helst att man slipper.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.