Nästa artikel
Taxi får avhyvling av trafikforskare
Nyheter

Taxi får avhyvling av trafikforskare

Publicerad 9 september 2019 (uppdaterad 9 september 2019)
När mätningar gjordes på sträckorna Stockholm-Arlanda samt Göteborg-Landvetter visade det sig att 90 procent av taxibilarna körde för fort.

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, skräder inte orden när de kallar taxibolagen för de värsta fartsyndarna på våra vägar. Det konstaterats efter att man analyserat mätningar som gjorts av NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande).

Vägarna där taxiförarna satts under lupp var E4 mellan Stockholm och Arlanda och riksväg 40 mellan Göteborg och Landvetter. Hastighetsmätningarna gjordes mellan april och juni 2017 och april och juni 2019. Mer än 90 procent av taxiförarna körde för fort på vägsträckorna där skyltad hastighet var 80 kilometer i timmen.

– Både taxi och vanliga personbilsförare är dåliga på att hålla hastighetsgränsen, men efterlevnaden hos taxi är sämre. Det innebär att taxi bidrar till att dra upp hastighetsnivåerna på de studerade vägarna, säger Anna Vadeby, senior forskare på VTI som har lett studien. Hon anser att det behövs nya arbetsmetoder för att få taxiföretag att prioritera frågan.

Taxi har sedan tidigare hamnat i skamvrån då försäkringsbolaget Folksam tidigare i år konstaterat att det är den grupp bland yrkesförare som är sämst på att följa skyltad hastighet.

Diskutera: Vad kan göras för att få taxi att sakta ner farten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-09-09 09:18
L. Mäkinen

Eftersom yrkeschaufförer borde kunna förväntas ha bättre kunnande om reglerna än lekmän så vore det rimligt att dra körkortet tidigare för dem. Kan man inte sitt jobb kanske man ska göra något annat?

#2 • Uppdaterat: 2019-09-09 09:30
Elbilisten

Ett sätt att motverka problemet är förbud mot ackordslön, alltså att förarna straffas med lägre provitionslön om de kör i laglig hastighet. Det är kanske tungrodd att ändra lagstiftningen. Men lätt som en plätt att skriva in det i upphandling av färdtjänst, skolskjuts och sjukresor.

#3 • Uppdaterat: 2019-09-09 09:52
Saabium

Taxi... är det någon som har några förhoppningar kvar om den branschen längre?

#4 • Uppdaterat: 2019-09-09 10:04
Henrik M

Ja det är utan tvekan en yrkeskategori där det skulle behövas styras upp en hel del på olika sätt. Inte är de vidare bra på att efterleva tomgångsreglerna heller.....

#5 • Uppdaterat: 2019-09-09 10:57
thulo

taxi kör bara för fort tomma, med kund i bilen då kör dom lagligt, sitter lungt kvar i köer, stannar vid alla övergångtällen, trafikljus vid gult sken bromsar dom i god tid..

#6 • Uppdaterat: 2019-09-09 11:35
Henrik M

Thulo: Då har du haft tur när du åkt Taxi.......men hur förklarar du undersökningen då att 90% körde för fort om Taxi bara kör för fort när de är tomma? Jag anar att Taxi från och till flygplatser är med passagerare minst 50% av turerna........

#7 • Uppdaterat: 2019-09-09 12:52
StefL

Elbilisten, även om det vore möjligt att lagstifta mot ackordslön för anställda förare är en stor andel av taxiförarna egenföretagare så den lagen skulle bli synnerligen trubbig.
Men visst är det så att det finns en inbyggd stress i jobbet som förare att dra in så mycket pengar som mölijgt, det vet jag själv efter att ha kört taxi som extrajobb under studierna på 90-talet. Att den eventuella ökningen av intäkterna förmodligen är marginell även om man drar upp tempot spelar förmodligen mindre roll då det mer är en mental bild man skapar för sig själv, det är i alla fall vad jag tror.

#8 • Uppdaterat: 2019-09-09 13:04
EnannanRobban

Det är väl en sak att de kör för fort, vilket i sig är år h-e, men det största problemet ar deras beteende, i alla fall på E4:an mellan Stockholm-Arlanda, där de skapar merparten av köerna med sitt sätt att köra, tränga sig, ständigt byta fil, fuska sig fram vid Väsby-avfarten, åka genom Stora Väsby osv, allt i jakten på att tjäna 50m.
Jag förstår om man har en stressad resenär i baksätet och det köar på sig mot Arlanda, men alla som sitter där vill hem, kommer de försent så åkte de för sent...

#9 • Uppdaterat: 2019-09-09 13:29
L. Mäkinen

Undrar om det finns statistik på hur stor andel av de Priusförare som fått böta för fortkörning som är taxiförare på väg mellan Upplands Väsby och Arlanda...

#a • Uppdaterat: 2019-09-09 15:08
thulo

passagerare med fast pris, typ arlanda då går det nog fort.. passagerare med taxameter tickande, då går det långsammare. men deras beteende på e4 mot Arlanda är pinsamt

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.