Nästa artikel
Bilfrågan: Varför blir förbrukningen högre?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför blir förbrukningen högre?

Publicerad 28 augusti 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
”Förbrukningen blir cirka tio procent högre jämfört med andras dieselbränslen. Varför?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har en Volvo V60 och har märkt att förbrukningen blir cirka tio procent högre med Preems diesel jämfört med andras dieselbränslen. Varför? Jag har därför slutat tanka på Preem. Jag kör huvudsakligen långa körsträckor och uppskattar att 90 procent av min årliga körsträcka är på 400 km eller längre. 
A Carlsson

Svar:
Jag antar att du menar Preems Evolution Diesel Plus. Poängen med bränslet är att det bara innehåller fossil diesel till 50 procent och att bränslet därför sänker CO2-utsläppen rejält. Skulle vi jämföra 100 procentigt bränsle bestående av hydrerade vegetabiliska oljor och/eller animaliska fetter, HVO100, gentemot fossil diesel, så uppgav Energimyndigheten 2017 ett energiinnehåll på 9,80 kWh/l för Diesel MK1 och MK2, gentemot 9,44 kWh/l för HVO100. Skillnaden är alltså inte mer än 3-4 procent. Vid låginblandning har tester givit antingen lite högre eller lite lägre förbrukning. HVO kan dessvärre innehålla palmolja vilket är omdiskuterat beroende på risker för att regnskog ersätts med odling för bränsle. Preem uppger att man inte använder palmolja, utan i huvudsak just tallolja. Det är möjligt att miljödiesel precis som bensin med låginblandning av etanol kan ge något högre förbrukning, men miljövinsten är än större – en sänkning av CO2-utsläppen med 44 procent jämfört med den fossila varan. Tio procent högre förbrukning låter mycket. Men å andra sidan vet man troligen inte exakt hur ett nytt bränsle fungerar förrän det hamnar i tanken.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-08-28 08:44
Raphael

Inget som jag märkt av så, och jag tankar huvudsakligen HVO eller Preem, undantagsvis annat. Eventuella förändringar i förbrukning tillskriver jag olika körsituationer etc, och nu har jag bytt däck som är sagt ha högre rullmotstånd än Michelin original, men jag vill köra mer innan jag uttalar mig om det verkligen gör någon skillnad. Sen har vägen nära där jag bor byggts om och hastigheterna justerats så det blir ju av det skälet inte heller jämförbart.

#2 • Uppdaterat: 2019-08-28 08:44
Raphael

Det kan ju vara så att olika motorer är olika känsliga.

#3 • Uppdaterat: 2019-08-28 09:01
bgl

Det avgörs av aktuell motor. Tungt belastade motorer i t.ex.skogsmaskiner kan visa upp stor variation av förbrukning beroende på bränsleval vid i övrigt samma driftsfall.

#4 • Uppdaterat: 2019-08-28 09:16
Hans Berglund

Här uppe i Norrbotten har det länge varit känt att Finndieseln har högre energiinnehåll än dieseln vi har i Sverige

#5 • Uppdaterat: 2019-08-28 10:46
L. Mäkinen

Jag tycker det är lite obehagligt att man kan få vilken sörja som helst när man tankar bilen. När jag började köra bil hade vi fyra val i pumparna; 93, 95 och 98 oktan samt diesel. Då fick man lära sig att det var noga med bensinbilarna vilket man valde. Numera är bensinen utblandad med etanol i varierande mängd och dieseln är det andra sorters avfall i.
Visst har styrsystemen blivit bättre, men de som utvecklar motorer har knappast haft tillgång till de olika bränslena fullt ut under sina tester.

#6 • Uppdaterat: 2019-08-28 11:09
systembolaget

Helt klart är det skillnad, jag och kompisen tankade fullt på husbilen åkte upp till Höljes i Värmland nu i somras för att titta på vm i rallycross, när vi var framme indikerade bilen att vi kunde köra max 5 mil till innan tanken var tom, och vi hade tankat Preem Evolution diesel, när vi skulle åka hem tankade vi diesel i byn Höljes, när vi kom hem hade vi kunnat köra ytterligare 15 mil innan tanken var tom, och motorn hade mycket bättre ork, så det är skillnad på "fuldiesel" och "findiesel".

#7 • Uppdaterat: 2019-08-28 12:10
Styggavargen

Skit i "miljö bränslen" om du kör Volvo, de drar mest och släpper ut mest ändå.

#8 • Uppdaterat: 2019-08-28 12:50
bgl

Många har beskrivit att tankning i Malung på vägen hem från Sälen ger längre räckvidd än tankningen på hemmaplan före redan till Sälen!

#9 • Uppdaterat: 2019-08-28 15:43
Raphael

Men vad kör frågeställaren på annars då? Circle K hävdar t ex att deras Miles sänker förbrukningen, de har adderat särskilda tillsatser som ska se till det. För många år sedan så brukade det säljas dundermedel på flaska som man skulle hälla i när man tankade. Som skulle underlätta för motorn. Men sen kom dessa additiv i pumpen istället och nu för tiden ser man inga annonser för de produkterna längre, men de var vanliga på 90-talet. Så det kan ju vara att olika leverantörer har olika additiv som skiljer sig åt i resultat i olika motorer.

#a • Uppdaterat: 2019-08-28 18:30
Mr.Wheeler

Jag tankar diesel på Preem, OKQ8 och Circle-K och jag ser ingen skillnad i förbrukning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.