Nästa artikel
Honda visar vätgasbil
Nyheter

Honda visar vätgasbil

Publicerad 28 oktober 2015
Honda Clarity 2016.
Honda Clarity ska tillverkas i större volymer och tar sig an Toyota Mirai i bränslecellsracet.
Under bilsalongen i Tokyo offentliggjorde japanska biltillverkaren Honda under onsdagen produktionsmodellen Clarity, som kommer att drivas på vätgas.

Modellen är en vidareutveckling av Honda FCX, som började tillverkas småskaligt 2008. På nya Clarity har designteamet lyckats krympa bränslecellstacken och drivlinan så pass mycket att de får plats under motorhuven, istället för under sätena som på Toyotas Mirai. Det ska ge mer utrymme i baksätet.



Motoreffekten är 177 hästkrafter Räckvidden blir 70 mil, drygt 8 procent mer än Mirai. Tanken fylls med vätgas på tre minuter.

Honda Clarity ska börja säljas i Japan i mars nästa år och kommer sedan att släppas på utvalda europeiska marknader, enligt tillverkaren. Priset blir motsvarande drygt 540 000 kronor.
 
Diskutera: Vad tycker du om Honda Clarity?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-10-28 09:51
Viking

540 000 var inte så farligt. Nu gäller det bara att bygga upp ett nätverk av vätgasmackar, vilket är extremt dyrt och inte kommer att hända under en överskådlig framtid...

#2 • Uppdaterat: 2015-10-28 10:01
StefanH STHLM

Citroen-inspirerade designen vinner i a f med hästlängder över Mirai.

#3 • Uppdaterat: 2015-10-28 10:08
saabnisse

Faktiskt riktigt snygg! Betydligt snyggare än MIrai
Men när det gäller utseende är det ju inte så svårt för någon tillverkare att konkurrera med Toyota.

#4 • Uppdaterat: 2015-10-28 10:26
Deeds

Håller med er nedan.. Ser faktiskt förvånansvärt bra. Denna framför Mirai varje dag i veckan. Mirai ser bara vulgär och deformerad ut.

#5 • Uppdaterat: 2015-10-28 10:36
PREVIA

I Japan byggs 1000 vätgasmackar och i norge som redan har vätgasmackar byggs 20 st. I Tyskland byggs 50 st.

"Pådrivande är ett EU-direktiv som dikterar att medlemsländerna ska kunna visa upp en plan för utbyggnad av vätgasen inom två år. I Sveriges åtagande ingår tankstationen i Göteborg – men även att en vätgasstation ska uppföras i Stockholm.
Nu meddelar AGA Gas AB att en tankstation för vätgas kommer byggas vid Arlanda flygplats. Macken kommer ha en kapacitet på 30 kg vätgas i timmen vilket innebär att den klarar cirka 180 fyllningar per dag. Den initiala målgruppen för bränslet är taxibranschen. I och med att bränslecellsbilarna är nollemissionsfordon kan de taxichaufförer som kör på vätgas dra stora fördelar i flygplatsens kösystem, där de miljövänligaste fordonen har företräde.
De två anläggningarna i Göteborg och Stockholm ska stå klara senast i september 2015. Båda stationerna ingår i EU-projektet HIT-2-Corridors och finansieras av EU-programmet INEA TEN-T."
http://elbil2020.se/2014/12/vatgasmackar-i-goteborg-och-stockholm-2015/
Det byggs vätgasmackar var trettionde mil vilket borde räcka för vätgasbilarna som klarar dubbla sträckan på en tank jämfört med bästa elbilarnas räckvidd.

#6 • Uppdaterat: 2015-10-28 10:39
L. Mäkinen

Stora fördelen med denna bil är ryktet att den är designad för att även kunna bli riktig elbil till 2018 och dessutom en plug-in hybrid.

#7 • Uppdaterat: 2015-10-28 11:06
L West

Utformningen runt bakhjulen får mig osökt att tänka på Lada men definitivt snyggare än Mirai (om man ska jämföra med en konkurrent).

#8 • Uppdaterat: 2015-10-28 11:17
Pi

Noll-emission i bilen - men innan gasen hamnat i bilen så är det nog långt ifrån nån noll-emission.
Men jämfört med motsvarande Toyota-modell så är ju denna rena skönheten.

#9 • Uppdaterat: 2015-10-28 12:47
johafor

Vätgasbilar ger en betydande energiförlust i jämförelse med elbilar. Vätgasen måste ju framställas vilket det går åt en massa energi för, sedan görs åter vätgasen om till el för att driva bilen. Eller finns det nya sätt att framställa vätgas som inte ger samma energiförlust?

Jag tror att detta i mångt och mycket handlar om lobbying för att bränslestationerna som nu säljer bensin och diesel vill fortsätta tjäna pengar vilket de inte gör på elbilar. För (de flesta) konsumenter och för miljön så är väl annars elbilar betydligt bättre?

#a • Uppdaterat: 2015-10-28 12:58
Reverend Benny

"Pådrivande är ett EU-direktiv som dikterar att medlemsländerna ska kunna visa upp en plan för utbyggnad av vätgasen inom två år. I Sveriges åtagande ingår tankstationen i Göteborg – men även att en vätgasstation ska uppföras i Stockholm"

Tycker det är lite obehagligt när EU har ett direktiv som direkt dikterar regler för att länder ska redovisa hur dom tänker bygga ut för en viss typ av bränsle.
Visst finns det stor potential i vätgas men framställning är fortfarande resurskrävande och de exempel man sett på en mer effektiv produktion av vätgas är mer teorier än praktiska exempel som är genomförbara idag.
Det framgår inte heller hur AGA framställer sin vätgas men det låter som det produceras på plats och det är positivt...om det nu är så.

Men måste hålla med några av inläggen, Hondan är riktigt snygg och ser allt lite Citroën ut.
En fundering bara. Alla vätgas bilar som visats är ofta rätt så stora i storleken, är det just för att drivlinan tar så stor plats?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.