Nästa artikel
Honda FCV snart i produktion
Nyheter

Honda FCV snart i produktion

Publicerad 17 november 2014 (uppdaterad 18 november 2014)
Biltillverkaren Honda kommer att börja sälja bränslecellsbillen Honda FCV i mars 2016. Förhoppningen är att bilen ska bli den första storsäljande bränslecellsbilen.
Honda tror på bränslecellerna som drivmedel. Därför satsar de, precis som Toyota, på den typen av teknik hellre än förbättringar av batteritekniken. I samband med bilmässan i Los Angeles ska Honda också gå ut med sina planer på att bidra till utbyggnaden av vätgasinfrastrukturen i Kalifornien.
 
Konceptbilen som nu visas är en försmak på den bil som kommer att lanseras i mars 2016. Först kommer bilen att säljas i Japan, följt av USA och sedan Europa.
 
Diskutera: Tror du att vätgas kommer att bli framtidens bränsle?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-11-17 16:21
Tjalle

Bränslecellen är en energiomvandlare/generator. Drivmedlet är vätgas.

Toyota, Hyundai och Honda har presenterat "färdiga" bränslecellsbilar - Toyota leder ligan - se deras hemsida. Dom har "serielika": bränsleceller, motoraggregat ( el ), styrelektronik, supportbatteri och högtrycks vätgastankar. Räckvidd 800 km.

Toyota planerar vätgasstationer i Japan, Kalifornien, Danmark och Israel.

Vätgas kan produceras från biogas mha el (sol, vind, vatten), och man får då en MYCKET hållbar lösning utan fossil- och matinslag.

Lantbrukare kan producera sitt drivmedel till traktorn "på gården" - eller i kooperativ. New Holland har utvecklat två generationer bränslecellstraktorer- båda "ofärdiga".

#2 • Uppdaterat: 2014-11-17 16:42
Oomkullrunkelig

Jag vet att det bara är en konceptbil och jag har stor respekt för Honda som bilkonstruktör.
Men måste bilen vara ordentligt krockskadad redan på konceptstadiet och ha hakkorsfälgar?

#3 • Uppdaterat: 2014-11-17 16:53
Mythbuster

Tjalle. Det är långt mellan "kan produceras" och "produceras". Bensin "kan också produceras" från biobas men det gör inte bensin bra idag. Faktum är att i princip all vätgas görs från fossila källor. Det stora anledningen till att göra vätgasbilar är att de räknas högre i CO2 krediternas Kalifornien. D.v.s. de ger tillverkaren mer än en elbil. För att bränslecellsbilar med vätgas skall bli något behövs billigare bränsleceller, ny produktionsmetod för vätgas, bättre lagringsmöjligheter, infrastruktur som heter duga. Går allt detta så helt ok. Men dit är det långt. Möjligt att teleportation ligger närmare (det sista är ett skämt).

#4 • Uppdaterat: 2014-11-17 18:37
saabnisse

Ja det är lätt att bli pessimistisk när det gäller framställning av vätgas.
Det finns miljömuppar som är övertygade att det går att bli självförsörjande med vätgas genom framställning från vatten och el som produceras av vindsnurror.
De har givetvis rätt, rent teoretiskt, men det blir inte särskilt stora mängder gas som man får.
Jag tror som Mythbuster att just utbyggnad av infrastrukturen kommer att vara det största hindret, det kommer att ta en väldig tid och frågan är väl hur många politiker som kommer att engagera sig!
Jag undrar om det inte kommer bränsleceller för flytande medier först, de finns ju i liten skala för metanol.

#5 • Uppdaterat: 2014-11-17 19:27
Pi

Såg nån artikel tidigare idag om att det kommer att ta ca: 15 år innan man bedömer att 10 % av nyförsäljningen (tror jag det var) kommer att vara vätgasbilar när det gäller just USA. Och jag tror knappast att vi kommer att ligga före...

#6 • Uppdaterat: 2014-11-17 19:29
Tjalle

Mythbuster. Tekniken att producera vätgas från biogas är erkänd - den passar bara inte storskalig produktion - men väl "på landet". Från biogas behövs "bara" el. El kan produceras lokalt genom: vind, sol och vatten. OBS jag pratar inte om bilar - utan traktorer/ jordbruksmaskiner.

Produktion och lagring sker på gården/ kooperativet. Allt med känd teknik.

Jag har - för länge sedan - med viss framgång - genomfört ett stort antal teleportationer :o)

Jag skulle heller inte underskatta Toyota - tänk Prius - som mot alla odds drev igenom hybridbilar.
Toyota har Japan, Kalifornien, Danmark och Israel på sin sida,

Jag undrar hur länge Norge är berett att subventionera varje Tesla med en halv miljon kronor på skattebetalarnas bekostnad?

#7 • Uppdaterat: 2014-11-17 20:55
Mythbuster

Tjalle. Du måste lära mig hur man teleporterar. Min stora dröm i livet! (och detta är på riktigt, vore coolt). Men vist har du rätt om prius. Skillnaden är när det gäller vätgasbilar är det drivet av subventioner precis som elbilar i Norge. Där är gränsen 50 000 bilar. Den nåst nästa år om inget konstigt händer. http://en.wikipedia.org/wiki/Government_incentives_for_plug-in_electric_vehicles#Norway Och vist har du rätt att man kan göra biogas + el till vätgas. Ungefär som audi visar man kan göra el till metangas. Problemet är ofta att det är usel verkningsgrad. I Audi fallet under 10% totalverkningsgrad vilket inte kan anses ens nära godtagbart. Men har man massor biogas och massor av el kan man göra mycket. Tyvärr är det inte så utan sökandet på lösningar går vidare.

#8 • Uppdaterat: 2014-11-18 07:55
Hackenbush

Tekniken är intressant, designen på bilen är ointressant, snällt sagt.

#9 • Uppdaterat: 2014-11-18 08:20
Tjalle

Mythbuster. Jag har nyligen köpt en bil, som inte är lika snabb som vid teleportering - men roligare. Namn/beteckning: fyra konsonanter och siffran 4.
Jag har ingen absolut uppgift, men omvandling av biogas till vätgas, är enl. flera uppgifter en enkel och effektiv process, med bra verkningsgrad.

Hacken: formgivningen är - faktiskt - inte, ointressant. Både Toyota och Honda har haft halv-ful formgivning på sina hybridbilar.

Nu har bägge hel-ful formgivning (futuristisk? ) på bränslecellsbilarna. Man anser, uppenbarligen, att det är viktigare att synas, än att ha en snygg framtidsbil.

#a • Uppdaterat: 2014-11-18 09:22
1storstark

Vad är mest effektivt? Köra en bil direkt på el eller tillverka vätgas, med hjälp av el och sedan köra på det? Angående tillverkning av vätgas så vill jag minnas att Island en gång för länge sedan sade att det går att tillverka storskaligt med hjälpa av deras underjordiska hetta. Väteshejker!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.