Nästa artikel
Mazda3: Plus och minus
Webb-TV

Mazda3: Plus och minus

Publicerad 16 november 2013 (uppdaterad 18 november 2013)
En rivig och rolig motor, exakt växling och direkt styrning. Men Mazda3 är på tok för bullrig. Se filmen från Vi Bilägares test.

 

Vi har testat Mazda3 mot Peugeot 308 och Volkswagen Golf. Klicka på videofönstret ovan för att se en film från testet.

Läs hela testet i Vi Bilägare nummer 16/2013 som utkommer den 19 november. Den som prenumererar får tidningen tidigare än så och till lägre pris.

Diskutera: Vad tycker du om Mazda3?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-11-16 11:46
Rustan Werling

Sitter inte blinkers fram väldigt lågt? Ur trafiksäkerhetssynpunkt tycker jag att de borde sitta högre upp

#2 • Uppdaterat: 2013-11-16 14:50
Hälsingen

Ja MVH AL, mycket riktigt ligger Mazda bland de 60 bästa biltillverkarna i världen, men de ligger destovärre inte så högt upp på listan. Någonstans mellan plats 55-60 är rimligt. I samma klass som exempelvis Toyota med andra ord. Inte så mycket bil för pengarna, och 10 år efter andra. Ljudisoleringen ligger i samma nivå.

Tror du mig inte så kan du ju studera hur många Mazda-bilar som finns i trafik efter låt säga 25 år.

#3 • Uppdaterat: 2013-11-16 15:58
Roger Skagerström

"Bästa biltilverkarna" är väl ett rätt luddigt begrepp. Komponentkvaliteten på Mazdabilarna överstiger det mesta Europa har att erbjuda. Sen kanske bilen bara är värd att hålla i drift i kanske 20 år. Men vad finns det för enorm fördel med att ha en 25 år gammal biljävel? Missprydande förhållandevis smutsiga bilar som är dyra i drift pga att allt måste bytas. Vem gynnas av det? Hur många 25 år gamla bilar ser man i trafik idag överlag? Och blir man lycklig när man ser dom?

Hellre en bil som funkar väldigt bra i 15-20 år än en som kräver löpande reparationer i 25.

#4 • Uppdaterat: 2013-11-16 16:21
VW Polo 2012

Tyvärr är det inte bara bullret som stör mig, utan också den stenhårda fjädringen.Så det blev ingen Mazda 3 som jag så bergsäkert trodde på och tänkt köpa. Så det blev en VW Golf GT "2014" i stället som går mycket tystare och inte lika stötig. Och den höll i EN dag sedan vill inte backen gå in vid vissa tillfällen! Står nu på verkstaden för reparation. Jag har dock fått lånebil under reparationstiden. Kanske återkommer jag om hur det gick med reparationen

#5 • Uppdaterat: 2013-11-16 16:30
borjeboy

Mazda har ökat sin försäljning med över 50% i Sverige, hoppas Mazda 3 kommer sälja som smör i solsken för till skillnad mot de andra tillverkarna håller mazdas bilar..

#6 • Uppdaterat: 2013-11-16 16:57
Pi

Vet inte om det är nån annan av er som kritiserar ljudkomforten i nya Mazda 3 som verkligen provkört den men det har i alla fall jag. Nu vet jag inte vilka däck som låg på men jag bedömde inte ljudkomforten på nåt sätt som sämre än andra bilar i samma klass. Den går säkert inte att jämföra med dyra bilar men vilken bil i denna prisklass har utpräglad bra ljudkomfort ? Tja - det är nog tyvärr ingen så håller man sig i denna bilklass och prisklass får man nog vänja sig med lite mera oljud än i en BMW 5-serie. Jag tyckte f ö att det var en trevlig bil. Saknade back-kamera som inte verkar finnas överhuvudtaget. Lågfarts-autobroms finns i alla versioner men vill man ha hjälp även i högre farter så måste man köpa den högsta utrustningsnivån samt lägga på ytterligare 9000 kr vill jag minnas. Om jag inte är felunderrättad så ingår både "lågfarts" och "högfarts" autobroms i t ex Golf med Masterspaketet och dessutom adaptiv farthållare som också var en smärre brist i Mazdan. Men som helhet tyckte i alla fall jag att det var en vettig bil.

#7 • Uppdaterat: 2013-11-16 17:01
kameo

Visst är det lustigt att Golf som ÄR en av dom bullrigase bilarna i klassen aldrig ens får en notis om detta i recensioner?

Däremot nämns det ALLTID när det handlar om Mazda............

#8 • Uppdaterat: 2013-11-16 17:07
borjeboy

Pi jag blev med förvånad över kritiken mot komforten, har inte provkört den, men har läst många tester då jag letar en bil i golfklassen och ingen annan har klagat på ljudkomforten.

Vidare värt att betänka att i grundutrsutning (core) har du Smart City Brake Support (SCBS), starthjälp i backe (HLA), 16 tums lättmetallfälgar, automatisk klimatanläggning med dubbla zoner, dimljus fram, 7” pekskärm, läderratt, HMI commander, farthållare, Bluetooth handsfree och Kinza link connectivity, radio med CD-spelare, USB- och AUX-ingång, däcktrycksövervakning, elhissar fram och bak samt färddator.

Det är alltså ungefär likabra som en golf 7 med masterspaket och det till ett lägre pris. Samt såklart mazdas 10års garanti som jag tycker borde vara ett riktigt stort säljargument.

#9 • Uppdaterat: 2013-11-16 17:15
Pi

borjeboy - du köper till och från (mest till) Golfen med 105 hk bensinaren och med Masterpaketet för 169.900 kr och då ingår det mera säkerhetsutrustning än i t ex Mazda. Jämför med att du får betala 164.900 kr för motsvarande motorisering i Mazdan. Sen är det helt klart att Mazda har betydligt bättre garantier så även jag skulle nog fundera både en och två gånger inför det valet. Står man i valet mellan t ex en Auris och en Mazda 3 så skulle jag personligen helt klart välja Mazdan.
Till kameo kan jag säga att nya Golfen nog inte kan räknas som buller-burk längre och egentligen tycker jag inte heller att det gäller förra generationen för som jag redan sagt - det är inte så stora skillnader om man jämför bilarna i denna klass. Sen att dom är klart sämre än t ex en BMW 5-serie är nog inget man kan diskutera bort.

#a • Uppdaterat: 2013-11-16 17:37
Pender

borjeboy, kan det vara så att de som bara hört en tyst Mazda3, är såna som åkt ner på bjudresor till Spanien, och glassat omkring på släta vägar? (Åkte själv omkring i en ny Leon, och njöt av den spanska tystnaden.)
Har dock svårt att förstå de som klagar på ljudkomforten. Bilen är nog tyst på 98% av världens vägar. Och att Mazda valt att inte anpassa sina bilar till det land som klistrar ihop 3 cm stora stenar, är ett val så gott som något. Jfr att dom rostskyddar de bilar som ska fara omkring i saltslask. Där lägger dom en eller annan tusenlapp per hundrade bil. Att ljudisolera bilar för just svenska vägar, är varken enkelt eller intressant för t.ex. Mazda. Men eftersom det tydligen finns de som tål buller, så säljer även dom i Sverige.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.