Bild
Nästa artikel

Så bra är bilarnas parkeringshjälp

Webb-TV

Man måste sköta gasen och välja växel själv. I övrigt klarar bilarna av att parkera själva. Men bara fyra av sex bilar får godkänt i testet.

Kommentarer

#1
2013-11-14 14:58

Tur att man kan parkera själv då, när man inte tycks kunna lita på tekniken.

#2
2013-11-14 16:41

Att Peugeot är kalibrerad för mindre luckor än den klarar av beror ju på att den har en fransk inställning av styrtekniken.
Den jobbar ju helt normalt som man ska i detta land.
Där backar man med kraft tills det tar emot, sedan framåt med kraft tills det tar emot, åter bakåt o.s.v. tills man är inne.
När man kommer för att hämta bilen står en annan bil där istället så att ta sig ut behöver man ju inte tänka på, det är ju bara att ta Metron till uppställningsplatsen dit bilen transporterats för att man parkerade på övergångsstället.

#3
2013-11-14 16:43

Om bilen som standardutrustning har detta så är det ok men jag skulle aldrig betala extra för detta.

#4
2013-11-14 16:47

Aha, det var detta som på franska kallas parkeringshjälp :)
Man kör på de andra bilarna :)

#5
2013-11-14 18:23

Kunde vara intressant med en förklaring ..
Vad säjer Raphael?

#6
2013-11-14 19:19

Pinsamt dåligt utav Peugeot men inte så mycket bättre utav Ford.
Svårt att använda tekniken om den inte är säker,...men man kan kanske alltid skylla på bilen?

#7
2013-11-14 19:21

Mistro: Det kan man nog inte göra, det är ju en Peugeot :)
Man får skylla på de andra som ställt sina bilar för nära.. :)

#8
2013-11-14 20:52

Raphael ? Han har ju förklarat att han är Mästerparkeraren personifierad så han har nog ingen som helst erfarenhet av dessa hjälpmedel...:) Fast han kan ju vara sysselsatt med att fickparkera också just nu så han kanske återkommer om nån timme...:)
Hursomhelst- det verkar ju som de något "dyrare" märkena också hade de bästa systemen.

#10
2013-11-14 22:03

I Golfen fungerar det på följande vis: En knapp vid växelspaken som man antingen trycker en eller två gånger på beroende vad man vill.
En gång = parallellparkering mellan två fordon
Två gånger = parkering 90 grader från färdriktning mellan två fordon

Vill man parkera på vänster sida så ger man tecken med blinkers åt vänster samtidigt som man trycker på knappen.

Sedan följer man anvisningarna på skärmen.

När man vill lämna parkeringsplatsen så trycker man en gång på knappen och följer anvisningarna.

Tror det hela krävde en sida i manualen. :)

#11
2013-11-14 22:16

Detta är ju en väldigt blandad kompott av bilar i helt olika prisklasser, Peugeoten är den billigaste bilen i testet, Focus den näst billigaste. Jag förstår inte riktigt varför man jämför mellan så väldigt olika bilar i så många väldigt olika prisklasser. Det är ju inte precis så att funktionen automatisk parkering är unik idag utan finns hos många bilar som spänner över ett brett fält. Nog tycker jag att man borde ha testat bilar inom samma prisklass åtminstone för att göra en rättvis jämförelse. Nu säger ju bara testet att de dyrare bilarna har mer exakta system än de billigare, och det tror jag knappast förvånar någon. Men både Ford och Peugeot har mer avancerade system högre upp i prisklasserna. Samma grundteknologi men skiljer sig i utförande på sensorer etc.

Men inget av dessa system är ju gjorda för att man ska blunda när bilen parkerar själv. Sensorer kan bli lurade, därför kan man aldrig lita på dem till 100 procent någonsin. På vinter är de ju tämligen värdelösa när det är snö och is på sensorerna dessutom.

Nej, jag föredrar att parkera manuellt och det tänker jag fortsätta med. :)

Ps. Behövs ingen beskrivning i manualen. Välj på touch-skärmen i Peugeot och bilen ger dig instruktioner, följ dem.

#12
2013-11-14 22:29

Raphael: Jag tror att just det att följa instruktionerna på skärmen i Peugeoten kan visa sig kostsamt :)

Man kanske kan döpa om Peugeots system från ParkAssist till DemolitionAssist :)

Just det där med jämförelse mellan bilar i olika prisklasser är ganska bra egentligen.
Vid ett test i en annan tidning så vann faktiskt VW.s system (i en Golf :) ) över systemen i långt dyrare bilar..typ BMW, MB, Lexus.
Om jag nu inte minns fel detvillsäga.

#13
2013-11-14 22:48

Peter E, jag konstaterar att jag inte håller med dig om värdet att testa över sina prisklasser eller storleksklasser eller typer av bilar. Det blir lätt huller om buller om man gör så. Vi Bilägare visar tyvärr sådana tendenser ibland där man förvånas över valen av jämförelsebilar och frågar sig hur de är relaterade till varandra egentligen. Men i detta fall kan det ju vara så enkelt som att Vi Bilägare hade några bilar som de testade för andra och olika tester och så passade de på att jämföra dem för ett specialtest när de ändå hade dem inne, men jag tycker inte det säger så mycket. Jag menar, när man väljer en bil i en storleks- och prisklass och önskar parkeringshjälp, ja för den köparen är det ju inte så intressant hur bilar som kostar det dubbla eller hälften fungerar - utan då är det ju mer intressant hur bilarna i samma pris- och storleksklass fungerar. Så tänker iaf jag. :)

#14
2013-11-15 08:39

Nu är ju nya 308:an lite väl nära Golfen i pris för att kunna säga att det handlar om "helt skilda prisklasser".
Har man råd med 308:a så har man även råd med en Golf idag.

Sen om man köper detta systemet oavsett om det sitter i en småbil eller i en långt dyrare lyxbil så SKALL det fungera annars kan man spara de pengarna till något annat och parkera själv.
Som redan nämnts så är P-sensorer och back-kamera fullt tillräckliga hjälpmedel för de allra flesta.
Känner man sig däremot osäker på att parkera så blir det ju ännu värre om systemen inte fungerar.

Det som jag kan hålla med om kan skilja mellan prisklasserna är hur lätt det är att aktivera systemen samt hur snygga skärmar e.t.c i bilen är.
Men faktum kvarstår för även om 308:ans system var väldigt billigt så måste det fungera perfekt då det ju som sagt INTE är de duktigaste på att parkera som väljer att använda systemet dagligen.

#15
2013-11-15 10:39

"Raphael: Jag tror att just det att följa instruktionerna på skärmen i Peugeoten kan visa sig kostsamt :)"

Jag parkerar själv tight, och min erfarenhet av parkering är att om man touchar en bil framför eller bakom så märks det inte. Det blir inget märke, det syns inte, inget händer. Så jag förstår inte vad som skulle vara så kostsamt med det om det skulle råka hända. Men det är klart, om man har plattan i botten när man fickparkerar så... men det är inte tanken när man parkerar, utan man hanterar gasen varsamt. Fickparkering är inte rallykörning i hög hastighet. :P :)

Sedan vet vi inte om bilen nu verkligen skulle ha touchat bilen framför, för testaren avbröt innan och vi vet inte av denna snutt hur avståndet var när testaren avbröts. Min egen erfarenhet är att när det ser tight ut för föraren som sitter i bilen så finns det mer marginal kvar utanför.

Jag har backsensor i min bil, inte framsensor, och min erfarenhet är att när den tycker det är dags för stopp och den varnar hej vilt - ja hallå jag är inte ens i närheten av bilen bakom. Det går att sträcka ut tummen och lillfingret mellan det är ju flera centimeter.

Men visst, det är väl en fråga om hur känslig man är. :)

#16
2013-11-15 12:04

Inte så sällan så parkerar folk på det viset att det just bara är någon centimeter tillgodo. Det finns ju de som fortfarande kör typ Volvo 740 och så och jag skulle tro att det för dom ibland är frestande att bara "nudda" bilen framför eller bakom för att komma ut ur fickan.
En och annan med en Suburban skulle nog inte heller bli så ledsen om de råkade ta med sig en eller två stötfångare då de har blevit instängda ... ;)

För alla oss andra som är dumma nog att köra runt med lackerade kofångare som inte tåler ett skit vill nog ha liiite marginal. :)

#17
2013-11-15 16:49

Jag funderar på vilka fler system Peugeot har?
Har inte hittat några mer avancerade i andra prisklasser hos dom.
308 verkar inte ens finnas med nåt?

#18
2013-11-15 16:50

Och Raphael...nu är inte risken så stor tror jag men om jag skulle se dig parkera och toucha min bil så vete tusan om jag inte skulle bli lite sur i alla fall :)

#19
2013-11-15 20:54

Alltså Raphael .. Att jag tror mej tidigare läst att du ägnar 30 minuter åt att fickparkerar har naturligtvis inte ett dugg med det här att göra .. Inte heller vilka bilar den här Peugeot jämförs med ..
Du som är så insatt i franska bilar .. Kan väl berätta .. så att även jag förstår .. varför man säljer och hänger på något som är så totalt värdelöst?
Helt kort och jag är inte här intresserad av vad som är bra med bilen, vad den kostar ... inte ens hur den luktar ... Bara Varför man säljer och hänger på ett system som .. bevisligen inte fungerar. Varför?
(Fendrar skulle vara, både bättre och billigare)

#20
2013-11-15 22:50

Som sagt: Det sparas rejält hos PSA - uppenbarligen även på parkeringshjälpens sensorer (?).

I övrigt tycker jag att p-hjälp är en rolig uppfinning. Man klarar sig förvisso utan men uppskattar den när den väl finns på plats. Lite som ett gott vin, det är ingen livsnödvändighet (som antisladdsystem, krockkudde, bilbälte och en riktig fungerande autobroms) men det är inte fy skam att kunna unna sig den extra lyxen en sen kväll. Skall man kalla sig premium bör det förstås fungera också... Men till premiumsegmentet förmår inte alla räkna sig - som synes.

MVH AL

#21
2013-11-16 00:36

Tror inte Herr Raphael kommer att svara på era frågor, gubbar...:) Tycker mig ha sett den tendensen tidigare - men jag kan ju ha fel...:)

#22
2013-11-16 22:02

Som konstaterats tidigare så är det inte alla trådar som Herr Raphael behagar svara på frågor i - och detta är uppenbarligen en sådan. Orsaken kan vi bara spekulera i...:)

#23
2013-11-17 18:54

Raphael : Det är väl spännande att se om en bil för 500 000 kr är så mycket bättre än en bil för 200 000 kr?

Tycker de där systemen parkerar för nära. Små marginaler är väl kul men hur kul är det för den som ska försöka tråckla sig ut efter att en dator, alternativt Raphael, har parkerat en decimeter ifrån.

Det svåra med fickparkering tycker jag inte är fickparkeringen. Det är alla andra som ska förbi samtidigt. Kan nån uppfinna en funktion som stänger av vägen 10 meter bakom bilen så jag kan få backa in utan en massa idioter ska vara i vägen så blir jag lycklig ;)

#24
2013-11-17 21:36

Använde parkeringsassistanten ett par gånger idag.
Fungerar som sig bör alldeles utmärkt! :)
Riktigt bra i mörker när man inte har samma koll på utrymmet man ska parkera på.
Enkelt, smidigt och bra.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.