Nästa artikel
Fem stjärnor till fem nya bilar
Nyheter

Fem stjärnor till fem nya bilar

Publicerad 29 augusti 2012 (uppdaterad 29 augusti 2012)
Utöver Volvo V40 får även Audi A3, Ford B-Max, Kia Cee’d och Renault Clio fem stjärnor i det senaste krocktestet från Euro NCAP.

I skuggan av rekordbetyget som noterades av Volvo V40 fick ytterligare fyra bilar högsta möjliga omdöme – fem stjärnor – i den europeiska organisationens test.

En av bilarna som tilldelas toppbetyget är nya Ford B-Max. Modellen har ett stort insteg eftersom B-stolparna mellan fram- och bakdörrarna har slopats. För att garantera säkerheten har Ford använt en högre andel höghållfast stål och förstärkt dörrarna med inbyggda stolpar, tillräckligt för att kamma hem fem stjärnor.

Trion Audi A3, Renault Clio och Kia Cee’d är också femstjärniga och alla tre har förbättrats rejält när det gäller fotgängarskydd. Det är ett ett resultat av att Euro NCAP höjt kraven för skydd av fotgängare från och med 2012.
 
Även Isuzu D-Max krocktestades i den här omgången av Euro NCAP och resultatet blev fyra stjärnor, en rejäl förbättring om man jämför med förra generationen D-Max.

Diskutera: Vad tycker du om resultaten?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-29 23:31
Mistro

Då väntar vi bara på den sedvanliga sågningen att bilarna ändå inte är bra nog....säkert fattas någon siffra någonstans?

#2 • Uppdaterat: 2012-08-30 22:22
Per_K

Det är positivt att säkerheten blivit bättre på nya modeller, men man får se upp så att det inte bara handlar om optimering för väldefinierade krockprov. I verkligheten finns en stor variation, och det gäller för biltillverkarna att tänka på flera olika typer av krockar. Det är nog inte många som testar mot modeller av älgar exempelvis - där påkänningen i huvudsak hamnar på vindrutan. Saab gjorde det, och såvitt jag vet gör även Volvo det. Det är också viktigt att analysera bilar som varit med i verkliga allvarliga olyckor.

#3 • Uppdaterat: 2012-09-02 18:05
saabnisse

Per_K, det är väldigt få länder som har älgar och definitivt finns de inte hos experterna inom Euro NCAP!
Tyvärr,

#4 • Uppdaterat: 2012-09-03 08:53
Förstikön (ej verifierad)

@saabnisse: Älgar är det i och för sig ont om utanför Norden, men övrigt storvilt som hjort finns det ganska gott om i många länder. Dessutom kan hästar och kor smita ut från sina inhägnader när inte haspen är på. Så krocktest med stora djurkroppar är nog ändå ett ganska klokt inslag i säkerhetstänkandet oavsett i vilket land en bilmodell marknadsförs. Instämmer därför helt i din slutkläm om Euro NCAP.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.