Bild
Nästa artikel
Mazda 6 Wagon.
Mazda 6 Wagon.

Rosttest: Mazda 6 Wagon (2016)

Rost

Sverigespecifik vaxbehandling är bra, men det finns vissa ställen där rosten kan få fäste. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 11 sidor.
Mazdas kaross är helt av stålplåt och samma material används i bränsletanken. Dörrar och baklucka har bra limningar, men huven saknar tätningar i hörnen. Huv, baklucka, dörrar, tröskellådor och balkar under bilen är invändigt vaxbehandlade. Det görs i exporthamnen i Belgien på alla Sverigesålda bilar.

Stora delar av underredet täcks av plastsköldar och utanför dessa är slitskyddet något tunt, men alla utsatta skarvar är väl tätade. En framtida rostrisk är däremot de inåtvikta skärmkanterna bak, som dessutom ligger an mot fuktsugande filtinnerskärmar. Även isoleringskuddarna i A-stolparna riskerar dra åt sig rostfrämjande fukt.
 
Rostskyddsgaranti: 12 år.

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Mazda 6
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.
Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.
Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.
Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.

Kommentarer

#1
2017-01-23 10:09

Detta är fortfarande inget rosttest utan VIB:s rostbedömning.

#2
2017-01-23 10:52

Och dessa rostbedömingar som Vib gör är vi tacksamma för, för de som gör detta har mer vana att kolla efter brister i rostskyddet på olika ställen på bilen än vad vi lekmän har.

#3
2017-01-23 11:55

Att påpeka det varje gång ett nytt "test" dyker upp på nätet är för mig lite som Cato den äldres prat om Karthago. Det kan fungera, men upplevs lite enahanda.

#4
2017-01-23 12:05

Mr.Wheeler, är inte alla tester en bedömning?

#5
2017-01-23 13:04

Som så många anmärkt under åren så är betyget högst godtyckligt ibland.

Vad sägs om att expandera betyget i flera underkategorier, typ materialval i alla delar, slitskydd, skärmskydd, lack...
Så får man kanske ett betyg på 100 p som är max.. sen summerar bara författaren alla tester och får en siffra.
Så minimerar man personers "egna" uppfattning om lösningen.
Det är helt enkelt bara ett bättre protokoll vid själva rosttestet...

#6
2017-01-23 21:45

Rosttester görs av Rostskyddsmetoder AB genom besiktning av bilar för ViB:s räkning. Är det korrekt uppfattat?

#7
2017-01-24 08:28

@saabnisse: Test innebär att någonting provas på något sätt, i detta "test" provas ingenting utan en bedömning av material och konstruktion görs av hur stor risken för rost är. Rosttest innebär att bilen ifråga utsätts för korrosiv miljö, helst på ett kontrollerat sätt för att få ett jämförbart resultat.

#8
2017-01-24 13:43

Det stämmer att det är Rostskyddsmetoder som gör Vi Bilägares rostskyddsbesiktningar och -tester. Jag var själv där med min bil i november för att kolla status på rostskyddet inför tilläggsbehandling. Jag lät behandla den där när jag köpt den för fem år sen då den var ett år gammal och hade gått knappt 3000 mil, idag har den gått dryga 13000.
Min bil - Skoda Octavia 2011 - var i princip helt rostfri undertill vilket jag definitivt tror tilläggsbehandling och två bättringar av slitskydd under de fem år som gått bidragit till.

Nu till saken - på lyften intill stod Vi Bilägares Mazda 6 som de kört ca 10000 mil med på fyra år, som nu skulle säljas och var inne på en "slutbesiktning" av roststatus. Jag fick kika grundligt undertill på den och det var ingen vacker syn! Omfattande ytrost både här och där, och början till gravrost på bl.a. krockbalkarna som sitter innanför stötfångarna i plast (man måste in under bilen för att se detta). Kanske inget omedlbart alarmerande idag, men om ytterligare fyra år är garanterat krocksäkerheten påverkad, och jag skulle själv oroa mig för både funktion och hållfasthet vad gäller hjulupphängningar och underrede. Detta alltså på en icke tilläggsbehandlad bil som rullat 10000 mil på fyra år.

#9
2017-01-24 15:27

Bullrar och rostar ;(

#10
2017-01-24 15:27

Bullrar och rostar ;(

#11
2017-01-25 23:11

Bra att du kan se in i framtiden Polo ^_^

#12
2017-01-27 11:25

Hej Roger Skagerström , jag gillar Mazda till utseendet och att köra. Men jag har provat Mazda 6 alldeles nyligen i hopp om bättre isolering, men tyvärr det bullrar för mycket om både motor o däck. Seriöst jag tänkte jag köpa en men det sprack på just ljudet. Rosten bryr jag mej inte så mycket om, all den stund jag byter bil ofta.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.