Bild
Nästa artikel
Ford Ecosport.
Ford Ecosport.

Rosttest: Ford Ecosport (2018)

Rost

Vi hittade ytrost på två ställen. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 14 sidor. OBS! Du som är prenumerant kan läsa testet gratis. Läs mer om hur du gör via länken: vibilagare.se/digitalt
Fords kaross är helt av stålplåt. Innerskärmarna fram är av plast, bak av filtmaterial. Tanken är av plast och påfyllningsröret rostfritt. Dörrar, huv och baklucka har dåligt tätade hörn och bara dörrarna är invändigt behandlade.

Även tröskellådornas nedåtriktade skarvar är bristfälligt tätade och skarvarna bakom innerskärmarna och på underredets bakre del är helt otätade. Slitskyddet får dock godkänt och de mest utsatta balkarna är invändigt behandlade. Lite mer illavarslande är att vi hittade ytrost i motorvaggans svetsskarvar och i de främre länkarmarna. Minus även för det fuktsugande ljudisoleringsmaterialet i A-stolparna.  

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB
 

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Ford Ecosport
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Kriterier för bedömningen:

Material: Upphängningar av aluminium och karossdelar av aluminium eller plast ger plus i kanten. Så länge materialet enbart består av stål finns alltid rostrisk. Aluminium kan vid galvanisk korrosion ge så kallad vitrost.
Design: Konstruktioner med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar desto bättre. Stänkskydd för att förhindra blästring är också en del i bedömningen.
Rostskyddsmedel: Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrum och skarvar ses som en bra gardering.
Tätning: Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt: Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisnivå: Rostskyddsbetygen sätts i relation till den pris- och storleksklass som granskad bil tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisnivå som bilen har.

Kommentarer

#1
2018-06-30 10:30

Skräp.

#2
2018-06-30 12:21

Ser ut som en mopedbil. Inte roligt!

#3
2018-06-30 15:16

Menlös bil till vem.

#4
2018-06-30 18:45

Ja, det verkar vara en fullständigt onödig bil för den svenska marknaden. Tror inte jag sett nån motorjournalist som sett nåt positivt i denna modell. Och den är inte ens speciellt billig.

#5
2018-06-30 20:40

Skulle jag. mot förmodan en dag möta någon som köpt denna Ford, manas jag nog ställa frågan; Varför.

#6
2018-07-01 08:17

Detta är ingen bil som KÖPS av någon medveten person med förnuftet i behåll.
Det är en bil som SÄLJS av en skrupulös handlare till ett "offer" i form av en okunnig, aningslös, konsument.

#7
2018-07-01 10:34

Säkert mycket mer spännande än de flesta toyotor på marknaden..

#8
2018-07-01 14:48

Men en Toyota är nog både snällare mot miljön och mer praktisk. Snittet på en sådan här bil verkar ligga uppåt 0,75 liter/mil bensin, vansinnigt högt med tanke på hur stor bilen är invändigt. Tror att SUV's kommer att rasa i försäljning nu när nya skatteregler kommer i kraft, i alla fall här i Sverige. Dock synd om många aningslösa köpare som tror på låga förbrukningssiffror.

#9
2018-07-01 20:31

Jag håller med vargen och Lasse.
Och just denna suv verkar vara det yttersta av onödig bil

#10
2018-07-01 21:21

Vaddå rostig? Det är en Fård!

#11
2018-07-02 10:58

Får en känsla av att det "fuskas" mycket när det kommer till att göra slitstarka och hållbara bilar. Livslängden blir allt kortare, och även ägarna behåller bilarna allt kortare tid. Leasing av bilar bidrar nog också sitt.

#12
2018-07-02 15:50

Svetsen på bilden är riktigt dålig. Den är nog ett värre problem än rosten.
Förutom den obefintliga bindningen mot plåten på vissa ställen så är det en stor kraterspricka i avslutet på svetsen. Den kommer säkerligen att börja propagera då svetsen kommer utsättas för dynamiska laster.

#13
2018-07-02 15:39

Låt NCAP få återtesta bilar som riskerar blir rosthögar bara efter några år

#14
2018-07-05 02:22

Fulaste bilen på marknaden idag? Jag skulle hellre köra en Ford Granada från 1978 än den där. Ford gjorde ju snygga bilar förr...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.