Nästa artikel
Vintertest: Spårsäker men karaktärslös
Långtest

Vintertest: Spårsäker men karaktärslös

Publicerad 14 mars 2016 (uppdaterad 14 mars 2016)
Toyota Avensis hamnade på femte plats i 2016 års vinterbilstest av långteststallet.
Toyota Avensis kändes komfortabel och säker på vägen, men varningslamporna blinkade frenetiskt i kylan.
Det fanns ärligt talat inte så många förväntningar på nya (ett uttryck som kan diskuteras) Avensis inför vintertestet men att bilen skulle vara driftsäker var en av dem.

Därför blev förvåningen desto större när det plötsligt radades upp det ena felmeddelandet efter det andra bland varningslampor och färddatordisplayer. Servostyrningsvarning, uppmaning att kontrollera bilens laddningssystem, varning för lågt oljetryck, ”främre sensorsystem är tillfälligt ej tillgängliga på grund av skymd sikt – rengör vindrutan” och liknande. Vi kollade oljan och hittade inget fel, vindrutan var alldeles nytvättad och sikten utmärkt, det fanns servostyrningsvätska… Bilen var före avfärd alldeles ny och vi kan föreställa oss hur en mindre ”bilvan” kund kanske hade reagerat på strömmen av felmeddelanden i sitt nyförvärv: med tvärstopp och begäran om bärgning. Vi lät dock det hela bero men körde med spetsade sinnen. Allt eftersom slocknade meddelandena, till en kommande långtestrapport får vi försöka ta reda på vad det egentligen var som spökade. Varningen för fel på främre sensorsystem kommer fortfarande upp så fort det regnar.

Oavsett detta är Avensis en riktigt komfortabel och vägsäker bil att köra och att färdas i på vintervägar. Det är viktiga egenskaper. Bilen känns lång, lite smal men axelavståndet är förhållandevis kort. Färden påverkas knappast alls av ojämnheter eller hårda spår på is- och snöunderlag, buller från olika underlag är mer avskärmat än i någon annan långtestbil. Den faktiska körsäkerheten är otvetydigt ett av Avensis starkaste kort.

Den allmänna känslan är ändå att ingenjörerna frenetiskt jobbat på att få bort alla som helst körintryck – och lyckats. ”Det är som om alla leder och stänger mellan förarens händer och hjulen fått en rejäl dos bedövning”, löd ett protokoll. Det skulle kunna resultera i verklig lättkördhet, sådan som många Toyota briljerar i, men testbilens kombination av 147-hästarsmotorn och manuell låda blir aldrig riktigt smidig. Dragläget i kopplingen är diffust och det är svårt att starta mjukt. Många gånger får man pina bilen rejält för att få önskad fart. ”Både femman och sexan tycks vara överväxlar”, som en förare skrev. Vår testbil var närmast fabriksny när vintertestveckan inleddes men någon känsla av att den ”släppt” veckorna efter det har vi inte fått.

Utrymmena är bra, åtminstone för de åkande. Baksätets golv är plant, kupén i övrigt är lågmält utformad men trivsam och har god finish överallt. Märkvärdigheter letar man förgäves efter, noterbart är att Toyotas typiska farthållarspak på ratten hänger med i oförändrat skick ännu. Inget skäl att ändra på det som fungerar.

Lastutrymmet är godkänt i totalvolym, inte mer, men genomlastningsluckan är ett klart plus och lastgolvet blir helt slätt med fällt baksäte. Dessutom är bredden bakom hjulhusen riktigt ordentlig, som fjällreselastare står sig Avensis utmärkt i konkurrensen. Kupébelysningen är dessutom ovanligt bra.

Testförarna fick en något dubbel inställning till Avensis. Bilen ska betraktas som ny men känns gammal att hantera. Den håller dock måttet som trygg transportör på hala och lömska vägar. Ett utmärkt halvljus och vettiga detaljer som främre stänklappar förstärker bilden av en reko typ.
Fakta Vintertestet 2016

Förutsättningarna för vintertestet av Vi Bilägares nya långtestbilar kunde inte ha varit bättre. På vägarna i Funäsdalen pendlade kvicksilvret mellan 15 och 35 minusgrader när bilarna sattes på prov under vecka 2 2016. Testmomenten innefattade bland annat mörkerkörning, väghållning i vinterföre, samt värmemätning i kupé och stol. Bilarna som testades var Audi A4, Mazda MX-5, Opel Astra, Subaru Levorg och Toyota Avensis.

Toyota Avensis

Plus: Stora utrymmen, låg ljudnivå, riktningsstabil, starkt halvljus.

Minus: Mängder av felmeddelanden, tråkig och diffus att köra, klen motor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-03-14 14:06
Vidstige

Calle Carlquist, varför valde ni inte 1,6 liters dieseln (från Bmw) till Avensis? Förmodligen betydligt starkare och snålare än bensinmotorn.

#2 • 2016-03-14 14:07
BBT6

Låter ju inte så bra med de problemen... Kikade på denna ( och Auris) innan köpet av Golfen men konstaterade att denna inte är en bra hundbil, men säkert en bra lastare i övrigt. Mycket trevligare än sin lillebror dock, i både materialval och detaljer. Tycker den är väl högt prissatt i grundutförande, men det kanske mera beror på att grundutrustningen inte passar mig och mina behov.

#3 • 2016-03-14 14:49
Simon no1

Som ägare till en likadan bil fast sedan och med CVT så är jag också nyfiken på varför ni fick felmeddelande, främre sensor beror på imma innanför glaset framför kameran och där finns en uppgradeing som jag själv får monterad imorgon, så det har med fukten av blöta skor och snö inne i bilen att göra och inte om det regnar utanför, själv tycker jag att motorn är riktigt pigg men det kan bero på att jag kör CVT som alltid har rätt växel i, men se till att få svar på vad felmeddelanden kommer sig

#4 • 2016-03-14 15:42
S-E S

Så kan det gå med en massa onödvändigt elektroniskt lull lull installerat.

#5 • 2016-03-14 16:24
Vidstige

Kan inte redaktionen svara varför man valde denna bensinmotor till Avensis när det finns nya snåla och pigga miljöklassade dieselmotorer att välja istället.

#6 • 2016-03-14 16:38
BBT6

Vidstige, man kanske inte alltid behöver testa det optimala? Själv är jag hjärtligt trött på att man så ofta bortser från att det finns andra motoralternativ än diesel. Så nu vet vi ju att den här bensinmotorn anses svag och inte passar med växellådan, det är en god upplysning tycker jag.

#7 • 2016-03-14 17:11
hans.antnas

Det där med med vägkänsla hur mäter man det biltestarna verkar ju ha egna instrument för det. Eiier är det så att bilar som hoppar och studsar och slår i ratten dom är tydligen bra bekväma fjädringar och styrningar det verkar vara dåligt PV444 måste ha haft mycket vägkänsla

#8 • 2016-03-14 17:37
JorgenE

Om det hade varit en fransk bil där en varningslampa råkat blinka till en gång så brukar kommentarsfälten fyllas med skrockande "kvalitetsexperter" som beklagar sig, men när en toyota tänder hela arsenalen av varningslampor så verkar det vara en "icke-fråga", som det inte reflekteras över....
Men i och för sig så publicerades ju artikeln för bara 3 timmar sen....
Det kommer nog.

#9 • 2016-03-14 18:06
GDS

Karaktärslös... borde inte vara svårt att slå vw på den punkten.

#a • 2016-03-14 18:20
Zyn

Toyotas elektronikavdelning tycks ha svårt för sig.
Detta är inte, varken den enda eller första Toyota som ballar ur när den kommit utanför bilhallen.
Att den är karaktärslös, tror jag är ett signum för fabrikatet. Jag har aldrig upplevt att jag "kör" bil i en Toyota.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.