Nästa artikel
Långtest 2010: Fel och brister
Långtest

Långtest 2010: Fel och brister

Publicerad 17 januari 2011 (uppdaterad 3 februari 2011)
Skoda Yeti var årets mest problemfria bil i långteststallet 2010. Kia Venga och Opel Astra drabbades dock av en rad fel.

Peugeot 3008 höll länge ställningen som långteststallets enda helt felfria bil. Men vid den sista viktiga kontrollen föll den igenom. Då avslöjades att 3008:ans aluminiumhuv drabbats av så kallad vitrost.

I och med det tar istället Skoda Yeti hem titeln ”Årets mest problemfria bil”. Bortsett från en sprucken högtalare har den tjeckiska kompakt-suven skött sig perfekt under året.

Det kan man inte säga om Kia Venga, som under resans gång drabbats av en rad mer eller mindre allvarliga komplikationer. Här är hela listan:

» Den svarta folien runt sidorutorna bubblar sig och släpper på flera ställen. Åtgärdat på garantin.
» Klarlacken på vänster dörrtröskel har börjat släppa. Ska åtgärdas på lackgarantin.
» Klimatanläggningen ger ifrån sig missljud och rökpuffar. Orsak: en trasig säkring till kondensorfläkten. Åtgärdat på garantin.
» Tendenser till blästringsskador finns i nederkant på båda bakskärmarna. Ej åtgärdat.
» Stopp/startsystemet fungerar ibland inte som det ska. Verkstaden hittar dock inget fel. 
» Högtalaren på vänster sida fram slutar fungera. Åtgärdat på garantin.
» Klädseln på insidan av vänster bakdörr släpper. Åtgärdat på garantin.
» Plastkåpan som täcker insidan på den högra vindrutestolpen lossnar i överkant och glipar fult. Åtgärdat på garantin.
» Handtaget till det dubbla lastgolvet sitter inte fast utan lossnar varje gång det används. Ej åtgärdat.

Problem även för Astra
Även Opel Astra har fått uppsöka verkstad vid några tillfällen. Följande fel har noterats:

» Det avancerade strålkastarsystemet AFL (Adaptive Forward Lighting), som är extrautrustning, strejkar. Orsak: fel på en nivågivare. Felet åtgärdat på garantin.
» Opel Eye, som håller reda på vilken hastighetsgräns som gäller, krånglar. Även det åtgärdat på garantin.
» Farthållaren hoppar titt som tätt ur. Orsaken är en överkänslig kontakt i kopplingspedalen. Felet är avhjälpt en gång, men har återkommit. Senaste budet är att hela pedalstället ska bytas, men det är ännu inte gjort.
» Bilen varnar för låg kylvätskenivå trots att kylaren är full. Sannolikt fel på givaren. Ej åtgärdat.
» Blästringstendenser upptäckta i nederkant på bakskärmarna. Ej åtgärdat.

Polo och Yeti nästan klanderfria
Till skillnad från Opel och Kia har Peugeot 3008 klarat sig helt utan tekniska/elektroniska missöden och var på väg att rulla i mål som testets mest felfria bil. Men den höll inte riktigt distansen ut. Vid slutkontrollen upptäcktes både lacksläpp och så kallad vitrost på insidan av aluminiumhuven (se artikel här).

Även på Skoda Yeti har teknik och elektronik fungerat klanderfritt under året. Enda plumpen i protokollet är att bilen levererades med en sprucken högtalare i höger framdörr. Den har sent om sider bytts på garantin.

Inte heller Volkswagen Polo har drabbats av några allvarligare komplikationer. Men alla testförare har klagat på den ryckiga drivlinan. Bilen är undersökt vid två tillfällen, dock utan att Volkswagens tekniker hittat något fel.

Däremot är serviceindikatorn åtgärdad. Den slog larm om att bilen skulle in på service redan efter 1 500 mil, trots att serviceintervallet är 3 000 mil/2 år.

Diskutera: Vad tycker du om felen som drabbat långteststallets bilar?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Kia Venga Opel Astra Peugeot 3008 Skoda Yeti Volkswagen Polo

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-01-17 18:08
truebeliver (ej verifierad)

SOPEL!! hahaha.

#2 • 2011-01-17 19:38
UnoLöövHanSomVet (ej verifierad)

Opel har alltid varit skit och den bil de byggt som varit minst skit slutade de bygga för 30 år sedan. Ascona B... Kia är lågpris med rätt mkt teknik, då går det inte göra en bra bil då mkt teknik kostar. Litar mer på enkla Dacia. Toyota är skräp mä.

#3 • 2011-01-17 21:35
Löv (ej verifierad)

Vissa har fortfarande inte lämnat sandlådan ser jag...allt som vanligt då.

Hur som helst ska nog kolla på en Opel Astra Sportstourer i helgen. Verkar vara en fin och vettig bil.

#4 • 2011-01-18 11:06
Svenn. (ej verifierad)

Är det verkligen 24 månaders serviceintervall igen på VW ? Runt år 2004 vet jag att det var det, sedan runt 2008 ändrades till 12månader och nu alltså 24 igen ??

#5 • 2011-01-18 12:02
gunnar44 (ej verifierad)

Ni som kritiserar Opel, har ni inte läst Dkras kvalitetsindex. Dekra är Europas största oberoende kontrollorgan för verkstadsindustrin.
Jag oh mina medarbetare har mycket goda erfarenheter av märket.
Det är bara lite anmärkningsvärt, att man från Opels sida lånat ut bilar ur förserien. Det var ju meningen att bilarna skulle vara fullutrustade för att de skulle testas av säljarna under ett par månader. Detta enligt säljare i Tyskland som jag pratat med.
Jag tror säkert att Opel fått ordning på denna extrautrustning och alla ev andra elfel vid det här laget. Opel har ju numera en feldatabas och ett forskningsprogram för den komplicerade datautrustning som dagens bilar är utrustade med.

#6 • 2011-01-18 12:11
bilfreak (ej verifierad)

Man ska nog passa sig för att köpa första årsmodellen . Det verkar som att grejorna inte är rejält testade innan dom sätts i produktion.

#7 • 2011-01-18 16:00
emellertid (ej verifierad)

Opel har alltid haft en massa fel. Jag vet jag har ägt ett par och jag äger ALDRIG Opel mer igen

#8 • 2011-01-18 16:00
emellertid (ej verifierad)

Opel har alltid haft en massa fel. Jag vet jag har ägt ett par och jag säger ALDRIG Opel mer igen

#9 • 2011-01-20 08:00
Pär G#2 (ej verifierad)

Vectra c kombi har varit en utmärkt bil. tror det var opels rykte som tog död på saab inget från opel dög. Kör på autobahn och man blir varse att opels större bilar går klart bättre än mostvarande saabar. Kvaliteten liksom rostskyddet har tagit jättekliv den senaste tiden. Läs på.

Rätt ofta europeer har problem med lanseringen av ny avancerade produkter. Synd på bra produkter. Opel brukar dock bli riktigt bra efter 1-2 år den gamla sanningen att inte köpa första årsmodellen verkar gälla även där. Värre när kvaliteten aldrig blir riktigt bra...

#a • 2011-01-20 13:35
Niklas A (ej verifierad)

Först så är detta med felen på Astra som Vi bilägare blåst upp till löjliga och helt oseriösa proportioner ända från första början, en obefintlig fjuttighet knappast värd att alls bry sig om.

Men orsaken till varför detta inte är något att bry sig om tiger Vi bilägare med trots att man mycket väl vet.

Dessa elektroniska fel upptäcktes mycket tidigt i tillverkningen och åtgärdades också mycket tidigt i tillverkningen, felen finns därmed sannolikt endast på de allra första tillverkade och det är något som naturligtvis är av vikt att upplysa om, om man nu påstår sig ha ambitionen att arbeta för konsumenternas bästa.

Att man nogsamt tiger om detta gör att man undrar vilken agenda Vi bilägare driver i denna fråga?

Men inte nog med detta, felens karaktär och orsakerna till dem är även de milt sagt löjliga i sin fjuttighet, en liten givare här och en liten sensor där, och vipps så vill man påskina att det är lika allvarligt som världen undergång, vad är detta för synsätt?

Skurna lager, trasig växellåda, motorfel, en dörr som inte håller tätt eller går att stänga, bromsar som inte fungerar, luftkuddar som utlöses utan orsak, avgasrör som ramlar av,
rutor som exploderar.
Detta är verkliga fel som är allvarliga och tydligt pekar på dålig kvalitet och som väl motsvarar den höga falsett som Vi bilägare stämt upp i, men absolut inte de pluttiga småsaker som krånglat på Astra.

Vi bilägares agerande saknar all rim och reson.

A-stolpen skymmer sikten och lackskador till följd av sprut från hjulen är det enda som är värt att anmärka på, men med tanke på vilken överlägsen bil Astra är i övrigt är det inte möjligt att tillmäta ens dessa brister någon faktisk relevans eftersom man kan komma runt dessa problem.

När det gäller vissa människors övertygelse om vilken skitbil Opel så bygger det enbart på okunskap.
Denna åsikt som vissa ännu hyser är lätt att förklara och lätt att ta bort, för det är nämligen så till synes märkligt att Opel under 1980 och även 1990-talet samtidigt tillverkat några av världens kvalitetsmässigt mest högtstående bilar och samtidigt också några modeller och årsmodeller som tillhör de kvalitetsmässigt mest ojämna och bristfälliga.

Normalt ligger alla bilar från en biltillverkare på samma nivå och därför tror många som varit okunniga nog att köpa just den Opel som råkat vara dålig att dessa brister gäller alla Opel, men just Opel är väldens enda biltillverkare som lyckats med konststycket att vara både bäst i världen och en av de kvalitetsmässigt sämsta på samma gång.

Detta gör ju att vanliga okunniga, ej insatta människor blir helt förvirrade och begriper ingenting.

Vid varje enskilt tillfälle har orsaken varit olika och tyvärr måste varje enskild modell och enskild årsmodell avhandlas var för sig om man önskar veta varför just den där inte var så bra.

Men huvudsakligen gäller det första årsmodellen, någon gång även andra och eftersom dessa sålt i stor mängd finns det många på marknaden som många kommer i kontakt med medan de som tvärtom varit världsledande i kvalitet tillhört de senare årsmodellerna som sålts betydligt färre av och som färre därmed har erfarenhet av.

Redan här ser man en logisk förklaring, men fullt enbart så enkelt är det tyvärr inte.

Om vi ska gå på den direkta orsaken till alla de negativa åsikter om Opel som existerar i dag så bygger den på en maffiaorganisation och grov brottslighet som även använde hot och utpressning för att driva igenom sina önskemål om någon ingenjör eller kvallitetskontrollant började göra invändningar.
Denna organisation var livligt verksam inom Opel mellan 1985 och 1995, detta resulterade i att nästan hela Opels högsta ledning fick avgå och en lång rad åtal med fängelsestraff på upp till 5 år.
Detta omnämndes även i svenska nyhetsrapporter.

Enkelt handlade det om att ansvariga tillät underleverantörer att leverera dåliga material och dåliga komponenter i utbyte mot omfattande mutor på samtliga nya modeller de här åren.
Endast Senator, Omega 3000 och Calibra klarade sig bra från dåliga komponenter därför att dessa modeller fick så mycket uppmärksamhet internt och man la så stor vikt vid dem att maffiaringen inte vågade trixa med dem.

Och alla modeller som tillverkats tre år eller mer eftersom man vid det laget upptäckt alla bristerna, sådant kan bara döljas i början innan alla fått klart för sig hur det är.
Och på dessa äldre modeller var kvalitén bländande bra, Astra 1992 var exempelvis klart dålig medan Omega 1992 sopade mattan med BMW som har rent urusel kvalitet i jämförelse.
Så stor var skillnaden.

Detta avslöjades 1995 och skakade Opel i grunden och det var då man började med den satsning som i dag resulterat i att Opel sedan år 2000 gång efter annan tagit hem priset som den europiska bilen med högst kvalitet i den ena modell och storleksklassen efter den andra.
Nu senast med Insignia och förra året med Corsa.

Tror man inte på denna historia så titta efter vilka år som Opels kvalitetsmässigt sämsta bilar tillverkats, det är just 1985 – 1996, Vectran fick en släng av sleven 1996 eftersom man inte han att ändra så mycket, den presenterades ju hösten 1995.
Skulle detta vara en slump?
Hur troligt är det?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.