Bild
Nästa artikel

Bilden bara försvann i Hyundai i40

Långtest

Det är lätt att vänja sig vid bra hjälpmedel och när ett sådant fallerar i en ny modern bil känns det plötsligt väldigt besvärligt, som att backa utan kamerahjälp exempelvis.

Nyligen slutade backkameran att fungera i vår Hyundai i40. Den manöver som under en tid varit så lätt att genomföra blev nu plötsligt komplicerad. Tidigare gick det så snabbt att backa in i trånga utrymmen eller i parkeringsfickor och bara kolla på skärmen. Nu fick vi återgå till den gamla metoden, spana i ytterbackspeglarna och öppna dörren och kika bakåt.

Första tanken var att kameralinsen som sitter placerad på bakluckekanten bredvid nummerskyltbelysningen drabbats av något programfel.

Vi tog bilen till återförsäljaren/verkstaden Stilbil AB i Upplands Väsby och där konstaterades det snabbt att en helt ny backkamera måste beställas. I sådana lägen känns det bra med långa garantier, i Hyundais fall här totalt fem år.

En annan mer obehaglig händelse är att bilen vid ett tillfälle under motorvägskörning inte svarade på gasen – effekten försvann. När motorn fått vila upp sig gjordes ett nytt försök och då kändes det i gasfoten att det var något som släppte. Nu svarade bilen som vanligt igen och det mysko felet har inte återkommit.

Diskutera: Vad tycker du om Hyundai i40?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Hyundai i40 1,7 CRDi Business

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Hyundai i40

Modell: 1,7 CRDi Business
Årsmodell: 2012
Inköpspris: 270 400 kr
Aktuell körsträcka: 4 440 mil
Förbrukning (dek.): 4,5 l/100 km
Förbrukning (ViB:s): 6,5 l/100 km

Kommentarer

#1
2013-05-02 15:23

Taxi hemma har i40 numer och de säger att de här back kamerorna går sönder på löpande band.
Typ samma som DSG gick på deras VAG bilar!

#2
2013-05-03 09:55

Ibland är dessa kameror väldigt bra men på en del bilar kunde man lika gärna varit utan.
Kia Souls kamera är totalt värdelös (om den inte har uppdaterats) på det vis att den kraftigt missvisar avstånden till hindren. ( men coolt placerad "monitor"i spegeln )
På vintern fungerar den inte alls.
Det är som sagt mycket som kan gå sönder med all denna teknik men det är ju så vi vill ha våra bilar idag.

#3
mcregor
2013-05-03 10:05

Har hittills bara positiva erfarenheter av kameran i min Golf -12. Nu har jag en Variant och där sitter den "utomhus" så den kan ju bli nerskitad men jag har som vana att vintertid, när det är slaskigt alltså, ha en liten servett i fickan som jag snabbt torkar av kameran med når jag skall åka iväg. Inte speciellt jobbigt när man jämför med nyttan. Sommartid är det sällsynt med rentorkning även om det kan förekomma undantagsvis.

#4
2013-05-08 11:34

Tycker de borde komma på ett bättre ställe att sätta de här. Skit/fuktsamlarstället nummer ett. Dessutom alltid lurigt med saker som sitter i bakluckan, som är ledad mot bilen. Vore bättre om de typ hade en i varje ljusinsats (delen som sitter på karossen) istället. Bredvinkel om man pusslar ihop bilderna och de sitter skyddade bakom glas.

#5
mcregor
2013-05-08 12:01

Vanliga Golfen har ju gömt kameran bakom det stora VW-emblemet/lucköppnaren och där sitter den ju väl skyddad men då krävs ytterligare minst en elmotor till för att öppna VW-emblemet samt fälla ut kameran. Mera som kan strula när grejorna blir äldre så t v föredrar jag trots allt den "skitigare" placeringen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.