Nästa artikel
Bilfrågan: Opålitlig baklucka
Bilfrågan

Bilfrågan: Opålitlig baklucka

Publicerad 27 oktober 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren har problem med sin elektriska baklucka. Illustration: Johan Isaksson.
”Vad gäller för denna typ av fel som märkesverkstaden inte lyckas lösa?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vi har en Hyundai i40 Combi där elbakluckan varit opålitlig ända sedan bilen var ny 2012. Då och då vägrar luckan att öppna sig, den rör sig endast några centimeter och efter några ryck stänger den sig igen. Vid nästa försök med fjärrkontrollen brukar den öppna sig. Dessutom har den öppnat sig själv på vid gavel några gånger utan att vi varit i närheten med fjärrkontrollen.
Felen har påtalats vid varje service men ingen förbättring har skett. Vad gäller för denna typ av
fel som märkesverkstaden inte lyckas lösa? Bilen har ju fem års fabriksgaranti som går ut våren 2017.
JEJ
 
Svar:
Du är inte ensam om att ha problem med elbakluckan. Det tycks drabba olika bilmärken. I fjol hade Vi Bilägare bekymmer med att bakluckan öppnades av sig själv i långteststallets VW Passat. Vad som orsakade felet fick vi aldrig reda på, men alla fyra dörrlåsen byttes. I andra Passatbilar daterades mjukvaran upp, varpå bakluckorna förblev stängda.
Sålunda byttes alla fyra dörrlåsen i förebyggande syfte. Komponenterna och mjukvaran har i det här fallet fungerat, men uppenbarligen inte helt optimalt. Däremot ställer sig Volkswagen fortfarande frågande till vårt problem med en ofrivilligt öppnande baklucka, olägenheter som inträffat vid tre tillfällen.
Vi har även haft kontakt med andra Passatägare med motsvarande problem, där uppgradering av mjukvaran avhjälpt felet. Enligt Volkswagen har de utbytta dörrlåsen inget att göra med bakluckans mystiska uppträdande.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du haft liknande problem som frågeställaren?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-10-27 08:46
Hackenbush

Ju mer elektronik/datorer och automatiska funktioner en bil har ju mer är det som kan gå fel.
Kan inte säga att jag är förvånad. Just såna här fel är otroligt svårt att reda ut orsaken till.

#2 • 2016-10-27 09:36
johafor

Det var ju ett synnerligen dåligt svar på frågan...

#3 • Uppdaterat: 2016-10-27 09:56
Pi

Håller med johafor - frågan gäller en Hyundai i40 och svaret utgick till 100 % ifrån en Passat.... Visst kan det vara intressant att veta vad som gjorts med andra bilar med liknande problem men nog borde ViB kunnat ställt frågan till Hyundai istället så att dom fått svara hur dom tänkt lösa frågeställarens problem.

#4 • 2016-10-27 10:28
VW Polo 2012

Nej tacka vet jag självkörande bilar, för dom får väl aldrig några fel? Så man kan känna sig trygg ;)

#5 • 2016-10-27 13:05
Jordnära

Konstruktionerna är ofta snarlika bilmärken emellan. Fick byta lås åt dotterns ganska nya Passat kombi då den vägrade att låsa och bilen därmed oanvändbar. Det är en elektrisk givare inne i låset som ska bekräfta att låskläppen vridit sig som är svaga länken. Den pajar lätt och då går det inte att stänga luckan. Vanligt fel inom VW. Förmodligen snarlik lösning på Hyundai. Jag talar alltså om själva låset inte stängarmotorn.
Typiska moderna fel vi får leva med nuförtiden. Lätt att fixa om man är insatt men annars svindyrt att låta verkstan fixa.

#6 • 2016-10-27 14:37
Feed

Herregud vilket svar. 10 rader gråter Vibilägare ut om en baklucka på Passat dom haft problem med. 1 rad som i övrigt innehåller ett generellt svar att det kan strula på diverse bilar.
Det är väl lika bra att lägga ner kommentarsfunktionen om era svar bara vilseleder. Frågeställaren har inte fått svar på sin fråga. Vore väl mer lämpligt att kanske förklara konsumentköplag, ARN med mera?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.