Nästa artikel
Bilfrågan: Dyr kartuppdatering?
Bilfrågan

Bilfrågan: Dyr kartuppdatering?

Publicerad 8 oktober 2020
"Navigatorn inte var uppdaterad vad gäller den ombyggda vägen. Hur vet man att den verkligen blivit gjord?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Jag har några funderingar kring kartuppdatering. Var på service med vår Hyundai i40 och vid servicen gjordes en kartuppdatering. Det kostade 1 795 kronor. Men hur vet man att den verkligen blivit gjord och hur gammal är uppdateringen? Vi bor i Kumla och åkte nyligen till Askersund. Det visade sig då att navigatorn inte var uppdaterad vad gäller den ombyggda vägen mellan E20 och Askersund. Vad tycker ni om detta?
Prenumerant 1149483

Svar
Vi kontaktade Hyundai Sweden som bad om en bild på multimediasystemets sida av navigatorns systeminformation. Med hjälp av den kunde de se att navigatorn var uppdaterad till senaste versionen.
– Om det är så att vissa vägändringar inte är med kan det bero på att uppdateringen görs årsvis från det företag som levererar kartor till Hyundai, svarar Tobias Joelsson, Hyundai Sweden.  Vi Bilägare kan hålla med om att kostnaden för en kartuppdatering är ganska dyr. Men priset har faktiskt sjunkit rejält sedan navigation började inkluderas i infotainmentsystemen. Men det är en klar fördel om man kan uppdatera själv till låg eller ingen kostnad alls.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-10-08 07:36
johnkommentar

haha, inbyggd dum-gps... så 2010.

#2 • 2020-10-08 07:37
Raphael

Inaktuella kartor beror på kartleverantören. Jag har själv Tom Tom kartor i min Renault Captur och fast kartan är uppdaterad (de första tre åren uppdateras de gratis via internetddelningen från min iPhone) så finns en del inaktuella uppgifter. Framförallt gällande hastighetsändringar, omdragningar och nybyggnation i mindre orter. Nu kan jag köra Apple Kartor via Carplay, som jag tycker är bättre, så jag ser inte detta som ett stort problem.

#3 • 2020-10-08 07:39
Raphael

Priset på kartuppdatering beror på att kartleverantören, t ex Tom Tom, vill ha betalt för sina kartor.

#4 • 2020-10-08 10:28
Axa

Jag har gratis kartuppdateringar men använder inte den inbyggda navigatorn. Så mycket bättre med Google Maps, Apples Kartor eller Waze via CarPlay.

#5 • 2020-10-08 12:38
Pi

Så länge det bara är den inbyggda navigatorn som har möjlighet att lägga in hänvisningarna i "centralinstrumentet" så föredrar jag den lösningen normalt. Men är det nåt som inte den hittar men t ex Google Maps så är det bara att använda den kartan istället via Android Auto (för mitt vidkommande).
Det är nog johnkommentar som är 2010 snarare. Var beredd på en allt mera omfattande integration med bilens inbyggda GPS i allt flera stödsystem.

#6 • 2020-10-08 13:33
Roger Skagerström1

Efter att ha irriterat mig till leda på Google Maps kör jag nu Waze. Lär dock uppdatera bilens karta vid nästa service ändå. Vägvärket (ja) byter ju hastighetsskyltar som en annan byter strumpor, så det är rätt mycket som inte stämmer när bilen ska visa aktuell hastighet. Mer OCD-problem än nödvändigt - men Mazda tar typ 400 kr att uppdatera den vid service så det känns rätt prisvärt då.

#7 • 2020-10-08 13:43
stonebreaker

1 795 kronor är RÅN!
Hos VW är det gratis 2 ggr/år, funkat sedan 2014, bara tanka ner 6-7 Gbyte till ett SD-kort och sticka in i spelaren.
Dock stämmer inte alltid hastighetsgränser!

#8 • 2020-10-08 21:59
bejje

Varför betala för något som nästan gör sig självt?
Kan så klart inte tala för andra bilar, men min bil är rätt omodern med tekniken, så man måste ladda ner en fil och lägga över på ett USB-minne och stoppa in i bilen och sen frågar bilen om man vill installera uppdateringen.

Det är så pass enkelt att det känns både som ett slöseri att betala för att få de gjort och ett rent rån med de summorna. DÅ det är så enkelt så hade jag tyckt det varit värt 200 kr om jag var totalt tekniskt okunnig, men även de mindre tekniskt kunniga kan följa rätt enkla instruktioner och då kan de göra det själv.

#9 • 2020-10-09 09:10
Henrik M

Som du skriver Bejje, din bil är omodern.....självklart är allt annat än en automatisk uppdatering utan att behöva göra mer än att godkänna uppdateringen illa när vi haft tekniken så länge i mobiler och allt.
Igårkväll fick jag en notis i telefonen som frågade om jag ville installera den nya uppdateringen för mjukvaran i bilen som hade kommit. Godkände och när jag kom ner till bilen i morse fanns det en text på skärmen där jag kunde ta del av vilka uppdateringar som hade gjorts.
Det är så det bör vara...

#a • 2020-10-24 19:25
Lawett

På Skodan är det bara att tanka ner uppdateringarna till SD-kortet utan att det kostar en spänn. Men man får se upp. Ibland stämmer inte hastighetsskyltarna med GPSen, och nybyggda vägar som 44:an vid Lidköping fanns inte med i somras fast den väl är ett år nu...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.