Bild
Nästa artikel

Halland bäst på bilbälten

Test

Fler än någonsin använder bilbälte, men det är stora skillnader mellan olika delar av landet. Hallänningarna är bäst medan norrbottningarna är sämst.

Under september har NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, utfört 100 000 observationer av bilbältesanvändning i tätorter.

90 procent använder bilbälte
För första gången sedan mätningarna inleddes 2004 når resultatet upp till 90 procents användande.

- Det ska jämföras med 2004, då motsvarande siffra var knappt 82 procent, säger NTF:s vd Jan Sandberg.

Orsaken till förbättringen är enligt Jan Sandberg NTF:s informationsaktiviteter samt att fler nya bilar är utrustade med bältespåminnare.

- Dessutom har samhället signalerat att man ser allvarligt på brott mot bälteslagen genom att höja bötesbeloppet från 300 kronor till 600 kronor 2002 och ytterligare en höjning till 1 500 kronor 2006, säger han.

Stora skillnader i landet
Andelen som använder bilbälte skiljer sig stort mellan olika kommuner. Sämst är kommunerna Älvsbyn (66 procent), Jokkmokk (66,5) och Vingåker (70,7). Bäst är Skinnskatteberg (99,9 procent), Falun (99,4) och Halmstad (99,2).

När det gäller län är Halland bäst och Norrbotten sämst.

- Skillnaden är så stor som 17 procentenheter. Uppenbarligen måste både NTF och polisen öka sina insatser i Norrbotten och en del andra län, säger Jan Sandberg.

Taggar: Test

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.