Nästa artikel
Det lönar sig med bilbälte
Krönika

Det lönar sig med bilbälte

Publicerad 21 september 2009 (uppdaterad 22 september 2010)
"Den sprillans nya bil jag kört under sommaren har ett bältesvarningsljud som är... låt mig säga, effektivt."

Det börjar med ett rimligt pip som snart, om man inte omedelbart sliter på sig bältet, övergår till ett starkt och ihållande ylande. Det ska väl inte vara svårt att spänna fast sig innan man startar kan man tycka, men nu är vi rätt många i bilen så det är lätt hänt att någon glömmer av sig. Jag trycker på tändningsknappen och varnaren drar genast igång: bee - bee - bee- bee. Ja - JA - JAA! ropar hustrun som håller på att sätta fast lillgrabben, men bältesvarnaren känner ingen misskund och ökar volymen till ett aggressivt: be - BE - BEE - BEEE!

Varje avfärd till badstranden inleds med ett milt kaos när alla badgrejor ska med, familjen baxas in och spännas fast. Det är rörigt nog som det redan är men den här varningssignalterrorn blir liksom pricken över i:et. När vi rullar iväg och den ettrige, elektroniske ordningsmannen äntligen tystnat pustar familjen ut med ett samfällt: Herreguuuud!

Den lille rackaren är på hugget dygnet runt och, framför allt, alla avstånd. Ingen sträcka är för kort, eller hastighet för låg för att dra igång larmet och påminna föraren om den lagtrots som begås. Om jag försöker backa bilen över gräsmattan tre meter fram till dörren så att vi kan lasta in: BE - BE - BE - BE. Ingen nåd.

Jag tycker det här är bra. Jorden är till brädden fylld av nötter som anser det vara ett intrång i den personliga integriteten att inte få köra utan bälte. Samma ljumma bryléhjärnor drar samtidigt slutsatsen att det inte alls är kränkande att ta emot de 25 000 kr per dygn som intensivvården kostar efter en bilolycka. Man kan helt enkelt säga att det lönar sig med bilbälte, för alla.

Lagstiftningen som instrument för att förbättra levnadsvillkor fascinerar mig. Informationskampanjer i all ära men det finns inget som kan skapa en så snabb effekt som en ny lag. Bara under min livstid har det hänt mycket. När mopedhjälmen skulle på trodde man att tonåringarna skulle vägra åka med töntig störtkruka på huvudet. Man hade i år försökt uppmuntra till det men helt utan resultat. Så kom lagen och ett halvår senare var det knappt någon som minns hur det var innan. Detsamma gäller cykellyse, bilbarnstol och just bilbälte.

Ett exempel utanför trafiken är rökförbudet på restauranger. Något alla trodde var omöjligt, det skulle bli protester och ramaskri och så blev det... ingenting. Bara trevligt.

Nu är det en sak till jag väntar på: alkolåset. Varför dröjer det? 2004 kunde man läsa att "Vägverket har fått i uppdrag att upprätta en plan för arbetet med att verka för ett nförande av alkolås" Den som fått sitt barn nermejat av ett rattfyllo tycker nog att byråkrattempot i den meningen känns som ett hån, men nu är det så här man förbereder när lagar stiftas, och jag tror inte viktiga saker ska beslutas i affekt.

Jag kan ärligt säga att det även för egen del skulle kännas tryggt med en extra koll innan man sätter sig bakom ratten vid niotiden på morgonen efter en sen middag med vin kvällen innan. Även om man är pigg och fin och noggrant räknat centiliter och timmar skulle det vara skönt att få det svart på vitt. En liten blåsning och så BEE - BEE - BEE - BEE!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-09-21 23:24
Saabnisse (ej verifierad)

Ursäkta, men ibland verkar du blåögd, eller är du ute efter att provocera?
Det finns många, många som åker moped utan hjälm, kör bil utan bälte - och cykellyse? Vad är det?
Det är ju lika obefintligt som blinkersutrustning på moderna bilar!
Tror du verkligen att alkolås skulle göra någon nytta?
De som verkligen skulle vara i behov av alkolås kommer säkert på metoder att sabotera det och de som inte är i behov av alkolås, ja vad sjutton ska de ha det till?
Nej, vi har fått fartkameror och det är ju enligt VV tillräckligt för att komma åt samhällets fiender no 1!

#2 • 2009-09-22 12:10
JG (ej verifierad)

Håller med dig helt Saabnisse! Alkolås är en av de absolut mest korkade idéer jag har hört talats om. Lätt att manipulera, risk för falsklarm (har bevisligen hänt) och ett irritationsmoment när man ska starta bilen och vet att man är spiknykter. Varför skulle man vilja betala för något så dumt? Finns det några seriösa studier som visar att alkolåsen har någon som helst funktion? Ge mig referenser i så fall!

#3 • 2009-09-22 19:09
BEE-BEE -off (ej verifierad)

Om man nu irriteras över att varnaren tutar medan man spänner fast ungar/lastar bilen/..., varför inte vänta ett litet tag med att slå på tändningen?

#4 • 2009-09-22 22:59
oven (ej verifierad)

Alkolås är en bra uppfining man tänker till när man har en sådan i fordonet har kört buss med lås i två år och blåst om en gång med ej godkänt då blir lite skärrad över hur länge det finns kvar i kroppen

#5 • 2009-09-26 20:14
Jag (ej verifierad)

Trams!
Den som inte automatiskt sätter på sig bilbältet redan innan start har inget i en bil att göra! Nollor som startar och sedan kör iväg medan de drar på sig bilbältet skulle skjutas!
Mina åsikter om alkoholpåverkade bilförare skulle inte lämpa sig i tryck.
Jag

#6 • 2009-10-06 13:38
Roy (ej verifierad)

Det är nästan så att jag håller med "Jag"!
Därmed är vi inne på utbildning, information och attityder. Körkort ska inte vara en allmän rättighet.
Alkolås kan ju verka bra på papperet - men hur väl fungerar de i praktiken?

#7 • 2009-12-21 15:52
Jürgen Hundt (ej verifierad)

Hej!
Jag håller med Dig i allt. Att Du har rätt bevisas av alla "messerschmidtar" som tycker veta bättre! Men dessa hittas oftas bland olycksoffren och då låter det: Vädret ställde till det för mig eller jag trodde....!
Däremot är det oförklarligt att inte hjälmtvånget omfattar alla, barn som vuxna! Men vi gamlingar kanske inte har så mycket kvar däruppe eller så vill kanske "statsmakterna" bli av med oss!
Ånga på Johan och en trevlig Jul med bilbälttet på tillönskas alla!

#8 • 2009-12-21 15:55
Jürgen Hundt (ej verifierad)

Jajaja, jag vet att Messerschmitt stavas med 2 t, likaså bilbältet!

#9 • 2010-01-02 13:00
leifer (ej verifierad)

Vill slå ett slag för Vi bilägares debatt-forum.
Skapa ett konto och diskuteradär, allt på ett ställe!
(forumet fungerar bäst med Firefox som webläsare.)
http://forum.vibilagare.se

#a • 2010-01-26 23:35
Markus (ej verifierad)

Mycket klok krönika. Nu väntar vi dock också på cykelhjälmslag även för vuxna. Sätt på hastighetsmätare på cykeln och släpp bromsen i nedförsbacke kommer alla att fatta vad jag menar!
Alkolåset kommer också att vara bra för en grupp i trafiken som jag tror orsakar mycket elände: De som tror att de är nyktra men inte är det. De som alltid är berusade ser nog till att skärpa sig bakom ratten, för att inte åka dit!
Visst finns det många som bryter mot lagen också, men de flesta brukar ju följa dem (undantaget våra hastighetsgränser).

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.