Nästa artikel
Provkörning: Fiat 500L Living och Trekking (2013)
Provkörning

Provkörning: Fiat 500L Living och Trekking (2013)

Publicerad 6 oktober 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Fiats 500L-familj växer. Två nya modellvarianter är familjeanpassade Living med plats för upp till sju åkande och Trekking med höjd markfrigång och elektronisk diffbroms.

Alla som tycker att vanliga Fiat 500L känns för trång får i höst ett nytt alternativ att fundera över. Modellbeteckningen är 500L Living och bilen är specialdesignad för familjebruk.

Den är förlängd med 20 centimeter jämfört med originalet och går att få med två uppfällbara extrastolar längst bak. Därmed ryms sju åkande i kupén, dock icke fullvuxna på alla platser. Extrastolarna lämpar sig uteslutande för barn, personer över 160 cm har små förutsättningar att trivas i dem.

Inte ens Fiat kallar 500L Living för sjusitsig, utan använder den mer ärliga beckningen 5+2-sitsig. Det är klokt. Bilen är visserligen smart disponerad, men det går inte att trolla hur mycket som helst med ett längdmått på blygsamma 435 cm.

Vi provkörde Fiaten med två olika motorer. Dels turbodieseln på 1,6 l/105 hk, dels den bensindrivna tvåcylindriga TwinAir-turbon med samma effekt. Spontant är dieseln det rätta valet som drivkälla. Den lilla bensinaren, cylindervolymen är blott 875 cm3, känns besvärande tunn på låga varvtal redan när bilen körs lätt lastad. Hur ska det då inte bli när den är full med folk och bagage?

Det tredje motoralternativet är en 1,3-litersdiesel på 85 hk/200 Nm, men den fanns inte på plats vid provkörningstillfället.

500L Living har, för att ge extra stabilitet, en annan typ av stötdämpare än de övriga bilarna i modellserien. Och visst, den är stadig att köra. Åkkomforten får också godkänt. Men särskilt inspirerande bakom ratten är inte den retrodesignade familje-Fiaten. Därtill är den lite för sävlig i reaktionerna, såväl när det gäller växelföring som gas- och styrrespons.

Däremot är bilen mycket flexibel och den smart utformade inredningen kan smidigt varieras på ett otal olika sätt. Över 6 000 (!) hävdar Fiat. Ett extra plusvärde för de åkande är den fina utsikten, karossens glasytor är rejält tilltagna.

Sämre är det med utsikten över de mörka instrumenttavlorna, som är irriterande svår-avlästa i dagsljus. Lite märkligt är också att den utpräglade familjebilen Living inte kan fås med Fiats autobromssystem, City Brake Control, som ser till att bilen automatiskt bromsar i en kritisk situation om inte föraren reagerar i tid.

Väljer man istället Fiats andra höstnyhet, den suv-inspirerade 500L Trekking, finns dock systemet som tillval. Däremot är Trekking, trots sitt lite fältmässiga utseende, strikt framhjulsdriven.

Ändå är framkomligheten bättre än i övriga 500L-versioner tack vare högre markfrigång (14,5 cm) och att Trekking har en elektronisk diffbroms mellan framhjulen. Funktionen kallas Traction+ och aktiveras via en knapp mellan framstolarna. Den fungerar i farter upp till 30 km/tim och hjälper bilen att ta sig fram i halka eller under andra besvärliga förhållanden genom att skicka drivkraften till det hjul som vid varje tillfälle har bäst fäste.

Bortsett från det – och att den utseendemässigt är kryddad med diverse terrängattribut – är Trekking i allt väsentligt identisk med vanliga 500L. Bilen finns med fyra motoralternativ. Utöver de tre drivkällor som Living-köparen kan välja på erbjuds även en fyrcylindrig bensindriven sugmotor på 1,4 l/95 hk.

Säljstarten för de nya Fiat-bilarna är planerad till sent i höst, men exakt vilka modellversioner som kommer hit är ännu inte bestämt. Några priser är heller inte fastställda.

Diskutera: Vad tycker du om Fiat 500L Living och Trekking?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Fiat 500L Living 1.6 Multijet

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Fiat 500L Living

Pris, kr från: Cirka 200 000.

SÄLJSTART: Sent i höst.

MODELL: 5+2-sitsig flexbil.

MÅTT, CM: L 435/B 178/H 167.

TJÄNSTEVIKT, KG: 1 395.

MOTOR: Fyrcylindrig turbodiesel, 1 598 cm3. Stopp/startsystem. Max-effekt 105 hk (77 kW) vid 3 700 v/min. Max vridmoment 320 Nm vid 1 750 v/min.  

KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda.

PRESTANDA: Toppfart 180 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 12,2 s.

FÖRBRUKNING: 4,5 l/100 km.

CO2-UTSLÄPP: 117 g/km.

KONKURRENTER: Opel Zafira,

Renault Scenic, Ford C-Max m fl.

Plus: Flexibel inredning, smidig sätesfällning, bra utrymmesutnyttjad.

Minus: Trång för sju, ingen autobroms, seg bensinmotor, svåravlästa mätartavlor.

Vad nytt? 20 centimeter förlängd kaross, stadigare chassi och två extrasäten längst bak.

För vem? Den som vill ha en kompakt bil med piggt utseende som till nöds rymmer sju åkande. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-10-04 19:34
Raphael

Detta är en gammal artikel och det kan vara läge att uppdatera informationen med att Fiat har två nya motoralternativ till 500 L, Trekking och Living. Det är Fiats välkända och fina 1,6 MJT på 120 hästar (diesel) och 1,4 T-Jet på 120 hästar (bensin) som nu finns till 500 L-varianterna. (I Sverige så är 1,6 MJT på 120 hästar känd från Lancia Delta med automat, och 1,4 T-Jet finns i Alfa MiTo och Giuliettan med olika hk-konfigurationer, finns också i Fiat 500 Abarth).

Det kan också vara värt att nämna att Trekking har autobromsen city brake som standard i de flesta länder där den säljs.

#2 • Uppdaterat: 2013-10-06 11:52
Raphael

Jag ser 500 L Living som ett utmärkt och väldigt rymligt alternativ till en vanlig kombi, själv skulle jag absolut kunna tänka mig en och då varianten utan det extra baksätet (som är tillval). I silver med svart tak är den även estetiskt angenäm och rolig. Mörkgrönt med vitt tak eller gult, nej det är inget för mig.

Kan ju påpekas också att första bilden över instrumentpanelen är från Tekking, man ser det på läderskoningarna i sidostöden på framstolarna, inläggen i dörrarna och strukturen för tyget på sittdynan - påminner faktiskt om Panda Trekking och Panda 4x4.

#3 • Uppdaterat: 2013-10-06 11:55
Raphael

Jag har f ö. provkört vanliga 500 L med 1,6 dieseln på 105 hästar, det gjorde jag i somras. Skulle helt klart kunna tänka mig ett sådant ekipage. Fiat gör bra dieslar. Körställningen fungerade bra för mig. Enda som jag egentligen kan anmärka på och det handlar mer om ovana än en riktig anmärkning, det är den stora knobben på växelspaken.

#4 • Uppdaterat: 2013-10-06 12:00
Hackenbush

Det yttre på bilen har jag inget emot och utrymmet räcker nog till men jag gillar inte inredningen och instrumentpanelen som ger mig "Kalle Anka" bils vibbar.

#5 • Uppdaterat: 2013-10-06 12:20
saabnisse

Klarar inte Fiat av att göra en tillräckligt bred vindruta utan att placera två extra A-stolpar nästan helt i siktfältet?
Det fanns breda rutor utan extra stolpar redan 1967 på den här bilen som också höll skapligt bra mot en älg!
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SAAB_99_1970.jpg
Men det är väl ganska sällsynt med älgar i Italien.

Och jag håller med Hackenbush, det är ju en sällsynt klumpig instrumentpanel, men instrumenten sitter ju ändå framför föraren och inte i mitten där ändå ingen befinner sig nu för tiden.
Annat var det förr med hel soffa fram, det var tider det! ;o)

Men den gröna färgen har jag inget mot och även en återgång till tvåfärgslackering känns trevligt och jag tycker att bilen är riktigt snygg i övrigt.
Den i Sverige så vanliga silvergrå färgen har jag däremot svårt för, tråkgrått som den hemska svenska senhösten och vintern!.
Det verkar som många svenskar har svårt för att acceptera att det finns glada färger, är det den otäcka jantelagen som sticker genom även här?.
En av de vackraste lackeringar jag sett var en vit pärleffekt Cadillac Cab, som skimrade i grönt framifrån och rött bakifrån.
Ursäkta helt OT!

#6 • Uppdaterat: 2013-10-06 12:22
Hackenbush

Jag hade hel soffa fram på min gamla Ford Taunus 17M. Det var trivsamt på något sätt.

#7 • Uppdaterat: 2013-10-06 12:30
Pender

Smart av Fiat med modellnamnet 500L. Så skyddas försäljningsresultatet. Undrar om L hittills i år sålt tvåsiffrigt? (borträknat demobilar och den galet reade Hedin-bunten.) I själ och hjärta är jag en varm Fiat-vän. Men trivdes inte i 500 L. Med tillräcklig rabatt och 120 hk, så kanske en och annan slår till. Ja, även jag, som ibland är riktigt dumsnål. (jfr förresten Renault, som gömmer Scenic i Megane-statistiken.)

#8 • Uppdaterat: 2013-10-06 12:37
saabnisse

Hackenbush, vilken årsmodell?
Kan vi inte ta det på forumet?

#9 • Uppdaterat: 2013-10-06 14:46
kameo

Kan vara den fulaste bil som har skapats. får kväljningar i halsen när jag tittar på den. Vete fan om den inte till och med är fulare än Fiat Multipla? Fiats designers måste vara femåriga barn........

#a • Uppdaterat: 2013-10-06 16:39
Pender

Min fru, som har vida känt sinne för bildesign, tycker bilens utseende är ok och dessutom lite kul. (För egen del tycker jag mest ingenting om utsidan. Men insidan gammal öststatsbil.)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.