Bild
Nästa artikel

Provkörning: Mercedes B-klass (2011)

Provkörning

Mercedes B-klass har blivit längre och lägre. Förutom gynnsammare aerodynamik ger den nya karossen också generösare innerutrymmen och en mer normal sittställning i framsätet. Mercedes tar bra betalt för sina bilar men nya B-klass är billigare än sin föregångare.

– Det ser ut som om B-klass har säckat ihop!

Kommentaren från kollegan var kanske inte så snäll, men ger en indikation om hur Mercedes B-klass nya linjeföring kan uppfattas.

En titt i databladet avslöjar att B-klass tappat fem centimeter på höjden. Dock har innerutrymmena vuxit och bilen är numera riktigt rymlig. Som tillval går det att få baksätet med 14 cm skjutmån vilket i sin tur ger en bagagevolym som går att variera mellan 488 och 666 liter.

Liksom föregående generation, har den nya modellen dubbelt golv. Skillnaden är att den här gången löper det från förarsätet och bakåt i bilen. Det dubbla golvet ger utrymme för kommande framdrivnings- och drivmedelsteknik.

B-klass kommer att kunna fås med gasdrift, batterielektrisk drift och måhända väntar än mer exotiska lösningar såsom bränsleceller och plugin-hybridsystem runt hörnet.

Flera fördelar
Att dubbelgolvet inte längre löper under hela bilen ger flera fördelar. Tidigare klev man upp i B-klass men satt sedan nära golvet med benen utsträckta framför sig, lite som i en sportbil. Nya B-klass är i detta avseende mer lik andra moderna högbyggen.

Man sitter upprätt med benen rakt ned, vilket är gynnsamt för kupéutrymmet. Även med storväxta framsätespassagerare finns det gott om plats för vuxna i baksätet.


Det här är en helt ny bil och Mercedes excellerar i bränslesparande finesser och säkerhetsdetaljer som ska hålla bilen modern fram till slutet av 2010-talet. B-klass bygger på den nya plattform som alla kommande framhjulsdrivna Mercedesbilarna ska dela under de närmaste åren.

Bland nyheterna märks bland annat ett nytt standardmonterat, radarbaserat kollisionsvarningssystem som larmar om bilen kommer alltför nära framförvarande.  

Under huven döljs nya motorer och växellådor. Mest imponerar den smidiga bensinmotorn i basmodellen B 180 Blue Efficiency. Trots en cylindervolym på bara 1,6 liter är maskinen ovanligt dragstark redan från mycket låga varv.

Turboladdning och direktinsprutning ger prestanda vars like man tidigare bara hittat hos dieselmotorer. För den som prioriterar riktigt låg förbrukning blir det dock till att välja dieselalternativet.  Dieseln är nykonstruerad och ger tillräckligt låg förbrukning för att B 180 CDI ska kvala in som miljöbil och därmed skattebefrias i fem år.

Helt okej
Vid vår provkörning fanns  att tillgå enbart bilar som utrustats med sportpaket (à 15 200 kr), vilket inkluderar hårdare chassi och större 17 tums hjul. Trots det är åkkomforten helt okej, även på sämre vägar. När asfalten blir grov sprider sig däremot ett elakt däckmuller i kupén. Måhända blir det mindre påträngande med mjukare fjädring och smalare däck.

Nya B-klass är lättkörd på ett nästan japansk sätt. Hasighetsberoende servostyrning är standard vilket ger att ratten går mycket lätt vid parkeringsmanövrar men styvnar ju snabbare man kör. Också den manuella växellådan är extremt lättskött och kopplingen är smidig.

Vägegenskaperna är säkra. Vid en hastig undanmanöver håller B-klass spåret och bakvagnen har en medstyrande konstruktion som hjälper föraren runt i svängarna.

Hög kvalitet
Inredningen håller med några få undantag hög kvalitet. De flesta material känns bra att ta i men det finns också detaljer där det märks att Mercedes har snålat.

Förarmiljön är mycket bra och Mercedes har möblerat om bland rattreglagen. Numera sitter farthållares spak monterad under den traditionella kombispaken. Därmed är det slut på nybörjarchaufförernas förtvivlade kamp för att blinka med farthållaren.

Visst är nya B-klass dyrare än alla andra högbyggda kombibilar i klassen men jämfört med föregående generation har bilen blivit några tusenlappar billigare. All tänkbar utrustning finns att beställa för den som vill och har råd, men redan grundutförandet innehåller det mesta man behöver.

Succén dröjer
Med nya B-klass hoppas Mercedes på en inbrytning på tjänstebilsmarknaden i Sverige. Det är ingen omöjlighet men den verkliga succén dröjer förmodligen till nästa år då bilen kommer i gasutförande. Till skillnad från etanol och hybridbilarna, behåller biogasbilarna sin gynnade ställning med 40 procents rabatt på förmånsvärdet.

Det betyder i klartext att för tjänstebilisten blir det billigare att åka gasdriven Mercedes än att köra en fossilt driven småbil av något annat märke.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Mercedes B 180 Blue Efficiency/B 180 CDI Blue Efficiency

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Mercedes B 180 Blue Efficiency/B 180 CDI Blue Efficiency

Pris, från kr: 224 900/234 900.
Säljstart: November.
Modell: femsitsig halvkombi med fem dörrar.        
Mått, cm: L 436/B 178/H 158.
Tjänstevikt, kg: 1 395/1 475.
Släpvagnsvikt, kg: 1 200.
Motor: 4-cyl bensinmotor/ 4-cyl dieselmotor. Cylindervolym: 1 595/1 796 cm3. Max effekt: 122/109 hk vid 5 000/3 200 v/min. Max vridmoment: 200/250 Nm vid 1 250 v/1 400 v/min.
Kraftöverföring: 6-växlad manuell låda alt. 7 stegs dubbelkopplingslåda med automatisk växling (+ 21 900 kr). Stopp/start-system. Framhjulsdrift. ESP.
Prestanda: Acc 0 – 100 km/tim 10,4/10,9 s. Toppfart 190/190 km/tim.  
Bränsleförbrukning, blandad körning: 5,9/4,4 l/100 km. CO2-utsläpp: 137/114 g/km.   
Konkurrenter: Ford Focus C-Max, Seat Altea XL, Renault Scenic, Citroën C4 Picasso

Vad nytt? Helt ny bil.
För vem? För familjen som vill ha en praktisk bil med lite stjärnglans
Bra köp? Visst, om du har råd. B-klass är en rymlig och ytterst modern bil men med en rejäl prislapp.

Plus: Rymlig, god förarmiljö, många tillval
Minus: Högt pris, däckbuller

Läs mer om: Mercedes B-klass

Kommentarer

#1
2011-10-31 08:29

Suveränt med kollisionsvarningssystem som standard! Nu återstår Euro-ncap test för att fastställa krocksäkerheten också. Jag tvivlar inte på att Mercedes gör toppresultat.

Jag tycker att priserna ändå inte är speciellt höga. 5600 kr för metalic-lack. Det kostar 7000 kr till en Volvo V50

#2
Raymond K
2011-10-31 09:43

"– Det ser ut som om B-klass har säckat ihop!"
Precis vad jag tycker och detta utseende har Bmw 1-serie med.
Varför vill designern ha en design som ser ut att ha "säckat ihop"?
Synd på en annars hyfsat trevlig modell.

#3
2011-10-31 10:52

Ja, hade det inte varit för det där vecket ...

#4
2011-10-31 12:00

Vecket är inget man direkt tänker på när man ser den i verkligheten. Den ser rätt trevlig ut.

#5
2011-10-31 18:13

Utseende är ju en smaksak men jag tycker att det berömda vecket ger trevligare linjer än på t.ex. c-klasskombin. Det verkar som man försökt ge den nåt Maybachstuk och åtminstone jag tycker den är så ful från sidan(även bakifrån). Kanske ni har rätt i att B-modellen blir lite framtung på nåt sätt men jag föredrar ändå det framför Maybachstuket.

#6
2011-10-31 19:44

Snygg bil, är själv intresserad av den. Den gamla B-klassen såg helt deformerad ut.

#7
2011-10-31 21:03

Detta blir ett intressant alternativ, särskilt i gasutförande. Lägre pris och mer normal sittställning fram lovar gott!

#8
2011-10-31 21:55

Som Thommys skriver: 5600 för metallic är som hittat. (Om man är riktigt petig så var det 5650.) Synd bara att man inte kan köpa lacken, utan att betala en kvarts miljon för den vidhäftade skorven. (Om man vidare ska jämföra med V50 så är farthållaren i B-klass minst 10 miljoner procent dyrare. (0 resp. 2900 kr.) I denna prisklass bör en bil givetvis ha farthållare som standard. Det fattar Volvo. Men det fattar inte MB:s kunder. Undrar om inte MB har bilvärldens mest lättlurade kundkrets. (OBS, farthållare kostar ca 70 kr att fabriksmontera.) PS. Att även en del andra märken tar ockerpriser för billigt extra ändrar inte min uppfattning om MB-kunder.

#10
2011-10-31 23:01

Rymligare invändigt trots kompaktare yttermått Leifer? Dessutom betydligt billigare. Riktigt vettig biltyp enligt mig.

#11
2011-10-31 23:36

Iofs har du rätt Rålle. Men de flesta köper en merca för statusvärdet. Och en B-klass har bara B i statusvärde. (Att sen merca-ägare , istället för bilen, lika gärna kunde köpa sej en keps med texten "Jag är ett fån", det fattar dom liksom inte.)

#12
2011-11-01 06:00

Sen finns vidare de som har måttliga statusbehov. Och lite mer ekonomiskt tänkande. Då är ju en miljöbilsklassad B-klass ett betydligt närmare val än C-klass. Särskilt här i Gbg, där man får fri boendeparkering och dessutom fri 2-timmars. (Förra B-klass hade då bara det dyrare gasdrifitsvalet.)

#13
2011-11-01 07:52

Jag tror att B-klassen kommer att bli en succé. Den erbjuder en välbyggd äkta Mercedeskänsla (jag har provkört den) i en funktionell kaross till ett rimligt pris. Nu går det att köpa en ny Mercedes för många normalinkomsttagare som fungerar för en familj.

2 års garanti (som även Volvo har) är dock inte konkurrenskraftig, men med ett tillval för rimliga 9000 kr går det att få 4 år. Inte mer än vad många betalar för dyrare fälgar.

Att jämföra med Volvos billigaste kombi V50 kanske inte är perfekt, men B-klassen är knappast mindre praktisk med sitt större bagageutrymme och längre axelavstånd. En miljögodkänd B-klass är ca 20.000 kr dyrare än en dito Volvon V50, men ca 20.000 billigare än en V60 med miljömotor. Det är väldigt rätt i pris. Även för tjänstebilsåkarna är den mycket intressant.

Till saken hör också att den går att få med automaväxellåda, och ändå vara miljöbilsklassad samt att den har bättre prestanda och lägre förbrukning än V50 och V60. Och dessutom går det att välja till ytterligare en starkare motor som fortfarande är lika snål och miljöbilsgodkänd, till skillnad mot Volvo.

Så, Pender det kostar även hos Volvo att ha något att fästa lacken på. Tillägg för farthållare får jag till 2000kr och de är lågt jämfört med vad många andra tillverkare tar i tillägg, speciellt för de fina funktioner den erbjuder.

Aktiv farthållare (som inte går att få till V50) kostar till V60 19.000 kr och till B-klass 9.900kr. Elmanövrerad förarstol med minne samt passagerarstol: Volvo 8000 kr+5500 kr, B-klass 3.750 kr+3.250 kr, visar att Mercedes inte överdriver några priser jämfört med Volvo i varje fall.

Priserna är hämtade från respektive tillverkares hemsida. Och ja, jag gjorde fel metalliclacken är 50 kr dyrare till B-klass.

#15
2011-11-01 09:50

Absolut Leifer, inte bara Merca utan alla bilar borde godkännas av en oberoende "stilkommitté" innan de får börja säljas ;-)

C-klass är riktigt snygg, helt klart. Men rent objektivt så är denna betydligt mindre bildsköna modell, mycket mer bil för pengarna om man bara vill navigera efter stjärnan på grillen. Sen så vänder sig denna främst till barnfamiljer medan C-klass främst köps av äldre herrar i hatt, lite hårddraget...

Dock finns det flera konkurrenter till B-klass som jag håller högre men med de i Merca-sammanhang måttliga priserna så kan den säkert bli en framgång för märket.

#16
2011-11-01 10:34

Om B-klass blir en succé så visar det kraften hos märket, för B-klass är ju definitivt inget man köper på grund av designen utan snarare trots designen...

#17
2011-11-01 12:03

Thommys, du och jag har olika hemsidor i våra respektive datorer. I min data kostar farthållaren 2900 kr. Jag undrar om man får köpa bilen billigare om man har en data som ger lägre priser? Men även om man handlar från din billiga data, så är farthållaren 2.000 kr för dyr. Bilar i den här prisklassen bör ha farthållare som standard. Och det har de flesta numera.

#19
2011-11-01 16:45

Du missförstod nog Leifer. Scenic, 3008, Meriva och C-Max håller jag nog som minst lika bra som denna. Dessutom billigare.

#22
2011-11-01 20:49

Den som likt Thommys redan provkört har ju mer på fötterna än vi andra. Hit till världens avkrok, Göteborg, kommer den inte förrän tidigast om 3 veckor. Apropå nämnda prisåsikter. En Scenic 130 hk miljödiesel kostar netto ca 28.000 kr mindre än B-klass 136 hk. Visserligen har Scenic 5 års garanti och något rikligare utrustning. Men för mej framstår det osedda kortet B-klass som det attraktivare valet av dessa två. 3008 faller bort pga av ej miljöbil. Ska kolla upp C-Max nån dag. (Är väldans imponerad av den S-Max som en släkting köpte nyss. Med listpris över 400.000 kr)

#23
2011-11-02 10:38

Peugeot Ford Opel och inte minst Renault är inga alternativa bilar till en Mercedes anser jag av egen erfarenhet. Må hända att de är billigare, men det är inte samma klass och finish.

Min egen erfarenhet av Renault och Ford är bedrövliga. Efter 10.000 mil börjar det. Med krångel och åter krångel och idiotiska konstruktioner som är svindyra att reparera. Erfarenheten av Mercedes är precis tvärt om. De bara går och går och går, och när något måste åtgärdas så kan man byta just bara den delen som är trasig och inte ett paket av annat. Och nu talar jag inte bilar från "den gamla goda tiden" utan moderna Mercedesbilar.

De genomtänkta konstruktionerna hos Mercedes är något annat än hos "konkurrenterna". De har något extra, allt är lite mer utvecklat och påkostat. Det logiska får råda i tänkandet. Funktionella beprövade lösningar och idéer förs vidare till nya generationer utan ändras på för ändrandets skull.

Kör i motorvägsfart och känn det stabila och lunga. Känn hur ojämnheter i vägbanan sväljs med precision. Vrid och ändra på dysorna på instrumentbrädan på B-klassen och känn på känslan. Bättre kan det knappast bli. Det är svårt att beskriva allt, men det kallas Mercedeskänsla.

Något jag upp skattar på B-klassen är att hållbromsen aktiveras via bromspedalen genom ett litet kort extra tryck när man står stilla, och inte som på BMW med en knapp mellan stolarna. Det är så här det ska var konstruerat för att vara funktionellt. Så här fungerar det t ex på en Scania. Det är mer proffsigt.

Designen på karossen har vintunneln fått styra. Rekordlåga cw-värden på 0,24 är resultatet. Här sitter skönheten i det funktionella. Jag tycker den är riktigt snygg.

Pender, jag håller med dig. Farthållare borde vara standard och det på alla bilar. Dessutom borde det ingå i körkortet att lära sig använda denna. Vi hade fått ett mycket jämnare tempo på vägarna.

#24
2011-11-07 04:46

Går och går? Det verkar MB själva skeptiska till. 18.000 kr extra kostar det att få Opel/Ford/Renault-garanti. Undrar om dom förutom bilen, även sänkt framstolarna närmare normal personbilsnivå? I så fall försvinner en del av vitsen med biltypen. (Prova skillnaden att kliva ur en C-Max och en Focus. Är du över 50 blir C-Max det självklara valet.)

#25
2012-03-15 12:25

Undrar bara om:
– långfärdkomforten,
– livslängd på partikelfilter,
– om motorerna är från ”Renault” ,vad kostar byte av kamrem?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.