Nästa artikel
Provkörning: Fiat Sedici (2013)
Provkörning

Provkörning: Fiat Sedici (2013)

Publicerad 14 juni 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Fyrhjulsdrivna Fiat Sedici är ny på den svenska bilmarknaden – men särskilt ny är den inte. I själva verket har modellen hängt med länge.

Bättre sent än aldrig. Så tycks Fiat ha resonerat när Sedici till slut började säljas i Sverige i vintras. Modellen, som är resultatet av ett samarbete med Suzuki, lanserades redan 2006 i Italien. Då hade Fiat och Suzuki samma svenska generalagent och för att undvika intern konkurrens importerades bara identiska syskonbilen Suzuki SX4, som tillverkas i samma fabrik.

Sedan dess har en smärre evighet i bilsammanhang passerat och Suzuki står redo att lansera en ny generation SX4 senare under 2013.

Vilken framtid Sedici går till mötes är däremot oklart. I varje fall kommer uppföljaren inte att baseras på SX4. Kanske ersätts modellen av den kommande och mer snitsiga småsuven 500X.

Hur som helst, nu är Sedici här, och precis som med SX4 är grejen med bilen att den är fyrhjulsdriven, förhållandevis liten och relativt billig.

Fyrhjulsdriften är elektroniskt styrd och kopplas in automatiskt när något av framhjulen tappar fästet, men fördelningen av drivkraften kan också låsas till hälften fram och hälften bak så länge hastigheten inte överstiger 60 km/tim.

Vi provade systemet i en brant och isig uppförsbacke. Med fyrhjulsdriften urkopplad kom bilen ingenstans; framhjulen bara spann. I det automatiska läget aktiverades bakhjulen blixtsnabbt och Sedici klättrade lätt uppför backen.

Markfrigången på 19 centimeter tillåter körning på besvärliga vägar, men om groparna är för djupa eller hindren för höga riskerar överhänget fram att slå i. Nedtill på karossen finns dock stora plastskärmar som skyddar mot repor.

Dieselmotorn under huven har Fiat utvecklat, den är bottenstark, men surrar rejält vid gaspådrag och alstrar en hel del vibrationer. Växellådan är i sin tur från Suzuki och den kräver lite tillvänjning; ettans utväxling är så låg att det går bra att starta från tvåan.

I den floskeltäta broschyren försöker Fiat sälja in Sedici med ord som komfort och lyx. Snarare upplevs den som en funktionell bruksbil med spartansk och lite gammalmodig insida.

Insteget är bekvämt, takhöjden väl tilltagen och sittpositionen hög. Däremot finns komfortmissar: vindbruset är påtagligt, ratten går bara att justera i höjdled och stolarnas dynor är alltför korta. Bagageutrymmet på 270 liter är heller inte något att jubla över.

Sedici är några tusenlappar billigare än SX4, men Fiats mer osäkra andrahandsvärde riskerar att jämna ut den skillnaden.

Frågan är om inte Fiat Panda 4x4 är ett klokare val. Den är visserligen mindre och inte lika motorstark, men billigare – och ny på riktigt.

Diskutera: Vad tycker du om Fiat Sedici?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Fiat Sedici 4x4 2.0 Multijet

PRIS, FRÅN KR: 192 900.
MODELL: Femdörrars halvkombi.
SÄLJSTART: I vintras.
MÅTT, CM: L 411/B 175/H 162.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 425.
MOTOR: Fyrcylindrig turbodiesel, 1 956 cm3, 135 hk vid 3 500 v/min, 320 Nm vid 1 500 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Fyrhjulsdrift, sexväxlad manuell låda.
PRESTANDA: Toppfart: 180 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 11,2 s.
FÖRBRUKNING: 5,3 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 139 g/km.
KONKURRENTER: Suzuki SX4, Opel Mokka, Mitsubishi ASX, Nissan Qash-qai, Hyundai ix35, Skoda Yeti, Dacia Duster med flera.

VAD NYTT? Veteranen Suzuki SX4 i form av en Fiat.
FÖR VEM? Den som är ute efter en mindre bil som tar sig fram i snö och halka.

PLUS: Framkomlighet, insteg, stark dieselmotor.
MINUS: Gammal konstruktion, ergonomi, buller.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2013-06-14 12:03
Raphael

Sedici är ett alternativ för den som vill ha en 4-hjulsdriven bil till anständigt pris och lite större utrymmen än Pandan, men Panda 4x4 är ett roligare och mer ekonomiskt val i längden. Att den är roligare är givetvis min personliga bedömning, att den är mer ekonomisk baserar jag på att Pandan har lägre förbrukning deklarerad förbrukning och lägre skatt dvs den har lägre driftskostnader. Andrahandsvärdet kan bli bättre för Pandan, jag spekulerar i att den kan bli en kultbil.

När det gäller framtiden så är det officiell information från Fiat att en 500 X är på gång, en slags SUV-variant i 500-familjen. Den visades ett kort ögonblick förra sommaren i bakgrunden och det är en bild som har valsats runt på nätet. Exakt teknik, motorer och pris, är spekulationer givetvis. Trolig premiär på Frankfurtsalongen.

Det finns många rykten om att även Pandan kommer i en större version och då också som SUV, som ett mer praktiskt och inte lika livsstilsbetonat alternativ till 500. En Panda XXL som kan bli en konkurrent till Dacia Duster men dyrare.

Det kan dock tyckas märkligt med både 500 X och en större Panda, men man får se det som att de vänder sig till olika målgrupper där 500-serien är finare och mer premium än den mer bruksbetonade funkiga Panda-serien. Som relationen kan upplevas mellan dagens 500 och Panda.

Vi får se exakt vad som blir av detta jag tror hösten blir intressant med många premiärer. Och så får vi se om den nya mindre italienskbyggda Jeep-modellen blir verklighet...

#2 • 2013-06-14 12:31
Mistro

Ännu en gammal avdammad artikel och fortfarande ser jag inte en enda anledning till att välja Sedici före SX4.
Om Fiat vore ett billigare alternativ som den borde så kanske men då skall prisskillnaden vara betydligt större än ett par tusenlappar.
Inte ens när nya Sx4 landar ser jag Sedici som ett alternativ då bilen helt enkelt numera är för gammal och dyr.
Ett bättre val är då Panda 4x4.

#3 • 2013-06-14 12:41
S-E S

Jag har sett den förut, för 10-15 år sedan, men då med annan modellbeteckning.
Var det Suzuki?
Namnet påminner om Brolins krog i Stockholm.

#4 • 2013-06-14 13:04
Hackenbush

På tal om ointressanta bilar......

#5 • 2013-06-14 13:32
Audi A5 SB

Men broschyren är intressant;-) "I den floskeltäta broschyren.." skriver man: "Den som väljer Sedici väljer lyx med komfort." På detta kommenterar ViB: "Jo tjena!" :-))

#6 • 2013-06-14 15:43
Mistro

SX4 lanserades 2006 och inte för 10-15 år sedan.
7 år är dock en väldigt lång tid i bilvärlden och varför Fiat väljer att lansera Sedici så långt senare kan man ju också fundera på liksom Fiats prissättning.

#7 • 2013-06-14 17:33
Raphael

En stor anledning till att modellen inte har kommit till Sverige tidigare är för att förra Fiat-importören även var generalagent för Suzuki... Och det hade inneburit intern konkurrens mellan importörens produkter - också svårigheten för ett och samma företag att marknadsföra samma produkt under olika varumärken till samma återförsäljare och serviceorganisation.

#8 • 2013-06-14 17:51
Audi A5 SB

Undrar varför någon ger sig tid och energi att skriva om precis det som Fredrik tidigare skrivit i sin artikel? Men vad vet jag....

#9 • 2013-06-14 18:06
saabnisse

Det är rätt kul när Raphael skriver om andrahandsvärdet hos Fiat i sitt första inlägg.
Det lär väl vara en bråkdel av det som Saab fick efter konkursen och som just därför gjorde den väldigt prisvärd en tid, men sedan (beroende på detta?) har det ju ökat betydligt.
Det tror jag inte kommer att hända Fiat och det spelar nog ingen roll hur bra bilar de gör så länge de inte får en stabil representation som bilköparna litar på.

#a • 2013-06-14 18:06
Peter E

Audi... för att han måste. :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.