Nästa artikel
Nya Volvo S60 – rapport från provkörningen
Provkörning

Nya Volvo S60 – rapport från provkörningen

Publicerad 18 oktober 2018
Vi Bilägare har provkört nya Volvo S60 i USA, bland annat i varianten T8 Polestar Engineered som syns på bilden.
Hur är den första USA-Volvon? Vi rapporterar från provkörningen av nya Volvo S60.
Vi Bilägares Fredrik Diits Vikström har åkt hela vägen till Los Angeles för en första tur med Volvos nya sedan.

– Det känns lite konstigt att åka till USA för att köra en ny Volvo men förklaringen är att den här bilen byggs här i USA, säger Fredrik Diits Vikström.

– Volvo har ju en sprillans ny fabrik här borta och nya S60 är första bilen ut. Till stora delar är det samma bil som kombiversionen V60, fast med en tjusig sedankaross och annan kalibrering som får bilen att kännas på ett lite annat sätt. Annars märks det inte att bilen byggs i USA, den skulle lika gärna kunna vara hopskruvad på Hisingen.

Vad är första intrycket?
– Det är väl att Volvo har fått till utseendet. Design är så klart subjektivt men det här är en bil som syns i trafiken. Den sticker ut lagom mycket i havet av alla mellanstora sedaner som trängs i Los Angeles-trafiken.

– Samtidigt innebär ju sedankarossen vissa begränsningar. Den blir ju aldrig lika praktisk som en kombi. S60 har inte lika bra takhöjd i baksätet som V60. Den har inte lika stort och lättanvänt bagageutrymme. Men det kan man kanske leva med om man gillar hur bilen ser ut?

Hur är den att köra?
– Jag har provat två olika versioner. Dels T6 AWD som betyder fyrhjulsdrift, åttastegad automatlåda och en bensinmotor på 310 hästkrafter. Dels T8 Polestar Engineered som ska vara en slags sportig laddhybrid som kombinerar en bensinmotor fram och en elmotor bak som tillsammans ger hela 415 hästkrafter, fast bara i USA, i Europa har bensinmotorn ett partikelfilter som gör att effektsiffran stannar på 405 hästar.

– Många hästkrafter alltså! Men om jag fick välja en av dem två skulle det nog bli T6 AWD. Där har Volvo fått till en lyckad avvägning mellan väghållning och åkkomfort.

– Däremot måste jag säga att jag blev lite överraskad av T8 Polestar Engineered. Jag trodde att den skulle kännas mer … speciell. Visst, den accelererar fort, och med fulladdat batteri går det att köra några mil på el, men jag tycker att T6 AWD var klart mycket trevligare att köra. Jag berättar mer om det i tidningen.

Kommer några fler varianter?
– Yes. T5 med framhjulsdrift och bensinmotor på 250 hästar. Sedan ytterligare två laddhybridversioner med antingen 340 eller 390 hästkrafter.

– Däremot finns inte någon dieselmotor. Det är väldigt länge sedan Volvo sålde en ny bil utan diesel, det har inte hänt sedan Volvo 480 i mitten av 80-talet. Jag tror att Volvo vill göra ett ”statement” om att man är på väg att lämna dieselmotorn. Men sedan är det ju också så att S60 framför allt säljs i stora sedanländer som USA och Kina, där diesel är en ickefråga.

Priset till sist. Vad kostar den?
– Det vet vi ännu inte. Volvo i Sverige har inte gått ut med några prisuppgifter. Däremot har man sagt att modellår 2019 blir väldigt begränsat. Endast en modell, kommer att erbjudas, T5, och det via abonnemangstjänsten ”Care by Volvo”. Först när modellår 2020 börjar tillverkas i maj 2019 tillkommer fler varianter.

Läs hela provkörningen av Volvo S60 i Vi Bilägare nr 16/2018. Prenumeranter får tidningen först av alla. Läs mer om prenumeration här.

Diskutera: Vad tycker du om nya Volvo S60?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-10-18 09:35
Apex

Snygg bil som ingen kommer att köpa i Sverige.

Förstår mig inte på Volvos motorpolitik, varför kan man inte välja T5 AWD till S/V90 eller S/V60 när drivlinan finns?

#2 • Uppdaterat: 2018-10-18 10:20
Styggavargen

I USA vill de inte köra på diesel. Bilen byggs och säljs i USA..allt känns logiskt när man tänker efter. Bilen kommer nog att säljas med dieselmotor i Europa. Vem kommer acceptera en förbrukning på ca 0,8 liter per mil? Laddhybrid kommer att vara för dyr antagligen...med kort räckvidd.

#3 • Uppdaterat: 2018-10-18 10:53
1

Snygg som svart. Men löjligt mycket effekt. Bra utan diesel, men hybrid från Volvo är ju sådärbra. Sedan är för övrigt inte alls så opraktiskt som svennar tror.

#4 • Uppdaterat: 2018-10-18 11:12
Highlander

S60 kommer inte med diesel över huvud taget enligt Volvo.
Vill man ha diesel får man välja V60 istället.

#5 • Uppdaterat: 2018-10-18 11:46
Saabium

Är den inte ganska lik förra versionen? Fast allt syns ju inte på bilden...

#6 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Klart snyggare än nya BMW 3:serien som mest ser ut som en slätstruken asiat.

Volvo är helt klart bland de främsta när det kommer till bildesign idag, vilket även bekräftas av utländska biljournalister.

Jag tillhör den lilla skara i Sverige som föredrar en sedan framför en kombi så det är lite tråkigt att denna kommer hit med så få motoralternativ, ett klart alternativ vid nästa bilbyte.

#7 • Uppdaterat: 2018-10-18 13:19
johnkommentar

Kineserna gör helt klart snygga bilar nuförtiden. Kul att de har med sin symbol Torshammaren i fronten, eller har Kina inte köpt copyrighten till nordiska mytologin än...? :)

#8 • Uppdaterat: 2018-10-18 13:44
adzam

typiskt en svensk att prata praktiskhet direkt. .. de praktiskt laggda personerna läser inte den här artikeln

#9 • Uppdaterat: 2018-10-18 14:00
Styggavargen

Jag skrattade lite när jag läste denna artikel, om att bilen kändes tung och att den ger klimat bonus och A++ I miljöbetyg. https://www.expressen.se/motor/biltester/varldens-forsta-test-av-nya-volvo-s60/

#a • Uppdaterat: 2018-10-18 14:28
Henrik M

Och hur less blir man på kommentarer som "Kineserna gör helt klart snygga bilar nuförtiden...". Volvo ägs av kineser, ja. Men fortfarande så är den mesta utvecklingsdelen samt designstudion i Sverige. Sen kan man vara ännu mer petig och konstatera att själva designchefen på Volvo inte varit nån svensk på väldigt många år. Vet faktiskt inte vilken Volvo som senast helt designats av enbart svenska människor. Men förfasiken sluta med de här Kineskommentarerna och var glada för att Volvos framgångar ger massa bra saker för Sverige och Sveriges företagande på olika sätt, direkt och indirekt. Jag tycker bilen är snygg, jag vill ha en men den hinner inte komma till jag ska byta tjänstepulka. Heja Volvo, heja Sverige ;)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.