Nästa artikel
Volvo återkallar laddhybrider – kan få soppatorsk
Först på Vi Bilägare

Volvo återkallar laddhybrider – kan få soppatorsk

Publicerad 16 augusti 2021 (uppdaterad 16 augusti 2021)
Den nya plasttanken i Volvos laddhybrider kan ställa till med problem för ägarna. I vissa fall kan det leda till bensinstopp.

Volvo måste återkalla 1 383 laddhybrider för ett lösa ett problem med bensintanken. Samtliga bilar är av senaste årsmodell.

Laddhybridversionerna av Volvo S60, V60, S90, S90L och V90 som numera kallas Recharge har en bränsletank tillverkad av plast istället för stål för att sänka bilens tjänstevikt. En plasttank kan komprimeras och flexa beroende på hur mycket bränsle den innehåller, och problemet är att det kan påverka nivågivaren som mäter nivån i tanken.

”Om det inträffar kan nivågivaren skicka felaktiga värden till kombinationsinstrumentet som indikerar att bränslet räcker i 150–250 kilometer, trots att tanken i själva verket är nästan tom. Det kan således leda till motorstopp på grund av bränslebrist”, uppger Volvo Cars pressavdelning för Vi Bilägare.

Bilägarna ska inte köra med kortare räckvidd än 30 mil

Bilarna kallas in till verkstaden där de förses med ny mjukvara. Den tillåter en ”mer frekvent avluftning av bränslesystemet”, enligt Volvo, vilket ska lösa problemet.

De Volvoägare som har en av de drabbade modellerna ska helst inte låta räckviddsmätaren i instrumenten sjunka till under 300 km. En annan tillfällig lösning är att ibland öppna tanklocket med bilen avstängd för att lufta tanken.

Bilarna som omfattas

Volvo S60, V60, S90, S90L och V90 Recharge omfattas av uppdateringen. Det är enbart laddhybrider av modellår 2022 som drabbas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 17 augusti 2021 Märkligt att Volvo har…
  • 16 augusti 2021 Jo det är ju enkelt att bara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.