Bild
Nästa artikel

Vassa stenar ger svåra skottskador

Reportage

Har du drabbats av stenskott eller punktering i vinter? Du är inte ensam! Vinterns nya farsot är små, vassa stenar.

Kim Silfverberg har en kombinerad däckverkstad och
rekonditionerings-verksamhet i Löttingelund, Täby, strax norr om
Stockholm.

Han har kunnat konstatera att fler och fler kunder drabbats av stenskott orsakade av små, vassa stenar.

- Vägverket har gått över från att sanda till att använda krossad sten för halkbekämpning, säger han. Det ger de här skadorna!

Fler punkteringar
Kim Silfverberg har drivit verksamheten här i drygt fem års tid. Under det senaste året har han kunnat observera hur antalet punkteringar under vintern ökat.

Kim Silfverberg menar att det beror på att däcken skurits sönder av vassa stenar i det grus som väghållaren lägger ut på vägen för att bekämpa halkan.

- Det började under förra vintern, säger han. Det kom in flera kunder som fått punktering som visade sig bero på att däcket skurits sönder av små stenar.

Ser ut som en pilspets

För en liten tid sedan slogs dock rekordet. Kim hittade en vass stenbit inkörd i det grova däcket till en lätt lastbil!

- Det var en kund som kör tidningsbil som hade fått punktering på sin pickup. När jag tittade närmare, hittade jag den här vassa stenen som gått rakt in i däcket.

Kim visar upp stenen som är stor och vass. Den ser nästan ut som en pilspets och det är lätt att förstå att den här typen av sten kan orsaka punktering.

Elakare stenskott
Men däckskador är inte det enda problemet. I verksamhetens andra gren, bilvård, noterar Kim fler och elakare stenskott än tidigare.


I garaget står hans egen ögonsten. En Lexus LS 400 som används mycket sporadiskt. Men inte heller Kims Lexus har klarat sig undan den nya tidens plåga - stenskott!

- Jag körde ned till Småland fram och tillbaka, en resa på cirka 80 mil. När jag kom hem hittade jag det här!

Kim visar på två djupa sår i vindrutestolpen på förarsidan. Det ser nästan ut som det är stora stenbumlingar som träffat bilen men förmodligen rör det sig om ganska små stenar.

- Jag tror det beror på att de är så vassa. Sedan Vägverket gick över till att använda krossat berg istället för sand har man fått betydligt vassare stenar som ställer till stora skador på såväl däck som lack.

- Men jag tror de använder krossen för att den ligger kvar längre på vägen och därmed blir billigare.

Bildar en grop i metallen

Att stenbitarna är vassa innebär också att stenskotten blir djupare än tidigare.

På nära håll ser det nästan ut som om någon använt en körnare på bilen. Stenskottet har trängt in igenom lack och rostskydd för att till slut bilda en grop i metallen.

Tidigare talade man mycket om att det var dubbar som lossat ut dubbdäcken och som sedan orsakade svåra stenskott i lack och glasrutor vintertid men Kim Silfverberg tror inte alls dubbdäcken är skyldiga.

- Nuförtiden sitter dubben kvar mycket bättre. De moderna dubbdäckens konstruktion är mycket bättre än förr.

Diskutera: Hur du råkat ut för svåra skottskador i vinter? Vad tror du att problemet beror på?
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Janne i Stuna
2010-03-26 10:20

5 betydande "sten"skott i vinter på nya vindrutan. Bara en tidsfåga innan rutan spricker. Sten eller dubb? Stora gropar, 2-5 mm dia. blir det! Grattis glasmästerier som är vinnarna.

#1
Björne
2010-03-29 01:24

Låg långt bakom en grusbil fylld med vägsand, ( obs ej sandbil )och lade mig så långt ut tillvänster som möjligt vid omkörning. Hela framrutan blev blästrad. Bilen har gått 2000 mil. Borde det inte vara lag på att täcka sådan last? Har ej kollat lacken på fronten och huven än men befarar det värsta.

#1
bilist
2010-04-10 19:03

Samtidigt vill Vägverket förbjuda dubbdäck av miljöhänsyn. Vad är det för skillnad på småsten och dubb egentligen?

#1
Bengt
2010-04-14 10:36

Någon borde driva saken till domstol, om inte vägverket ska stå för alla skador som de orsakar med detta stenflis, men som vanligt är väl de inte vållande till att våra bilar blir förstörda och kostar oss bilägare en massa pengar..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.