Nästa artikel
Black Friday i bilhallen, Toyota Mirai och kännbart för tjänstebilister
Podcast

Black Friday i bilhallen, Toyota Mirai och kännbart för tjänstebilister

Publicerad 11 december 2020
Avsnitt 204: Vi intervjuar Mattias Bergman på branschorganisationen Bil Sweden som tror att nya regler kring förmånsbilar kan göra att den laddbara utvecklingen bromsar in. Dessutom har vi provkört nya Toyota Mirai och synar bilförsäljarnas metoder med falska reapriser.

I senaste avsnittet av Vi Bilägares podcast pratar vi bland annat falska reapriser på bilar under Black Friday som vissa bilhandlare lockat med.

– Det är i princip dagspris på begagnade bilar och det är jättesvårt som konsument att faktiskt veta vad en bil i 50 000- eller 100 000-kronorsklassen kostar. Det är alltid en förhandling och det tror jag skrämmer bort många köpare, säger Erik Söderholm. 

Han tipsar om att en bil där priset höjts faktiskt kan innebära prutchans. Det innebär ju att handlaren åtminstone tidigare varit villig att sälja bilen till ett lägre pris.

– Om det är en vanlig bilmodell du tittar på där utbudet är stort, ha gärna is i magen och se hur priset utvecklas över några dagars tid.

Vätgasbilen Toyota Mirai kommer i nytt utförande med helt annorlunda design än föregångaren, som fick mycket kritik. Nya modellen blir 20 procent billigare än gamla modellen som kostade 750 000 kr.

– Den blev ju skitsnygg! Den har gått från något som bara såg konstigt ut till att likna Audi A7. Jag tycker den är väldigt tjusig, säger Tommy Wahlström.

En vätgasbil med bränslecell släpper ut vattenånga ur avgasröret, och föraren kan även styra när det ska göras med det Tommy Wahlström kallar för ”kissknapp”. Den har även ett kupéfilter som Toyota beskriver på ett minst sagt kontroversiellt sätt.

– Den känns som vilken annan stor coupé som helst att köra. Men Tesla har förstört marknaden lite för elbilar med jättemotorer och snabb acceleration. Så är det inte i Mirai: 0–100 km/tim går på 9,2 sekunder. Den är inte seg men ändå väldigt långt från Teslakänslan.

Vi pratar också om en trend som dyker upp varje vinter – framför allt hos suv-ägare.

– De når inte att borsta av snön från taket. Förutom att det är farligt ser det så roligt ut när de åker runt med en halvmeter snö där uppe, säger Erik Söderholm.

Läs också: Toyotas tveksamma påstående om nya vätgasbilen

Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. I det här avsnittet hör du Erik Söderholm, Maria Dahlin och Tommy Wahlström. Vi intervjuar också Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.   

Du kan lyssna i spelaren genom att trycka på play-knappen. Du kan prenumerera på Vi Bilägares podcast helt gratis via iTunes eller valfri podapp! Vi finns också på Spotify!

Trevlig lyssning önskar Vi Bilägares redaktion!

Diskutera: Vad tyckte du om detta avsnitt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.