Nästa artikel
Ge elbilen en knuff
Ledare

Ge elbilen en knuff

Publicerad 18 september 2013 (uppdaterad 18 september 2013)

I samband med att Audi presenterade A3 Sportback e-tron (artikel på sid 46–47) fick vi journalister också möjlighet att provköra den elektriska supersportbilen R8 e-tron på en liten racerbana som ställts i ordning på Tempelhof i Berlin.

Bilens två elmotorer ger tillsammans 380 hk och ett vridmoment på 820 Nm från start. Vid full gas gäller det att man lutar huvudet bakåt mot nackskyddet. Annars riskerar man närmast whiplashskador när all kraft går ned i bakhjulen och bilen slungas framåt.

R8 e-tron visar att elbilar absolut kan vara lika snabba och underhållande som bilar med förbränningsmotor. Tyvärr bekräftade också projektet att prisutvecklingen för elbilarnas batterier inte blivit som man hoppats. Kostnaderna är fortfarande alldeles för höga. Som en direkt konsekvens av detta har Audi beslutat att skrinlägga planerna på R8 e-tron.

I väntan på elbilarna kommer flera tillverkare med laddhybrider. En vettig men dyrbar kompromiss som möjliggör både utsläppsfri eldrift i stadstrafik och lång räckvidd tack vare förbränningsmotorn.

Miljöförvaltningen i Stockholm deklarerade häromdagen i radion att man vill att befrielsen från trängselskatt och gratis parkering ska återinföras för bilar som uppfyller den nya, tuffare miljöbilsdefinitionen.

Anledningen är att miljöbilarnas andel av nybilsförsäljningen sjunkit kraftigt sedan reglerna skärptes, vilket rimmar dåligt med stadens mål om en fossilfri biltrafik år 2050.

I inslaget menade Gunnar Landahl vid Stockholms stad att morötter behövs för att få folk och företag att satsa de extra kronor som krävs för att köpa bilar med den senaste tekniken.

Vi Bilägare har ännu ett till tips som vi framfört tidigare men som förtjänar att uppmärksammas igen. Låt elbilar och laddhybrider köra i bussfilerna! Det har fungerat utmärkt i Oslo och skulle utan stora kostnader kunna ge elbilarna draghjälp även hos oss.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-09-18 16:57
doktor olle

Bra ide att få köra i bussfil kombinerat med avgiftsfrihet om man vill nå fossilfri biltrafik. Att det fungerat bra i Norge är ett understatement, då en elbil nu är Norges mest sålda bil, se här:
http://www.tv2.no/underholdning/broom/tesla-model-s-naa-knuser-den-alle-konkurrentene-4120063.html

#2 • Uppdaterat: 2013-09-18 18:30
trasten

Problemet är bara att bussfilerna är fulla av direktörer i sina premiumbilar!

#3 • Uppdaterat: 2013-09-18 18:59
Mr_hjalmar

Det skulle va en rejäl knuff då, i Norge subventioneras Tesla 500000-700000 NOK! Ja, ni läste rätt...

#4 • Uppdaterat: 2013-09-18 21:26
Roger Skagerström

Mr Hjalmar - det är för att de har sinnesjuka regavgifter från början. Subventionen gör att folk kan köpa bilen till ungefär samma pris som alla andra kan.

#5 • Uppdaterat: 2013-09-19 08:56
Raphael

Man behöver absolut ge elbilen en knuff, särskilt när den har stannat. Och detta är ett problem. Bor man i staden, så behöver man inte elbil. Det finns bussar, tunnelbana, spårvagn etc. Det är på landsbygden man behöver bil och på landsbygden är avstånden för stora för att räckvidden på 10-15 mil på en laddning ska vara okej.

#6 • Uppdaterat: 2013-09-19 09:52
Swemba

Människor i allmänhet vill inte betala mer för att få en sämre funktion, det är ganska självklart. Och eftersom subventioner och andra förmåner aldrig håller i längden så får vi nog snällt vänta tills tekniken blir billigare och bättre innan hybrid- och elbilar får sitt riktiga genombrott.

Om de någonsin får det. Smartare teknik är inte långt borta.

#7 • Uppdaterat: 2013-09-19 10:37
Mistro

Vad är smartare än en fungerande eldrift och varför skulle folk på "landsbygden" inte klara sig utmärkt med en elbil som klarar mer än 10 mil på en laddning?
Problemet är fortfarande prissättningen på elbilarna då de flesta inte har råd att nyttja fördelarna.
Kvar blir då bara nackdelarna och fördomarna till biltillverkarnas stora förtjusning.
Men det kanske blir ändring på detta nu när Vw ( den minst trolige ) äntligen lanserar bilar som också liknar bilar med elmotorer.
Prissättningen kommer att avgöra ...

#8 • Uppdaterat: 2013-09-19 11:07
Swemba

Mistro, Nu är vi inne på det där flummiga pratet igen.

Tillverkarna tillverkar det som köparna vill ha.
Köparna vill inte ha elbilar.
Så enkelt är det!

Varför vill de inte ha elbilar? Därför att de är för dåliga och för dyra.
Varför är de dyra? Därför att batterier med tillräckliga prestanda är dyra.

Det finns ingen komplott från bilindustrin, eller någon annan för den delen. Det finns bara en bristande teknik som ännu inte är mogen för en bredare lansering.

#9 • Uppdaterat: 2013-09-19 11:21
PREVIA

Nu bor inte alla av oss 86 % av befolkningen som bor i tätort mitt i stan utan utspritt i förorten där bilen fortfarande behövs, och här skulle både elbilen och laddhybridbilen lätt klara våra transportbehov.
Hybridbilen behöver nog inte längre någon hjälp för att slå igenom då försäljningen i Eropa ökade med 82,3 % under årets tre första månader och står nu för ca: 20 % av den totala försäljningen för världens största hybridbilstillverkare. Både hybridbilar och laddbara hybridbilar fungerar även för de som bor på landsbygden redan, rena elbilen behöver bättre batterier för att slå hybridbilen som redan nu fungerar bra även där.

#a • Uppdaterat: 2013-09-19 11:28
Swemba

Previa, hybridbilar är bättre, ja. Men de är fortfarande lite av en nish-produkt.
För att slå brett och stort behöver även hybrider bli billigare och bättre.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.