Bild
Nästa artikel
Krönika

”Volkswagen har inte råd att skämta om sitt namn”

Publicerad 2021-03-31 09:10 (uppdaterad 2021-03-31 09:14)
Roliga idén om att byta namn till Voltswagen slutade med pr-haveri.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det började med ett pressmeddelande som publicerades av misstag. Volkswagen skulle byta namn på de eldrivna modellerna till Voltswagen på den amerikanska marknaden. Jag tyckte faktiskt det lät som ett ganska roligt grepp.

Uppgifterna bekräftades av flera oberoende personer, som dock var anonyma. Något aprilskämt var det inte tal om, försäkrade källorna. Men pressmeddelandet togs snabbt bort.

Igår kom ännu ett pressmeddelande som bekräftade att Volkswagens elbilar faktiskt skulle heta ”Voltswagen” i USA.

Nu gör biljätten återigen en 180-graderssväng. Namnbytet blir inte av, pressmeddelandet är borta för andra gången och det hela gjordes som ett pr-stunt för att dra uppmärksamhet till märkets elbilssatsning.

Men om ett aprilskämt inte går ut på 1 april, är det inte bara en helt vanlig lögn då?

VW-chefen Herbert Diess har inspirerats mycket av Teslachefen Elon Musk på sistone. Men hans idé om att bli en ”fräck” och kontroversiell bilchef kan ha gått för långt.

Kanske är sista ordet inte sagt – vi kan vara mitt uppe i någon sorts metadiskussion som slutar med att Volkswagen faktiskt ska byta namn på elbilarna som ett hån mot alla som gått på bluffen. Sista ordet är nog inte sagt.

Men hur som helst: efter dieselskandalen tycker jag inte Volkswagen har råd att skämta på det här sättet, kanske inte ens på 1 april och framför allt inte på något annat datum. Med tanke på utsläppsfusket är det ett alldeles för högt spel av Volkswagen att dra skämt av den här typen.

Läs också: Nya turer igen: VW ska inte alls byta namn

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.