Nästa artikel
Tveksamma rubriker om Teslas uppdatering: ”Ett misslyckande”
Krönika

Tveksamma rubriker om Teslas uppdatering: ”Ett misslyckande”

Publicerad 2023-02-16 22:30 (uppdaterad 2023-02-17 08:29)
Tvärt emot vad namnet antyder är Teslabilarna inte självkörande. Det har fått svenska medier att sätta tveksamma rubriker.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Tesla måste uppdatera mjukvaran i över 360 000 bilar på den amerikanska marknaden. Funktionen som på svenska kallas Total självkörningsförmåga, och som fortfarande inte är färdigutvecklad trots åratal av löften, är inte trafiksäker.

Om vi bortser från det galna i att sätta ofärdig mjukvara i händerna på vanligt folk i verkliga trafiksituationer är det mest beklämmande att de allra flesta fortfarande inte verkar förstå att bilarna faktiskt inte är självkörande.

Och det är kanske inte så konstigt, ärligt talat.

De flesta svenska riksmedier rapporterade om uppdateringen under torsdagkvällen. Rubrikerna ser du i bilden ovan. I nästan samtliga fall benämns bilarna som självkörande. Det stämmer inte.

Bilarna befinner sig i nuläget på nivå 2 på den så kallade SAE-skalan, vilket innebär att föraren måste vara aktiv och reagera om något händer. Även när (om?) Tesla uppnår nivå 3 behöver föraren hålla koll på trafiken och bilen.

”Det stora problemet är att Tesla fortsätter sälja ett tillval som heter Total självkörningsförmåga – som inte gör bilen självkörande”

Men det stora problemet är kanske inte att rubrikerna är fel, utan att Tesla fortsätter sälja ett tillval som heter Total självkörningsförmåga (”Full Self Driving Capability” på engelska) – men som inte gör bilen självkörande.

Tesla har fått kritik från många håll för just den här formuleringen. Sedan några år finns en finstilt text på Teslas hemsida som säger att ”de befintliga funktionerna kräver aktiv övervakning från förarens sida och gör inte bilen autonom”. Då uppstår en näst intill filosofisk diskussion: är en bil som har självkörningsförmåga inte autonom?

Det är ett marknadsföringsmässigt misslyckande för Tesla att så många runt om i världen tolkar dagens Autopilotsystem och Total självkörningsförmåga som att bilen blir självkörande. Inte konstigt att det finns så många Youtubefilmer på Teslaförare som sover i trafiken, eller att medierna sätter rubriker som dessa.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 2023-02-18 15:39 bejje skrev: Pi, håller med…
  • 2023-02-17 16:40 Pi, håller med om att det är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.