Nästa artikel
”Rattsurfarna faller för teknikjättarnas simplaste knep”
Krönika

”Rattsurfarna faller för teknikjättarnas simplaste knep”

Publicerad 30 augusti 2022
Rattsurfarna faller därmed för teknikjättarnas psykologiska knep som exempelvis olika typer av notiser och belöningar för att få oss på kroken och fortsätta använda apparna.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag har lärt mig känna igen dem från ganska långt håll nu. Det börjar med en lätt vingling. Sedan börjar det gå snett, farligt nära filen bredvid, innan föraren i sista millisekunden kommer på sig själv och styr tillbaka in i rätt fil. Sedan börjar cirkusen om.

Jag pratar förstås om rattsurfarna som antingen sitter och kollar ned i mobilen medan de kör bil eller blir för uppslukade av bilens eget infotainmentsystem med alla dess inställningar.

Uppenbarligen finns det något som de här bilförarna måste göra precis här och nu – samtidigt som de kör alldeles för fort och närmar sig ett övergångsställe.

Och nu tror jag mig faktiskt ha förstått vad det är. Rattsurfarna är livrädda för att få långtråkigt.

”Den totala nolltoleransen mot att någonsin ha långtråkigt speglar sig också i hastigheten”

Att sitta och ”dötitta” ut i trafiken medan man kör bil är inte särskilt roligt, det förstår jag också – särskilt inte när man vet att mobilen innehåller spel, mejl, meddelanden och världens alla filmer, tv-serier och musikalbum som någonsin spelats in. För att inte tala om alla roliga klipp på Youtube och Tiktok. Rattsurfarna faller därmed för teknikjättarnas psykologiska knep som exempelvis olika typer av notiser och belöningar för att få oss på kroken och fortsätta använda apparna. De vill få dig att tro att mejlen och filmerna faktiskt är viktiga – men det är de ju inte, i alla fall inte när du kör.

Jag som ganska ofta kör bil i total tystnad, utan någon musik, har upptäckt att det här ständiga behovet av att vara road och underhållen kan vara livsfarlig. Du kanske faktiskt inte behöver söka fram exakt rätt version av den där låten i Spotify precis före övergångsstället?

Den totala nolltoleransen mot att någonsin ha långtråkigt speglar sig också i hastigheten. Att köra för fort innebär att man kommer fram lite snabbare och därför slipper sitta i sin bil onödigt länge, för det är ju tråkigt. Trots att du köpt en miljonbil med mysiga stolar och träinredning…?

Nästa gång jag ser en ilsken, stressad och rattsurfande förare köra om alla andra ska jag tänka på oss i högerfilen som inte är lika rädda för att någon gång ibland sitta och filosofera och ha lite tråkigt. Leve långtråkigheten!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 31 augusti 2022 Här skulle trafikpolisen…
  • 31 augusti 2022 Håller med krönikören, jag…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.