Nästa artikel
”Det blev mitt dyraste däckbyte någonsin”
Krönika

”Det blev mitt dyraste däckbyte någonsin”

Publicerad 16 maj 2022
Det som skulle kosta några hundralappar går nu loss på över 10 000 kronor.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Det skulle bara bli ett vanligt, enkelt däckbyte. Det brukar ta högst en kvart och det brukar knappt vara lönt att fälla upp datorn i väntrummet – oftast hinner jag knappt kolla mejlen innan sommardäcken är på.

Men inte den här gången. Teknikern kom ut från oljegropen och hade Blicken med stort B. Det är aldrig bra.

Jag känner igen Blicken på flera mils avstånd. Jag har nämligen råkat ut för den flera gånger tidigare. Blicken innebär att det 1) kommer ta lång tid att åtgärda felet, 2) att det blir väldigt dyrt eller 3) båda två samtidigt.

”Teknikern kom ut från oljegropen och hade Blicken med stort B – det är aldrig bra”

Den här gången var det alternativ 2 som gällde. Mitt däckbyte som skulle gå loss på några hundralappar blir nu betydligt dyrare.

– Du, vi har hittat en grej, började teknikern, och fortsatte:

– Hjulinställningen är helt galen. Den är utom felmarginalen för vår maskin, den kan inte ens mäta hur sned framvagnen är.

Tydligen är detta ett känt problem hos Volvo och särskilt hos V40. Jag är inte helt med på hur tekniken i framvagnen ser ut och fungerar men någonting där under har rostat ihop ”bortom räddning” och nu måste teknikern i princip såga av styrlederna och ersätta dem med nya. Det kostar över 10 000 kronor.

När jag köpte nya vinterdäck i januari (på ett annat ställe) bad jag särskilt om en hjulvinkelinställning. Men det fick jag inte. Jag fick balansering av däcken, och det är inte alls samma sak. Så nu har däcken börjat slitas helt fel.

Visst, det kunde vara värre – jag har fått betydligt värre kostnadsförslag. Och i övrigt har bilen varit ganska billig så utslaget på strax över 1 000 mil om året blir kostnaden ganska okej. Men i höst ska kamremmen bytas och dessutom ska vinterdäcken på igen – och då vet man ju aldrig vad de hittar…

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 18 maj 2022 Lämna till en annan firma…
  • 18 maj 2022 Detta var väl ovanligt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.