Nästa artikel
Lös hund kan bli dyr
Krönika

Lös hund kan bli dyr

Publicerad 10 oktober 2015
Våra fyrbenta vänner måste färdas säkert i bilen – både för vår och deras skull.
"Att det är olämpligt att ha hunden lös i bilen vet förstås alla, men att det dessutom är straffbart är kanske inte allom bekant."
Mina grannar hundägarna berättade att en av deras bekanta fått en böteslapp på 3 000 kronor när hon stoppats av polisen. Hon hade haft sina två hundar lösa i baksätet. Det kostade 1 500 kr per jycke.

Att det är olämpligt att ha hunden lös i bilen vet förstås alla, men att det dessutom är straffbart är kanske inte allom bekant. Sedan 2010 finns emellertid bestämmelser, utfärdade av Jordbruksverket, vad som gäller för hundar som färdas i bil. Där står bland annat att ägaren ”måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar”.

En hund som ligger lös i baksätet är dessutom farlig. Skulle bilen krascha förvandlas även en liten chiuaua till en tung projektil, visar beräkningar som gjorts av NTF Skåne. En tvåkilos hund får en krockvikt på 80 kilo om bilen krockar i 50 km/tim och väger 256 kilo om krocken sker i 90 km/tim. Vikten på en 30 kilos schäfer ökar till 1 200 respektive 3 840 kilo i krockögonblicket.

Om man inte har plats för en bur i bilen finns det säkerhetsselar för ett par hundra-lappar och uppåt. En billig livförsäkring för både fyr- och tvåbenta.

Diskutera: Har du koll på reglerna för att transportera hundar i bil?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2015-10-10 07:48
Tjalle

Marianne, det kan vara bra att veta :o) : vikten är densamma. Om hunden retarderas (bromsas) med 40g - vilket är möjligt - blir kraften den påverkar bilen med 40 gånger dess vikt. Hunden utsätts också för samma kraft, vilket är o-bra.
Fysikaliskt/tekniskt finns det inget som heter "krockvikt"- annat än den vikt en "krockbil" har vid prov.

#2 • 2015-10-10 10:18
107Carlsson

Att det är olämpligt att ha hunden lös i bilen är inte så svårt att räkna ut. Men att det var olagligt och straffbart visste jag inte. Det är som vanligt, regering, trafikverk och allt vad det heter, hittar på nya regler och lagar men vi får aldrig reda på det utan skall själva hålla oss underrättade, gud vet hur?
Men hur är det med övrig last i baksätet? Om jag lastar in fem stora ICA-kassar motsvarande vikten av fem medelstora hundar, är det också olagligt?

#3 • 2015-10-10 12:30
mayors

@107C.. nu är det jordbruksverket som utfärdat reglerna om levande djur - ICA:s sortiment faller under andra paragrafer.. (och - ja, jag förstod sarkasmen i ditt inlägg, men i princip skulle det kunna sägas vara samma sak)

#4 • 2015-10-10 14:52
Henrik M

Kapten:
Samma regler/lagar gäller oavsett vad du stoppar in i bilen, det är din skyldighet som framförare av fordonet att se till att all last är räkrad/placerad på ett sådant sätt att den ej påverkar antingen hur du framför fordonet eller sätter säkerheten i fordonet ur spel. Självfallet så i praktiken är det ingen som ger dig böter för att du placerar den nyinköpta domkraften vart som i bilen, MEN om du skulle råka tvärnita eller krocka och domkraften åker fram och skadar passageraren du har i framsätet så är risken stor att du åker dit för vållande av skadan.
Sen kan man tycka vad man vill om detta med regler och lagar, men en hel del är där av en anledning om man tänker ett varv till.
Jag personligen får panik på min sambo som envisas med att lägga allt löst i bilen medans jag vill ha allt man har med sig i bagaget förutom solglasögon och telefon typ......senast igår höll hon på att snubbla rakt ut i gatan när hon fastnade med foten i son handväskas rem när hon klev ur bilen.......var nära att säga "vad var det jag sa" men kom rakt att tänka på min egen säkerhet....

#5 • 2015-10-10 23:27
Tvärnit

Man skulle kanske först ha infört ett absolut koppeltvång utomhus på allmänplats, 1500kr i vite per lös jycke o gång men nej då........så kan man inte göra.

Det är sååå farligt med lös hund i bilen och framförallt mycket enkelt att bötfälla, det gamla paret har som alltid sin lilla pudel liggandes på en kudde i baksätet...ajja bajja är ni helt ifrån vettet? 1 500 kr blir det.
Idioter till politiker, sammanfattat, silar mygg o sväljer kameler.
Och cykelhjälm på alla givetvis, tänk vad det kostar samhället och vilka men man kan få ja rentav dö om man slår i skallen, hur man kan man vara så dum att man cyklar utan?

#6 • 2015-10-11 11:00
Alfie

Köp en sedan, med delbart baksäte och öppna lilla delen lite för lufttillförsel och hunden i bakluckan. Klart !

#7 • 2015-10-12 09:24
Raphael

Jag har hundbur i min Picasso längst bak..

#8 • 2015-10-12 13:27
Mistro

Själv undrar jag över vad lagen säger om lösa hundar i bagageutrymmet!?
Köpte själv en fin hundbur för några år sedan som skall vara den bästa på marknaden och den fungerar ju bra så länge som den monteras rätt och hunden inte är för stor. För större hundar finns det dock ingen bur som går in i en personbil att köpa. Kunde säkert fungera bättre med ett bälte men då måste ju hunden i mitt tycke sitta upp hela resan? ( kräver ju då också att hunden får plats i bilen då hen sitter )

#9 • 2015-10-12 13:51
tedsvensson

ViBs svar tycker jag inte ger all information. Om man har hunden, lös, i bagageutrymmet på en kombi med lastnät uppfällt - som är tänkt att hindra last från att åka fram borde vara tillräckligt.
Det är självklart inte säkert för hunden vid en krock - men jag ser det som ytterst små chanser att hunden skulle klara sig oavsett hur och var i bilen den sitter vid en kollision tyvärr.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.