Bild
Nästa artikel
Våra fyrbenta vänner måste färdas säkert i bilen – både för vår och deras skull.

Lös hund kan bli dyr

Krönika

"Att det är olämpligt att ha hunden lös i bilen vet förstås alla, men att det dessutom är straffbart är kanske inte allom bekant."

Mina grannar hundägarna berättade att en av deras bekanta fått en böteslapp på 3 000 kronor när hon stoppats av polisen. Hon hade haft sina två hundar lösa i baksätet. Det kostade 1 500 kr per jycke.

Att det är olämpligt att ha hunden lös i bilen vet förstås alla, men att det dessutom är straffbart är kanske inte allom bekant. Sedan 2010 finns emellertid bestämmelser, utfärdade av Jordbruksverket, vad som gäller för hundar som färdas i bil. Där står bland annat att ägaren ”måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar”.

En hund som ligger lös i baksätet är dessutom farlig. Skulle bilen krascha förvandlas även en liten chiuaua till en tung projektil, visar beräkningar som gjorts av NTF Skåne. En tvåkilos hund får en krockvikt på 80 kilo om bilen krockar i 50 km/tim och väger 256 kilo om krocken sker i 90 km/tim. Vikten på en 30 kilos schäfer ökar till 1 200 respektive 3 840 kilo i krockögonblicket.

Om man inte har plats för en bur i bilen finns det säkerhetsselar för ett par hundra-lappar och uppåt. En billig livförsäkring för både fyr- och tvåbenta.

Diskutera: Har du koll på reglerna för att transportera hundar i bil?

Kommentarer

#1
2015-10-10 07:48

Marianne, det kan vara bra att veta :o) : vikten är densamma. Om hunden retarderas (bromsas) med 40g - vilket är möjligt - blir kraften den påverkar bilen med 40 gånger dess vikt. Hunden utsätts också för samma kraft, vilket är o-bra.
Fysikaliskt/tekniskt finns det inget som heter "krockvikt"- annat än den vikt en "krockbil" har vid prov.

#2
2015-10-10 10:18

Att det är olämpligt att ha hunden lös i bilen är inte så svårt att räkna ut. Men att det var olagligt och straffbart visste jag inte. Det är som vanligt, regering, trafikverk och allt vad det heter, hittar på nya regler och lagar men vi får aldrig reda på det utan skall själva hålla oss underrättade, gud vet hur?
Men hur är det med övrig last i baksätet? Om jag lastar in fem stora ICA-kassar motsvarande vikten av fem medelstora hundar, är det också olagligt?

#3
2015-10-10 12:09

En grannfamilj körde ihjäl sig för några år sen på en resa till fjällen. Dom körde en vanlig Opel och mötte en stadsjeep som kom över på fel sida av vägen, en mycket kraftig frontalkrock. I stadsjeepen var det lösa hundar och föraren hade förmodligen vänt sig bakåt för att lugna några hundar när han kom över på fel sida. Så det är viktigt att föraren inte störs av hundar.

#5
2015-10-10 12:30

@107C.. nu är det jordbruksverket som utfärdat reglerna om levande djur - ICA:s sortiment faller under andra paragrafer.. (och - ja, jag förstod sarkasmen i ditt inlägg, men i princip skulle det kunna sägas vara samma sak)

#6
2015-10-10 13:19

107Carlsson träffar mitt i prick: Hundar i baksätet går inte men väl vilka andra lösa föremål som helst. Den nya domkraften inhandlad på Jula? Eller dom nya blomkrukorna i lera? Mina hundar är lösa i bilen, men då antingen i kombiutrymmet med lastskyddsnätet uppsatt eller i fotutrymmet höger fram. Jag är så jävla trött på det här landet, idiotregeringen vi har, den så kallade asylpolitiken, all övervakning och allt vad det är - så jag skiter i alla lagar numera och gör precis som jag vill. Och röstar på SD, givetvis.

#7
2015-10-10 14:52

Kapten:
Samma regler/lagar gäller oavsett vad du stoppar in i bilen, det är din skyldighet som framförare av fordonet att se till att all last är räkrad/placerad på ett sådant sätt att den ej påverkar antingen hur du framför fordonet eller sätter säkerheten i fordonet ur spel. Självfallet så i praktiken är det ingen som ger dig böter för att du placerar den nyinköpta domkraften vart som i bilen, MEN om du skulle råka tvärnita eller krocka och domkraften åker fram och skadar passageraren du har i framsätet så är risken stor att du åker dit för vållande av skadan.
Sen kan man tycka vad man vill om detta med regler och lagar, men en hel del är där av en anledning om man tänker ett varv till.
Jag personligen får panik på min sambo som envisas med att lägga allt löst i bilen medans jag vill ha allt man har med sig i bagaget förutom solglasögon och telefon typ......senast igår höll hon på att snubbla rakt ut i gatan när hon fastnade med foten i son handväskas rem när hon klev ur bilen.......var nära att säga "vad var det jag sa" men kom rakt att tänka på min egen säkerhet....

#8
2015-10-10 23:27

Man skulle kanske först ha infört ett absolut koppeltvång utomhus på allmänplats, 1500kr i vite per lös jycke o gång men nej då........så kan man inte göra.

Det är sååå farligt med lös hund i bilen och framförallt mycket enkelt att bötfälla, det gamla paret har som alltid sin lilla pudel liggandes på en kudde i baksätet...ajja bajja är ni helt ifrån vettet? 1 500 kr blir det.
Idioter till politiker, sammanfattat, silar mygg o sväljer kameler.
Och cykelhjälm på alla givetvis, tänk vad det kostar samhället och vilka men man kan få ja rentav dö om man slår i skallen, hur man kan man vara så dum att man cyklar utan?

#9
2015-10-11 11:00

Köp en sedan, med delbart baksäte och öppna lilla delen lite för lufttillförsel och hunden i bakluckan. Klart !

#10
2015-10-12 09:24

Jag har hundbur i min Picasso längst bak..

#11
2015-10-12 12:22

Tvärnit: De allra flesta offentliga områden har redan ett koppeltvång. Personligen anser jag att det är fel och det utgör ingen lösning på det djurplågeri som det tyvärr är frågan om. Det bästa vore istället om vi inte tillät folk att skaffa sig hundar som leksaker, eller som har ett så dåligt omdöme att de ger sina småbarn en hund i födelsedagspresent.(köpt via Blocket). Det förekommer dagligen att många hundar far väldigt illa, kopplat till fel ägare och många gånger kombinationen av fel ägare och fel hundtyp. Detta är inte hundens fel, felet sitter i en slapphänt lagstiftning. Om vi lyckades sortera bort dessa olämpliga individer så skulle vi inte ha några problem längre.

Angående att ha hund lös i bilen så finns det säkerhetsselar att köpa. De går att sätta fast i bilens ordinarie säkerhetssystem (bälten typ). En hundbur är rent säkerhetsmässigt inte särskilt effektiv, särskilt inte för hunden. Det finns burar på¨marknaden som är krocktestade, andra inte (som då blir mos direkt). Men det hjälper inte med en stark bur eftersom hunden sitter löst inne i den (krossas mot väggen) och då buren i sig sällan är fastmonterad i bilens övriga säkerhetssystem. En hård bur (läs: krocktestad) kommer trycka sig igenom baksätet och då utgöra en stor fara för de åkande. En hård bur som sitter fast i erforderliga fästöglor (förutsatt att dessa är tillräckligt starka, vi vet ju att vissa bilmärken fuskar där - se exempelvis Citroen) och där även hunden sitter fast är vad som krävs.

I mina egna hundbilar bygger jag in buren så att den kan röra sig i alla leder, d.v.s med dämpare. Därtill sitter den fast i med fästanordningar som kan ge efter på ett liknande sätt som en bälteskraftbegränsare. I själva buren finns det också en sele som gör att hunden inte krossas mot buren och burens insida är klädd i ett mjukt material. På så vis har jag givit hunden en teoretisk möjlighet att överleva en kollision.

MVH AL

#12
2015-10-12 13:27

Själv undrar jag över vad lagen säger om lösa hundar i bagageutrymmet!?
Köpte själv en fin hundbur för några år sedan som skall vara den bästa på marknaden och den fungerar ju bra så länge som den monteras rätt och hunden inte är för stor. För större hundar finns det dock ingen bur som går in i en personbil att köpa. Kunde säkert fungera bättre med ett bälte men då måste ju hunden i mitt tycke sitta upp hela resan? ( kräver ju då också att hunden får plats i bilen då hen sitter )

#13
2015-10-12 13:51

ViBs svar tycker jag inte ger all information. Om man har hunden, lös, i bagageutrymmet på en kombi med lastnät uppfällt - som är tänkt att hindra last från att åka fram borde vara tillräckligt.
Det är självklart inte säkert för hunden vid en krock - men jag ser det som ytterst små chanser att hunden skulle klara sig oavsett hur och var i bilen den sitter vid en kollision tyvärr.

#14
2015-10-12 17:01

Samma sak gäller väl katter?

#15
2015-10-12 19:26

Jag har köpt en sele som är gjord för bilar och sen en förlängning som man sätter fast i bilens eget bälte. Hunden sitter alltså bältad i baksätet så vid eventuell krock så använder hunden bilens redan befintliga bälte. Du kan på så sätt ha den både i framsätet eller i baksätet. Vid full bil får hunden vara i bur i bagaget med lastgallret nedfällt. Det är inte lika säkert för hunden men har man full bil.

#17
2015-10-13 02:15

MVHAL.
Koppeltvånget av idag är så vagt och illa efterhållet att det är tämligen riskfritt att ha hund lös.
Jag har det bra ordnat i bilen för min hund, en mjuk ombonad "bur" fäst i säkerhetsbälte, vem skulle vilja vistas i en stålbur? Men samtidigt så anser jag att det är var människas egen sak hur denne håller sin hund i bilen så länge som det inte är hunden som kör bilen.
Herre gud som grabb på långresor så låg jag längst bak i farsans storkombi och sov med hunden, det var mys det, idag är allt så satans farligt och folk ska veta av det in i minsta detalj, jag tror att vi var lyckligare förr....

#18
2015-10-13 08:52

Endast ännu ett sätt för makthavarna att pungslå vanliga medborgare.
[Redigerad: Flyktingar har vi diskuterat klart om//Deeds]

#19
2015-10-13 21:23

Ja koppeltvånget är vad det är Tvärnit. Koppel i sig friskriver ingen från ansvar, vilket en del tycks tro, utan utgör enbart ett hjälpmedel. I min värld är det totalt onödigt med koppeltvång. Har man så dålig vardagslydnad på sin hund så att den inte kommer på inkallning så skall man inte ha någon hund alls. Folk skaffar sig hundar som leksaker, utan att begripa att en hund behöver både fysisk som mental träning för att må bra. Hundproblematiken bottnar alltså inte i kopplets vara eller icke vara, utan i en massiv okunskap om hur hundar fungerar, vad man kan träna dem till och vägen dit. Men det finns hjälp att få: Sök en kurs på närmaste hundklubb. Dessutom får detta "tvång" oönskade effekter, både från hundrädda individer som ägare som tror att allt är i sin ordning så länge de haft ett koppel på sin hund. Så är det inte. Strikt ansvar gäller, med eller utan koppel/munkorg, halsband etc.

Att ha hunden lös i bilen är inte var och ens ensak. Det är ett djurplågeri då hunden utsätts för en enorm risk, och ett oerhört ansvarslöst beteende mot omgivningen. Det skall finnas krav på att hunden skall sitta fast i bältet, precis som att vi kräver att människor skall åka bältade. Om man bryter mot en sådan enkel sak, ja då skall man inte ha hund heller. Så enkelt är det.

För egen del skulle jag aldrig ens komma på tanken att utsätta min hund för den typen av faror. Dels eftersom han och jag arbetar väldigt tätt tillsammans. Men också för att staten och samhället kostat på honom hundratusentals kronor i utbildningsstöd. Ja, han har ett tjänstehundscertifikat och vi har tillsammans räddat många liv via våra insatser, både här i Sverige som utomlands. Men även om jag inte jobbat professionellt med hund, så skulle jag inte utsätta honom för sådana risker som det innebär att ha hunden löst i bilen. Jag har nämligen inte ett så dåligt omdöme.

MVH AL

#20
2015-10-13 21:31

Nu förväntar jag mig att signaturen suntförnuft blir modererad. Annars kommer jag att argumentera emot honom och då kommer ni att få moderera som f**n.

#21
2015-10-13 21:33

Trasten: Ignorera!

MVH AL

#22
2015-10-13 21:35

Moderator! Ta bort skiten!

#23
2015-10-17 09:36

Hej Marianne

Lyssnade precis på er senaste podd

http://www.vibilagare.se/webb-tv/podcast/rapport-fran-tannistestet

Ca 15 minuter in i den säger du att din hund tyckte MX5 var den bästa bilen i testet eftersom han älskade att åka nedcabbat och stå med nosen rakt upp.

Gör han det i en bur i MX5:an eller hur ser du till att han åker lagligt?

#24
2015-10-17 09:43

Igår såg jag en katt som satt på förarens axel, medan han framförde fordonet. Risken att bli stoppad och bötfälld av polisen är nog lika med noll.

#25
2015-12-29 13:37

Detta var inget nytt för mig när det gäller hundar. Men gäller samma regel/bötesbelopp för katter? För dig som är nyfiken - ja, jag placerar ALLTID mina katter i riktig kattbur och dessutom i kombiutrymmet för att de ska bli lite lugnare. De AVSKYR för övrigt att åka bil.

#26
2016-01-13 16:50

Jag vidhåller min ståndpunkt angående hund i bil.
Det är givetvis din sak NVHAL hur du håller din hund i bilen, den är en kamrat och dessutom ett tränat verktyg som det lagts en hel del pengar på.
Min hunds värde är i princip noll, den kan inte mycket mer än att roa , ge kärlek o vara hund men vi anser att den ska åka så skyddad som det är möjligt, hur andra resonerar i kring sina hundars bilåkande det bryr jag mig inte i och antalet svåra fall med hund i bil eller som orsak är knappast alarmerande så jag är mjuk på den punkten, det gamla paret med pudeln kunde likväl vara ett par bekanta till mig men de höll sin hund i knäet fram för att den gillade att sitta o titta och så slapp den att sitta själv.

I det offentliga så har vi däremot problem med lösa hundar, sådana som ja hamnat hos ägare med både helt medvetna preferenser och så sådana som inte kan hund och de åsamkar såväl psykiska som fysiska skador hos både människor och djur och som vanligt så hamnar saken i ett dödläge på grund av hårklyverier, det blir för stort o invecklat.
Det är där som man borde gå in enkelt o hårt.

#27
2016-02-13 09:13

Jag har personligen aldrig hört talas om någon polis som utfärdat böter för osäkrade djur i bilen. Jag ska dubbelkolla i o-botspärmen när jag jobbar nästa gång om förseelsen finns. På NTF:s sida som är bifogad kan man ju också läsa att det inte finns någon böter för förseelsen med osäkrade djur.
Självklart är det mycket olämpligt och farligt för både djuret och övriga passagerare om säkring saknas för djuret.
Att grannarna fått 3000:- (2x1500:-) låter konstigt när en förare endast får 2500:- när barn sitter obältade oavsett antal så länge inte maximalt antal passagerare överskrids. Dessutom får man 50% rabatt på de andra bötesbeloppen än den dyraste boten som skrivs först. Man kan som polis skriva böter lite som man vill, men boten ska matas in i ett datorprogram som inte köper felaktiga belopp till o-botskoder. Då upptäcks felet, boten blir ogiltig och man får pengarna tillbaka om man hunnit betala den.

Nu har jag kontrollerat i o-bots-pärmen och det finns ingen böter som gäller specifikt osäkrade djur i personbil. Man kan dock säkert skriva böter på ej fastgjord last, vilket kostar 1500:-. Att man skulle få betala dubbla beloppet är inte riktigt även om två hundar är lösa i bilen.

#28
2017-07-19 10:55

Tvärnit. Jag har missat ditt svar i denna intressanta fråga. Som jag skrev från början: hunden skall sitta fast i bilen, både för sin egen som andras säkerhet. Det har inget med dess ekonomiska värde att göra(hur man nu kan beräkna det), utan är relaterat till en värdig syn på djuret. Det är djurplågeri att sätta hunden löst och utsätta den för faror i onödan, på precis samma sätt som man inte har barnen löst i bilen. Angående koppel och inte är det en träningsfråga. Som jag skrev tidigare friskriver inte kopplet hundägaren från ansvar. Jag är medveten om att många hundar far illa ute i samhället, både på grund av slarv, bristfällig kunskap som uppenbar nonchalans (djurplågeri). Det kommer vi inte åt med ett koppel utan snarare korrekt träning och hårdare lagregler som stipulerar vilka som får ha hund och inte. Så jag är gärna för hårdare regler, men ett tvångsinfört koppel hör inte dit. MVH AL

#29
2017-07-19 11:04

Tvärnit. Här är en film på hur det kan se ut. Och som synes behöver man inget koppel här. https://youtu.be/IMEIjMxTT0U

#30
2017-07-28 14:49

Finns säkerhetssälar för hästar när de transporteras i bussar eller släp. Vad med en katt? Är inte en 2-kilos katt lika "farlig" som en 1-kilos Chihuahua? Och vad med bagaget? Vad väger en resväska på 20 kg om du krockar i 90 km/t? Skapa först regler för last i bil innan regler för husdjur konstrueras. Tänker på den som varit och fiskat och fått en 8 kg lax. Hur ska den transporteras? Den väger ju 2 ton om du krockar i 90 enl beräkningsmetoden ovan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.