Bild
Nästa artikel
Jag har alltid haft otur i Göteborg

Jag har alltid haft otur i Göteborg

Krönika

"Vare sig vi ska till Liseberg eller bara in till centrum och shoppa hamnar bilen oundvikligen på väg ut ur staden eller på någon av broarna över Göta älv."

Jag snurrar runt med bil i Göteborg för att hitta till en hobbyaffär som ligger vid Nordstan, och för en gångs skull lyckas jag uppleva ett visst lokalsinne i denna västkustens vackra pärla, men det varar inte länge.

När köpcentret dyker upp etthundra meter längre fram hinner jag precis säga till hustrun: ”Jag släpper av dig där fra…” när vägen plötsligt svänger ett djävulskt U, och nu är vi hastigt och lustigt på Götaälvbron hela familjen, med illamående barn, takbox, cykelställ och hundbur

”Götlabööööörg”, stönar jag med en underton som inte ens vår labrador kan missuppfatta.

Vi vänder så snart det går och på väg tillbaks över bron brister min uppmärksamhet en hundradels sekund, tillräckligt länge för att vi ska missa avfarten, och så är vi på väg söderut på E45:an.

Nu stönar jag inget ortsnamn längre. Det blir ett slags halvkvävt (eftersom barnen lyssnar) ”haavelsbäglarns gråsnög”, något måste man ju få säga.

En kris bör ses som en möjlighet till förändring tänker jag, och ligger kvar på vägen tills vi kommit till Frölunda torg i stället. Dit hittar jag. Där finns parkeringsplatser och framför allt, hobbyaffär. För oss, som är på väg till Stockholm blir det en omväg på två mil, men det lättar upp stämningen att åka framåt i stället för runt på samma fläck.


När hobbyaffären är avklarad rullar vi norrut igen men då gör jag det fatala misstaget att följa skyltningen mot Stockholm, vilket alla vet är helt galet. Det är mot Jönköping och väg 40 man ska åka, men vi hamnar alltså på E20 och när hustrun upptäcker det blir hon lite – så att säga – lågmäld en stund, men det är för sent att vända så vi sätter på radion och tittar på vägen tills de stormiga känslorna har bedarrat en smula.

Själv är jag lugn som en filbunke eftersom jag nyss gjort en justering i min inre reseplanerare och skjutit fram den förväntade ankomsten till klockan nio i stället för sju, och vips har vi inte bråttom längre.

Det är säkert lika svårt att hitta i de flesta större städer men jag har alltid haft otur i Göteborg. Vare sig vi ska till Liseberg eller bara in till centrum och shoppa hamnar bilen oundvikligen på väg ut ur staden eller på någon av broarna över Göta älv.

Ibland blir det Tingsstadstunneln och där vid södra infarten finns en riktigt ”go” avfartskonstruktion som liknar fyra korslagda kringlor och kallas Gullbergsmotet. Kör man fel där kan man hamna på Waterloogatan vilket ser ut som ett djävulskt uttänkt skämt från gatubyggnadskontoret.

Nu tror du att jag retar upp mig på dem, de som planerat sådant här, men det är precis tvärtom. Jag har uppnått den aktningsvärda ålder då alla män stannar till och tittar på byggarbetsplatser, väg- och brobyggen. Jag antar att man med åren blir ödmjuk inför ingenjörskonsten att bygga två saker av armerad betong som möts halvvägs, och det här gäller i allra högsta grad sådant som Gullbergsmotet, men även vilken enkel viadukt som helst.

På vissa ställen svänger folk mot fem olika håll från samma plats och i båda riktningarna, och några kloka människor har beräknat på millimetern hur armeringsjärnen ska vridas och hur många kilo betong som går åt. Det är sådant jag tänker på mitt i den djävulska U-svängen mot Götaälvbron. Imponerande!

Taggar: Krönika,

Kommentarer

#1
2011-09-21 10:25

"Det är säkert lika svårt att hitta i de flesta större städer". Tvärtom tycker jag, som dessutom har uruselt lokalsinne. Efter snart 40 år i Göteborg, hittar jag sämre här, än t.ex. i de övriga nordiska storstäderna. Inkl. Stockholm. Min åsikt är att vägplanerare och skyltsättare i Gbg är utplockade med kriteriet att ha sämst omdöme utav de med bristande utbildning.

#2
2011-09-21 12:30

Lustigt! För några år sedan skulle jag på konferens på Quality Hotel 11 som finns i Erikbergshallen. Efter två timmars försök att hitta dit och säkert fyra vändor över Älvsborgsbron var jag på väg att ge upp. Trots att jag stannat och frågat om hjälp både på en mack och privatpersoner... Det "lustiga" därutöver var att ungefär halva deltagarnatalet, dvs runt 20-30 personer, hade precis som mig snurrat runt utan att kunna ta sig dit..... Min slutliga metod blev att köra och tyvärr bryta mot några trafikregler, cykelbanor mm annars hade jag inte lyckats. Jag har aldrig misslyckats så någon annan stans....

#3
frb
2011-09-21 14:20

Haha! Kan bara hålla med. Rätt som det är så är man på en bro eller missar en U-sväng, har retat gallfeber på mig många gånger! Göteborg är en underbar stad men bilen bör man parkera utanför.

#4
2011-09-21 15:53

Jag är född och uppväxt i Göteborg och eftersom jag lärt mig alla egenheter kan jag ta mig fram någorlunda smärtfritt. Men som besökare måste det vara helt hopplöst (vilket inlägget och kommentarerna vittnar om)! Maken till bisarr trafikmiljö har jag aldrig varit med om. Förr var det i alla fall någorlunda logiskt, men efter att de byggde Götatunneln och gjorde de kryptiska modifieringarna kring Tingstadstunneln är det inte lätt att ta sig någon annanstans än ut ur stan.

#5
2011-09-21 17:59

Ta exemplet Götatunneln: Politikerna gav order till Trafikkontoret att se till att strypa all trafik runt om (det var det artikelförfattaren fick uppleva) så att Götatunneln var det självklara alternativet och trafikstatistiken skulle visa att politikerna tagit rätt beslut. De dubbfria gatorna var halare än is i vintras och luften ändå smutsigare än tidigare år. Min förklaring var att det behövdes mer stenflis och mer stop-and-go-trafik pga alla farthinder. http://www5.goteborg.se/prod/Intraservice/Namndhandlingar/SamrumPortal.nsf/0/b43eda0cbe081cfdc12578ae0046b2bf?OpenDocument

#6
2011-09-21 18:39

Amen till alla inlägg..
För mig själv så tog det ett tag innan man insåg att man INTE skulle följa skyltningen mot Stockholm när man skulle till Stockholm..!
En gång så tvingades jag göra en "korsa-alla-filer-i-hög-fart " för att komma på rätt väg mot Sthlm... Tyvärr framför en civil polisbil..
Att jag hade Bilprovn först en vecka senare in på "körförbudssidan", dvs körförbud, gjorde inte saken bättre..(Blev fö noll fel!)
Kostade mig en del avgifter till statskassan.. Enl poliser skulle jag lämna bilen vid vägkanten - men å andra sida sa de att "nu åker iaf VI härifrån, in mot stan.." dvs i motsatt riktning..
Man kan ju hoppas att en del av pengarna gått till utbildning av Gbg:s trafikplanerare, för värre stad att köra i finns inte..

#7
2011-09-21 18:51

Betänk då att vi alla kommentatorer är svenskar och åtminstone kan förstå skyltningen till viss del(!). Göteborg ska ju vara en evenemangsstad, men hur någon som inte är från Sverige ska klara den övermänskliga utmaning det innebär att hitta rätt i staden kan jag inte förstå. Att det sen kostar sinnessjukt mycket pengar att parkera och att kollektivtrafiken är ett skämt (inte minst när det gäller betalsystemet), borgar ju inte direkt för att utländska besökare kommer att återvända. Jag är glad att jag flyttat ut på landet :)

#8
2011-09-21 18:53

Så, för att sammanfatta: Som f.d. göteborgare är jag tacksam för din ödmjuka rubriksättning, Johan. Men du har inte haft otur, du har kört bil i Göteborg. Det är lika för alla.

#9
2011-09-21 21:00

Vägsystemet nere vid älven är bara för hopplöst och dessutom så vidrigt fult. Hur kan man förstöra ett sånt läge med denna sk trafik apparat?

#10
2011-09-21 21:13

Två andra saker som skiljer ut Göteborg från övriga nordiska storstäder:
1. Merparten av de som på annat håll förblir arbetslösa, har fått en 2-timmars kurs till lapp-lisor. Du får P-böter fortare än het mjölk kokar över.
2. Trafikljusen visar ofta 3 sekunder grönt där det finns köer. Och flera minuter grönt från de håll inga bilar kommer. (Orsak samma som till min förra kommentar.)
Inget av ovanstående bekymrar mej. Cyklar eller går i stan.

#11
2011-09-23 18:29

Har kört i det flesta nordiska städer med lastbil och finns ingen stad jag hatar som Göteborg och vad jag hört håller kollegorna med. Staden är ett rent helvete. Man kan vara på väg mot t.ex Sthlm och kollar skyltningen tillsammans med navigatorn och helt plötsligt står man på e6 riktning Oslo. Var även ut till Öckerö en sväng. Fy fan vilket helvete att veta var man skall ligga i tunlarna. Skyltarna kommer så rätt på och vägen svänger verkligen konstigt.

#12
2011-09-25 22:53

Jepp. som infödd Göteborgare förstår jag er. Ett stupida idiodiskt moment är tingstadstunneln där skyltningen sker direkt efter tunneln i båda rikningarna vilket skapar halvt kaos. Folk bromsar in för att navigera och många ligger i fel fil med bökiga filbyten som följd. I tunneln borde det vara skyltat i asfalten vart filerna går. Vid Nordstan är det knappt Göteborgaren hänger med för där har vägnätet + skyltning havererat.. Skall ni parkera centralt så ställ er vid casinot ett par hundra meter feån Operan. Hygglig avgift å ganska nära Nordstan. Vill ni se ett trevligare Göteborg än Nordstan samt Avenyn + Kungsgatan - ta er till Järntorget - gå på haga gatan samt linnegatan med omnejd.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.