Bild
Nästa artikel
Själen urholkas om vi inte får meka

Själen urholkas om vi inte får meka

Krönika

Jag byter olja och oljefilter och ska erkänna att det faktiskt, pinsamt nog, är första gången. Det tillhör definitivt allmänbildningen att klara av en sådan manöver, idag en av de få saker man kan ”meka” på egen hand.

Det säger en del om dagens automatiserade och datoriserade samhälle – och om mig också för den delen – att jag kan bli så barnsligt glad över att stå där, och för hand pumpa oljan ur motorn.

Precis som det står i handboken till min 745:a är det relativt enkelt att skruva loss filtret och sätta dit ett nytt, så jag känner mig som kung över tillvaron efteråt. Hustrun bättrar på mitt nyvunna bilmekaniska självförtroende och påstår att det är sexigt med olja i ansiktet. Jag vet att hon ljuger eftersom jag lyckats kleta ut en bisarr mängd olja, men hon vill mig väl och vet att en man som just bytt sitt livs första oljefilter behöver och förtjänar uppmuntran.

Jag blir otroligt inspirerad och börjar umgås med tanken på att byta tändstift också, nu när verkstadsmekanikern i mig har vaknat. Mitt lilla projekt ger en helt oproportionerligt stor tillfredsställelse, det är ju inte direkt någon avancerad ingenjörskonst det handlar om, och jag funderar över min egen reaktion.

Kanske är det helt enkelt så, att ett av de mest grundläggande behoven en människa har, är att kunna kontrollera och påverka sitt liv och sina ägodelar.


Nuförtiden, när allt under motorhuven är gjutet i ett stycke, är det slut med det mesta av hemma-mekandet. Det är bara en i raden av alla hantverkskunskaper som tagits ifrån oss och jag är övertygad om att det är urholkande för själen.

En gång, för inte alls särskilt länge sedan, gjorde vi allting hemmavid, och åratal av förvärvade kunskaper fördes vidare till nya generationer om det som krävs för att leva ett liv. I varje hushåll fanns folk som sydde kläder till hela familjen, gjorde pressylta och korv, byggde hus och lagade traktorer, harvar och cyklar. Idag slipper vi sådant för det finns arbetskraft på andra sidan jordklotet som gör allting billigare och då är det enligt alla ekonomiska beräkningar bättre.

Jag tror tvärtom, att det är dåligt, men vi får skylla oss själva. De flesta av oss känner nämligen, som första impuls, att det är skönt att slippa laga mat, sy och byta olja. Minsta motståndets lag gäller och till slut sitter vi bara där i soffan (tjugo kilo senare) framför teven och degar.

Inte ens chipspåse-rycket klarar vi av och potatischipsen rinner ut mellan läskflaskorna på vardagsrumsbordet. Vår andra impuls när vi sitter där och fredagsmyser är att det blev skittråkigt, men då är det för sent.

Vi har rensat bort alla typer av amatörmekande och hantverk ur våra liv för vi trodde att det skulle bli bekvämast så, och det blev det. Men på vägen missade vi att det var just de stunderna som gjorde att vi var tillsammans.

Allt sådant som vi bara trodde var besvärligt var i själva verket en stor del av det som var livet: När vi hjälptes åt att torka disken, sträcka lakan i tvättstugan, byta tändstift, ta upp nät och sätta potatis.

Om äggen var slut ringde vi på hos grannen men det skulle betraktas med djup misstänksamhet idag eftersom det överallt finns en dygnet-runt-öppen mack som säljer ägg, men inte oljefilter...

Taggar: Krönika,

Kommentarer

#1
2011-06-29 08:31

Lysande krönika! Jag kör också gammalt och skruvar själv, det är både billigt och roligt. På midsommarafton tog jag och sambon upp våra första egenodlade färskpotatis till sillen. Dessutom fiskar vi "egen" abborre från ån nedanför tomten. Livskvalitet! Ångrar inte en sekund att jag flyttat från storstan :)

#2
2011-06-29 10:04

Håller med om en lysande krönika! Själv byter jag olja m.m då det behövs på mina bilar bla min entusiastbil Toyota Supra som det fortfarande går att skruva med.
Håller med amoc att det är skönt att bo på landet och känna frihet,vem vill bo i ett trångt getto med betong och asfalt,livskvalitet?! Tänk att få gå till laxöringbäcken och meta är inte det livskvalitet så säg.......

#3
Kalas
2011-06-29 15:42

Jag tycker inte alls att Shogun alias Conny Karlsson i Ransäter som arberat nattskift på bruket ska äta svensk laxöring från svenska vattendrag utan snarare japansk sushi med ris.... Förövrigt anser jag att artikeln är välskriven med glimten i ögat. Fler artiklar av denna kaliber!

#4
Raymond K
2011-06-29 15:49

Förr var det kul att skruva men nu är det för mycket jobb för småsaker.
Måste byta framlyktor nu på min Passat och tydligen måste halva fronten skruvas av för det, vem orkar göra det och förmodligen behövs det specialverktyg. Saknar den tiden när det i stort sett räckte med en skiftnyckel och ett par skruvmejslar för att byta motor i en bil.

#5
Kalas
2011-06-29 16:35

Raymond:
Visst är det så att det var roligt och intressant att meka förr då det inte var så förbenat svårt att reparera och serva bilen. Numera har det blivit så förbenat svårt att tex byta en glödlampa så att halva fronten måste demonteras dvs man tvungen att meka själv iaf, om än ofrivilligt, eftersom det tar så väldigt lång tid att byta den där lampan och det faktum att verkstaden tar minst 1 000 per timme i arbetskostnad. Exklusive moms...

#6
Raymond K
2011-06-29 17:15

Dom skall byta båda mina framlyktor. jobbet kostar 3600:- inkl. moms. Lyktorna kostar 2500:- stycket.
Skitbilligt........not

#9
2011-06-29 18:10

Leifer.

För mig är det ghetto och du får gärna ta åt dig om du vill för jag skulle inte vilja sitta i en lägenhet och inte ha något annat att göra än att skriva massa dravel på en dator,vilken livskvalitet det måste vara. Hellre går jag ut och gör något vettigt med huset/egendomen eller går och fiskar laxöring det är livskvalitet. Inte att sitta och förstöra varenda artikelkommentarsfält med massa svamel utan källhänvisning etc någonsin. Livskvalitet,skaffa ett liv!

#10
2011-06-29 18:41

AmoC:s tankar om att bo som han gör känns avundsvärda och hakas på av Shogun - som sen går fullkomligt i taket över Kalas i och för sig lite fåniga inledning i sin kommentar. Leifer har ju faktiskt rätt i sin replik att Shogun fällde nedsättande kommentarer om att bo i lägenhet - vilket uppenbarligen inte gör Shogun på bättre humör...
Nu är det ju så att inte alla som vill bo i eget hus på landet ens har möjlighet att bo i ett radhus i en förort. Även om alla flerbostashus sannerligen inte måste vara betonggetton, så tillhör jag dem som fortfarande längtar ner på marken, till något helt eget, utan störningar. Detta trots att jag bor i ett förhållandevis lugnt område i Tyresö med vajande björkar utanför fönstret med naturen bokstavligen utanför knuten, fem minuters gångväg från vårt centrum och utmärkta kommunala förbindelser.

#11
2011-06-29 18:53

Det ligger mycket i Johans krönika.
Att verkligen göra saker med sina händer, kreativt arbete, utveckla och åtgärda mår man bra av! Gärna tillsammans. Och fortfarande finns det ju faktiskt saker man kan göra. Hjälpas åt i tvättstugan, laga mat från grunden, baka - och även meka bil, faktiskt. Mycket går fortfarande att göra själv. Och jag längtar faktiskt inte tillbaka till den tiden då man var mer eller mindre tvingad att kolla tändstift, brytarkontakter, rotor, fördelarlock med mera kontinuerligt.
Men om vi bortser från garantitiden, så kan du byta olja, alla filter, tändsstift med mera, skifta hjul, smörja diverse saker och även byta bromsbelägg och lite annat smått och gott. I stort detsamma som man alltid kunnat - dock inga större motorreparationer, men hur många ägnar sig egentligen åt det?
Har man egen tomt - eller kanske räcker det med en bostadsrätt - så finns det alltid något att göra. Dessvärre ett antal måsten. Men alla gör det själv-program på tv är ju populära, så många sitter nog inte bara stilla med chipspåse och bärs.

#13
Kalas
2011-06-29 19:06

Shogun:
Lite fakta tack. Vilket märke kommer "bra till i ALLA undersökningar"? En länk tack! För övrigt är det lika "sjukt" att gulla med ETT enda märke eller om man så vill att underlåta eller t o m underblåsa andras attacker på andra märken UTOM ditt som du gör liksom det är knasigt att bara attakera ett bilmärke som andra gör. Så jag tycker nog att du bör tagga ned och inte ha denna nedlåtande ton mot de som aktivt har valt att kanske inte bo på landet bland flugor, knott och koskit som du uppenbarligen gör och uppskattar. Det är ditt val och det är också OK. Men det finns faktiskt också de som uppskattar betong, buller och larmande trafik och som tex bor på tex Östermalm, Stockholm, eller andra städer, och som njuter av att gå till Humlegården eller någon annan "grön storstadskil" på picknink. Alltså nedlåt dig inte till att fördöma andras boendeform eller för den delen fritidsintressen, märken etc utan läs tex de trevligt skrivna inläggen från tex Roy, saabnisse och Leifer och lär hur man uppför sig även då man inte behöver se den man adresserar inlägget till!

#14
2011-06-29 21:06

Vi kan konstatera att vissa trivs med att bo på landet och vissa föredrar storstadens puls. Jag har testat båda och trivts på båda ställen. Just nu bor jag på landet och trivs jättebra med det.
Det är annars lite ironiskt att de som bor på landet gärna åker till storstan för nöjen och attraktioner medan de som bor i stan gärna åker till landet för att få lite lugn och ro.
Ett av de märkligaste ämnena som diskuterats på ViB, speciellt som artikeln handlade om att meka med bilar, något som jag för övrigt varken behärskar eller behagar.

#17
2011-06-29 21:57

Leifer.

Ett förtydligande. Nej jag är inte Socialdemokrat även om partiet har varit störst i denna kommun under en allt för lång tid. Nej,jag är faktisk Moderat och är medlem i partiet.

Sedan för att bemöta en annans påstående att jag jobbar på bruket,det gör jag inte heller. Utan jobbar på ett stort känt internationellt svenskt företag som är familjeägt.

Så nu är allt klarlagt i dessa frågor också.

#16
2011-06-29 22:00

Kalas.

Försöker du att få Leifer Roy mfl på din sida varsegod. Men det är du som står för de mest irrelevanta inläggen utan källhänvisning. Sedan Leifer och jag har träffats personligen så jag "känner" Leifer någorlunda och är en trevlig prick. Jag önskar jag kunde säga detsamma om dej,men det kan jag inte. För jag har försökt att diskutera med dig tidigare och begärt många gånger att få fram fakta från dej utan att lyckas en enda gång. Sedan att man byter namn hela tiden och låtsas att vara någon annan och hela tiden blir påkommen med detta och sedan nekar fast man blivit ertappad med att ljuga och sedan fortsätter gång efter annan. Det är ett sjukt beteende enligt mig. Och att sedan bara attackera ett märke hela tiden utan vettiga argument och källhänvisning är lågt enligt mig därför får du finna dig i att jag betraktar dig som en pajas här. Ända till den dagen du tar ett namn förslagsvis ditt riktiga namn och står för det du skriver.

Sedan angående getto. Att flera tar åt sig måste ju bero på att de inser att de bor i ett getto eller? Annars skulle man ju bara ignorera det eller? Jag kan inte förstå hur folk vill tränga ihop sig så när man inte behöver. Jag skulle ha fruktansvärt svårt för att tränga mig in i en lägenhet och stirra i fyra väggar och rulla tummarna och/eller kanske stirra i en dator hela tiden och reta upp folk istället för att skriva vettiga inlägg gärna med källhänvisning till det man skriver. Men det är svårt för vissa.

För att avreagera mig har jag nu ikväll varit ute och snickrat och målat på huset. Så nu ska ni veta att jag är nöjd med mig själv. Detta är livskvalitet! Att gå ut på morgonen och pissa morgonen utan att någon bryr sig det är livskvalitet. Kom inte och säg att det är livskvalitet att sitta i en lägenhet i jämförelse med vad jag beskriver tex att fiska laxöring göra upp eld och fixa iordning fisken för att sedan äta. Allt detta är livskvalitet,inte att sitta i en lägenhet och skriva massa sura inlägg bara på enkom för att reta andra, är det livskvalitet då vet inte jag,iallafall inte för mig. Och skriver jag något så har jag för det mesta belägg för det jag skriver i en eller annan form tex om Toyota Kalas,det har inte du! Sedan har jag fler bilar än Toyota bla flera BMW ett antal Volvo 2st etc så jag har att jämföra med. Och sitter inte och skriver en massa dynga om andra märken för det. Men att flera märken skulle vara lika felfria som Toyota det är dom inte enligt MIN erfarenhet hittills efter över 50 olika bilar av olika märken och modeller. Och det är ungefär vad de flesta undersökningar kommer fram till Kalas oavsett du vill eller ej så är de med i toppen under en lång rad av år tex Autoindex visa att jag har fel i det med länk tack så vi alla kan läsa.

#20
2011-06-30 10:22

Mycket välskriven och bra krönika! Tror du har rätt i det mesta. Ett tips, vill man skruva och hålla på lite men slippa stressen att bilen måste va klar en viss tidpunkt så kan man ju alltid skaffa en hobbybil. Får man hålla på i sin egen takt så blir det mycket roligare! Till sist undrar jag bara vad leifer har för belägg för att Toyota Prius skulle vara världens mest hållbara bilmodell..? En del av dem går väl inte ens att bromsa?

#22
1 Tysken
2011-07-02 09:17

Jag har svårt att förstå varför allt i detta forum kommer att handla om Toyota, bättre att man döper om forumet till "Vi fantastiska (fanatiska)Toyotaägare"
Tydligen är det en sekt likt "livets ord" som företräder Toyota och några flitiga forumdebattörer verkar vara dess innersta kärna.
Allt är tydligen svart eller vitt, likt alla sekter så finns det bra en sanning .
Om nu artikeln handlar om "Själen urholkas om vi inte får meka"
Kunde det inte vara mer intressant att kommentera detta än Toyota för oss icke troende??

#23
2011-07-02 09:21

Krönikan var som sagts bra. Men många av kommentarerna andas "Mitt liv är bäst för alla". Jag bor mitt inne i en storstad. Riktigt dålig luft. Syns på skillnaden mellan gat- och gårdsfönster. Men jag kan vandra till mitt arbete på 12 minuter. Min fru cyklar på 15. Inom 5-10 minuters promenad når vi det mesta av stadens service. (Tåg, långfärds- och flygbussar, köpcentrum, biografer, restauranter och en stor park.) Vi har även ett sommarhus på en ö 1 timme bort. Om sen andra föredrar att sitta timtals i bil varje dag, för att kunna sova på landet, så ser jag inte ner på det. Bara att det inte passar mej. (Provade i 10 år, för barnens skull.) Dessutom avskyr jag att skrapa och måla hus. (Därför sköter yngre familjemedlemmar sommarhuset.)

#25
2011-07-02 12:12

Jag tycker att Roy J har rätt i att det fortfarande går bra att meka, med mina tre bilar. Och det gick bra att meka dom tidigare bilarna jag ägt också. Att man sedan skulle ha råd att lämna bort bilarna vilket många gör kostar en hel del pengar vilka man kan ha roligare för än att lämna bort dom till bilverkstaden.
Sen tycker jag att det är en tillfredställelse att göra något med händerna om man själv får välja när det skall göras.

#26
Ernst P
2011-07-02 20:43

Det finns nya bilar som går att meka. Vill man kunna göra det själv eller kunna be grannen om hjälp köper man en sådan.

Angående elektronik så behöver det inte bli problem. Jag har sett ett stort antal japanska modeller med massvis av el för sin ålder som trots 20 år på nacken och 25 000 rätt dåligt skötta mil fortfarande fungerar felfritt.

Utveckligen går framåt så nya japaner är nog lika fina trots ännu mer el.

Men helt klart, både en del gamla japaner och nya japaner innehåller för mycket el.

#27
Granlund
2011-07-04 11:03

Prius ÄR världens driftsäkraste bil, finns ingen i närheten ens.

#28
2011-07-04 11:23

Håller med Pender. Likadant hela tiden, oavsett vilken artikel som kommenteras. Bilmärke X är minsann mycket bättre än Y, alla måste köra automatlåda, bilar får inte ha någon elektroonik, osv. osv. Varför kan inte alla bara få göra som de själva vill, utan att någon besserwisser ska ha massa synpunkter på det? Bara för att jag trivs på landet så inser jag ju att det inte passar alla, de flesta bor trots allt i städer och trivs utmärkt med det. Förresten, jag gillar inte heller att skrapa och måla hus - så jag köpte ett i tegel :)

#30
2011-07-07 15:35

@Pender: Mitt inlägg var inte menat som ett personligt påhopp på dig. Ville bara beklaga mig lite över den emellanåt allmänt rådande sandlådenivån på kommentarerna :) Jag ber om ursäkt!

#31
2011-07-07 15:36

Fel! Leifer, ska det ju såklart vara. Ber om ursäkt igen :)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.