Nästa artikel
Själen urholkas om vi inte får meka
Krönika

Själen urholkas om vi inte får meka

Publicerad 29 juni 2011 (uppdaterad 29 juni 2011)

Jag byter olja och oljefilter och ska erkänna att det faktiskt, pinsamt nog, är första gången. Det tillhör definitivt allmänbildningen att klara av en sådan manöver, idag en av de få saker man kan ”meka” på egen hand.

Det säger en del om dagens automatiserade och datoriserade samhälle – och om mig också för den delen – att jag kan bli så barnsligt glad över att stå där, och för hand pumpa oljan ur motorn.

Precis som det står i handboken till min 745:a är det relativt enkelt att skruva loss filtret och sätta dit ett nytt, så jag känner mig som kung över tillvaron efteråt. Hustrun bättrar på mitt nyvunna bilmekaniska självförtroende och påstår att det är sexigt med olja i ansiktet. Jag vet att hon ljuger eftersom jag lyckats kleta ut en bisarr mängd olja, men hon vill mig väl och vet att en man som just bytt sitt livs första oljefilter behöver och förtjänar uppmuntran.

Jag blir otroligt inspirerad och börjar umgås med tanken på att byta tändstift också, nu när verkstadsmekanikern i mig har vaknat. Mitt lilla projekt ger en helt oproportionerligt stor tillfredsställelse, det är ju inte direkt någon avancerad ingenjörskonst det handlar om, och jag funderar över min egen reaktion.

Kanske är det helt enkelt så, att ett av de mest grundläggande behoven en människa har, är att kunna kontrollera och påverka sitt liv och sina ägodelar.

Nuförtiden, när allt under motorhuven är gjutet i ett stycke, är det slut med det mesta av hemma-mekandet. Det är bara en i raden av alla hantverkskunskaper som tagits ifrån oss och jag är övertygad om att det är urholkande för själen.

En gång, för inte alls särskilt länge sedan, gjorde vi allting hemmavid, och åratal av förvärvade kunskaper fördes vidare till nya generationer om det som krävs för att leva ett liv. I varje hushåll fanns folk som sydde kläder till hela familjen, gjorde pressylta och korv, byggde hus och lagade traktorer, harvar och cyklar. Idag slipper vi sådant för det finns arbetskraft på andra sidan jordklotet som gör allting billigare och då är det enligt alla ekonomiska beräkningar bättre.

Jag tror tvärtom, att det är dåligt, men vi får skylla oss själva. De flesta av oss känner nämligen, som första impuls, att det är skönt att slippa laga mat, sy och byta olja. Minsta motståndets lag gäller och till slut sitter vi bara där i soffan (tjugo kilo senare) framför teven och degar.

Inte ens chipspåse-rycket klarar vi av och potatischipsen rinner ut mellan läskflaskorna på vardagsrumsbordet. Vår andra impuls när vi sitter där och fredagsmyser är att det blev skittråkigt, men då är det för sent.

Vi har rensat bort alla typer av amatörmekande och hantverk ur våra liv för vi trodde att det skulle bli bekvämast så, och det blev det. Men på vägen missade vi att det var just de stunderna som gjorde att vi var tillsammans.

Allt sådant som vi bara trodde var besvärligt var i själva verket en stor del av det som var livet: När vi hjälptes åt att torka disken, sträcka lakan i tvättstugan, byta tändstift, ta upp nät och sätta potatis.

Om äggen var slut ringde vi på hos grannen men det skulle betraktas med djup misstänksamhet idag eftersom det överallt finns en dygnet-runt-öppen mack som säljer ägg, men inte oljefilter...

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-06-29 08:31
amoC

Lysande krönika! Jag kör också gammalt och skruvar själv, det är både billigt och roligt. På midsommarafton tog jag och sambon upp våra första egenodlade färskpotatis till sillen. Dessutom fiskar vi "egen" abborre från ån nedanför tomten. Livskvalitet! Ångrar inte en sekund att jag flyttat från storstan :)

#2 • Uppdaterat: 2011-06-29 15:42
Kalas (ej verifierad)

Jag tycker inte alls att Shogun alias Conny Karlsson i Ransäter som arberat nattskift på bruket ska äta svensk laxöring från svenska vattendrag utan snarare japansk sushi med ris.... Förövrigt anser jag att artikeln är välskriven med glimten i ögat. Fler artiklar av denna kaliber!

#3 • Uppdaterat: 2011-06-29 15:49
Raymond K (ej verifierad)

Förr var det kul att skruva men nu är det för mycket jobb för småsaker.
Måste byta framlyktor nu på min Passat och tydligen måste halva fronten skruvas av för det, vem orkar göra det och förmodligen behövs det specialverktyg. Saknar den tiden när det i stort sett räckte med en skiftnyckel och ett par skruvmejslar för att byta motor i en bil.

#4 • Uppdaterat: 2011-06-29 16:35
Kalas (ej verifierad)

Raymond:
Visst är det så att det var roligt och intressant att meka förr då det inte var så förbenat svårt att reparera och serva bilen. Numera har det blivit så förbenat svårt att tex byta en glödlampa så att halva fronten måste demonteras dvs man tvungen att meka själv iaf, om än ofrivilligt, eftersom det tar så väldigt lång tid att byta den där lampan och det faktum att verkstaden tar minst 1 000 per timme i arbetskostnad. Exklusive moms...

#5 • Uppdaterat: 2011-06-29 17:15
Raymond K (ej verifierad)

Dom skall byta båda mina framlyktor. jobbet kostar 3600:- inkl. moms. Lyktorna kostar 2500:- stycket.
Skitbilligt........not

#6 • Uppdaterat: 2011-06-29 18:41
Roy J

AmoC:s tankar om att bo som han gör känns avundsvärda och hakas på av Shogun - som sen går fullkomligt i taket över Kalas i och för sig lite fåniga inledning i sin kommentar. Leifer har ju faktiskt rätt i sin replik att Shogun fällde nedsättande kommentarer om att bo i lägenhet - vilket uppenbarligen inte gör Shogun på bättre humör...
Nu är det ju så att inte alla som vill bo i eget hus på landet ens har möjlighet att bo i ett radhus i en förort. Även om alla flerbostashus sannerligen inte måste vara betonggetton, så tillhör jag dem som fortfarande längtar ner på marken, till något helt eget, utan störningar. Detta trots att jag bor i ett förhållandevis lugnt område i Tyresö med vajande björkar utanför fönstret med naturen bokstavligen utanför knuten, fem minuters gångväg från vårt centrum och utmärkta kommunala förbindelser.

#7 • Uppdaterat: 2011-06-29 18:53
Roy J

Det ligger mycket i Johans krönika.
Att verkligen göra saker med sina händer, kreativt arbete, utveckla och åtgärda mår man bra av! Gärna tillsammans. Och fortfarande finns det ju faktiskt saker man kan göra. Hjälpas åt i tvättstugan, laga mat från grunden, baka - och även meka bil, faktiskt. Mycket går fortfarande att göra själv. Och jag längtar faktiskt inte tillbaka till den tiden då man var mer eller mindre tvingad att kolla tändstift, brytarkontakter, rotor, fördelarlock med mera kontinuerligt.
Men om vi bortser från garantitiden, så kan du byta olja, alla filter, tändsstift med mera, skifta hjul, smörja diverse saker och även byta bromsbelägg och lite annat smått och gott. I stort detsamma som man alltid kunnat - dock inga större motorreparationer, men hur många ägnar sig egentligen åt det?
Har man egen tomt - eller kanske räcker det med en bostadsrätt - så finns det alltid något att göra. Dessvärre ett antal måsten. Men alla gör det själv-program på tv är ju populära, så många sitter nog inte bara stilla med chipspåse och bärs.

#8 • Uppdaterat: 2011-06-29 19:06
Kalas (ej verifierad)

Shogun:
Lite fakta tack. Vilket märke kommer "bra till i ALLA undersökningar"? En länk tack! För övrigt är det lika "sjukt" att gulla med ETT enda märke eller om man så vill att underlåta eller t o m underblåsa andras attacker på andra märken UTOM ditt som du gör liksom det är knasigt att bara attakera ett bilmärke som andra gör. Så jag tycker nog att du bör tagga ned och inte ha denna nedlåtande ton mot de som aktivt har valt att kanske inte bo på landet bland flugor, knott och koskit som du uppenbarligen gör och uppskattar. Det är ditt val och det är också OK. Men det finns faktiskt också de som uppskattar betong, buller och larmande trafik och som tex bor på tex Östermalm, Stockholm, eller andra städer, och som njuter av att gå till Humlegården eller någon annan "grön storstadskil" på picknink. Alltså nedlåt dig inte till att fördöma andras boendeform eller för den delen fritidsintressen, märken etc utan läs tex de trevligt skrivna inläggen från tex Roy, saabnisse och Leifer och lär hur man uppför sig även då man inte behöver se den man adresserar inlägget till!

#9 • Uppdaterat: 2011-06-29 21:06
Rustan Werling

Vi kan konstatera att vissa trivs med att bo på landet och vissa föredrar storstadens puls. Jag har testat båda och trivts på båda ställen. Just nu bor jag på landet och trivs jättebra med det.
Det är annars lite ironiskt att de som bor på landet gärna åker till storstan för nöjen och attraktioner medan de som bor i stan gärna åker till landet för att få lite lugn och ro.
Ett av de märkligaste ämnena som diskuterats på ViB, speciellt som artikeln handlade om att meka med bilar, något som jag för övrigt varken behärskar eller behagar.

#a • Uppdaterat: 2011-06-30 10:22
Västgöten

Mycket välskriven och bra krönika! Tror du har rätt i det mesta. Ett tips, vill man skruva och hålla på lite men slippa stressen att bilen måste va klar en viss tidpunkt så kan man ju alltid skaffa en hobbybil. Får man hålla på i sin egen takt så blir det mycket roligare! Till sist undrar jag bara vad leifer har för belägg för att Toyota Prius skulle vara världens mest hållbara bilmodell..? En del av dem går väl inte ens att bromsa?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.