Bild
Nästa artikel
Ett rent nöje

Ett rent nöje

Krönika

Det är lite tomt i plånboken för närvarande så alla utflöden av pengar måste täppas till. Att betala för biltvätt till exempel, det är inte att tänka på. Förra söndagen insåg jag att det var dags att skölja av damm och andra spår efter en hel vinters parkering utomhus och började motvilligt plocka fram tvättsvamp och skurhink.

Plötsligt får jag oväntad inspiration och utbrister till min sömniga familj vid frukostbordet: vi ska tvätta bilen, allesammans, det blir väl roligt! Idén möttes väl inte av något jubel direkt, men heller inga större protester, så jag drog på grabbarna galonkläder och utrustade dem med svamp och vattenslang.

Det tog inte många minuter innan jag insåg att detta är den ultimata barn- och familjegrejen. Bättre än maskinell biltvätt på macken och definitivt roligare (och billigare) än Gröna Lund.

Det plaskas och torkas med imponerande frenesi och även om det inte blir perfekt överallt så har vi vansinnigt trevligt. Bilradion står på med ungarnas favoritplatta, the Beatles ”Abbey Road”, och alla sjunger med i ”Come Together” som studsar mellan väggarna ner mot Lundagatans hyreshus.

Frugan går loss på navkapslarna med en besatthet som om det fastnat mjältbrandssporer i plasten och jag petar med en tandborste i instrumentpanelens alla skrymslen och vrår. Vårt yngsta barn tappar fokus efter en stund och börjar spruta vatten på hunden i stället, men det går också bra eftersom det är en labrador.


När alla är klara med sitt går jag en slutrunda med sämskskinnet och bilen har nog inte varit snyggare sedan den rullade ut från fabriken. Vi sätter oss i bakluckan med en fika och begrundar resultatet av två timmars torkande, dammsugande och vaxpolerande.

Det känns bra. Det känns faktiskt mer än bra. Livet blir inte bättre än så här tänker jag. Vi är tillsammans utomhus i en fysisk aktivitet med varsin uppgift som leder fram till ett konkret resultat alla kan känna sig delaktiga i.

Inte ens när vi tog en charter till Cypern och satt vid poolen kände jag mig så tillfreds som just här och nu, och om man slår ihop alla nöjesfält vi besökt, finns det inte en åkattraktion som roat barnen lika mycket som det här slafsandet med tvättsvamp och vattenslang.

Det paradoxala är att jag med lite bättre ekonomi självklart hade dragit iväg ensam till biltvätten medan barnen stannat kvar hemma och gått direkt från frukosten till dataspelet. Sedan hade vi åkt till något museum för tionde gången och baxat runt pojkarna, tills vi tröttnat, blivit ovänner och kommit hem 1 000 kronor fattigare.

Men nu sitter vi här på parkeringen och njuter ett gemensamt projekt som alla stolt kan betrakta som sitt, och har dessutom sparat lite pengar på kuppen. Att det ska vara så svårt att komma ihåg hur lätt det är att ha roligt, tänker jag.

Det finns dock en hake med sådana här aktiviteter. Man ska helst ha en gammal bil. Om föräldrarna börjar krångla med att det ska tvättas eller vaxas på ett visst sätt förlorar det sin poäng. Barn är barn liksom. Fri, vild och okontrollerad svampning av karossen är en förutsättning för att det ska bli en skön familjegrej.

Livet är inte stunderna man minns, det är mest av allt de där vanliga dagarna som går. När man tvättar bilen till exempel.

Taggar: Krönika,

Kommentarer

#1
2012-07-06 11:13

Skulle man fråga familjen om de vill hjälpa till att tvätta bilen så skulle de plötsligt ha en massa andra viktiga saker att göra.

#2
2012-07-06 12:26

Har inte miljömupparna i de flesta kommunerna satt stopp för "hemmatvätt" av egna bilen??? Av "miljöskäl" som det heter..

#3
2012-07-06 12:51

Min älskade dotter var hemma från Stockholm nyligen. Hon föreslog att vi skulle tvätta deras bil tillsammans och faktiskt fick vi dessutom en trevlig stund där vi riktigt "rådde" om varandra. Behovet fanns, deras bil är knappt ett år gammal, alltså körts endast en vinter men i Stockholm för det mesta.Det fanns mycken skit som satt som fastbränt i lacken men till sist blev bilen blänkande och dottern stormförtjust. Jag har märkt samma svåra skit på deras tidigare bilar, det kan inte vara hälsosamt för bilar och knappast för människor att leva i storstäder.

#4
2012-07-06 15:42

Självklart skall man tvätta utomhus, dagens bilshampon är ju defaco nedbrytbara, och oftast bättre än det diskmedel vi använder i diskmaskiner eller handdisk.

Att tvätta bilen är för mig något jag helst gör själv, är väl ett mellanting av terapi och pedanteri, vill att bilen vara ren, Överallt och då kan jag inte släppa något till någon annan. Men samtidigt får jag personligen ut väldigt mycket av att tvätta bilen, egentid kallar vissa det, jag kallar det sinnesro.

#5
2012-07-06 16:23

Jag som sedan militärtjänsten 1981 trodde jag var den sista (yngsta) Beatlesfan ...
Härliga ungar du har Johan :oD

#6
2012-07-06 20:16

Vad skönt att läsa om lyckan att uträtta något tillsammans!
Det här är, tack och lov, så långt ifrån curling-föräldrar man kan komma.

Jag blir fortfarande lika glad och tillfreds de gånger jag har möjlighet att göra något tillsammans med mina utflyttade döttrar.

#7
2012-07-06 21:27

Du ska kanske inte plöja läroböcker med dina telingar Roy .. då kanske de vill göra nå't kul me' dej oftare :o)

#8
2012-07-06 23:21

Dumheter, sånt här ska ske i en automatisk tvätthall.

En modern innovativ människa ska inte hålla på med förnedrande sysselsättningar som biltvätt.

Det finns andra viktigare saker att ta hand om än biltvätt, t.ex. vad som är populärast att propagera för under dagarna i Almedalen, om man ska höja tvångsbeskattningen för alla som behöver större bilar eller om man ska förbjuda privatbilism överhuvudtaget!
Alla kan ju faktiskt cykla!
Eller?

#9
2012-07-07 02:07

Jes, nu ger du dig in på områden som du faktiskt inte har en aning om.
Jag har ett mycket bra förhållande till mina döttrar. I synnerhet hon som pluggar i Linköping har mer än en gång tackat mig för att jag sällan bara gett dem svar på frågor och lösningar på problem, utan låtit dem använda sina egna huvuden. Då kunde de ibland tycka att det var jobbigt att inte få sig serverade enkla svar, men idag uppskattar de alltså det.

Sen kan jag ju själv tycka att jag gjort en del dumheter, men får väl trösta mig med att jag åtminstone har den insikten, vilket ju inte alla föräldrar har ens när de gjort betydligt dummare saker.
När jag nämnt något om detta så brukar svaret bli från bägge: "Men pappa, tror du verkligen att vi bryr oss om såna saker? Det är ju bagateller."

Gudarna ska veta att jag inte lever något fantastiskt och exemplariskt liv, men mina döttrar som jag verkligen älskar tycks märkligt nog även älska mig.
En ynnest jag verkligen uppskattar.

#10
2012-07-07 06:56

Tja, "ett rent nöje" kanske det inte var om det tvättades på asfalt och smutsvattnet rann ned i dagvattenbrunnen och vidare orenat ut i vattendrag... = )

#11
2012-07-07 09:09

Driver lite med dej Roy ;o)
Saken är den att, ganska normalt sett skaffar ungarna egna liv redan vid 15 år.
Försökte föreslå mina ungar hur kul det kunde va' att måla hus tillsammans .. men tji fick man :o) De vill emellertid fortfarande gärna hjälpa till med exempelvis grillning.
.
Tvätta bil gör jag på gräsmattan ....

#12
2012-07-07 10:09

Skulle det rinna av mer skit från bilen vid enstaka tvättar på uppfarten än när man kommer hem efter en 10-milafärd i snöslask eller i ösregn och parkerar på uppfarten? Jag har svårt att tro det. Jag tvättar dock helst i självtvättar där man också kan hjälpas åt hela familjen, men har aldrig besökt en automattvätt efter att ha sett en hel del misslyckande i sådana. Jag inser inte heller vad det skulle vara för fel med att umgås med ungarna oavsett om det gäller läxhjälp eller biltvätt.

#13
2012-07-24 13:39

Det lättaste sättet att behaga sonen idag vore troligtvis att köpa en gammal Volvo igen ....245,745 eller 945 skall det då vara.
Den kunde han gärna ha skurat ifrån morgon till kväll utan gnäll,..men att klippa gräsmattan eller något annat som gagnar mer är bara till att glömma ...utan hot om indragen veckopeng eller nåt.

Ironiskt för mig som under uppväxten har fått se "alla" andra köra nya bilar ...utom vi ( givetvis var det inte så men ...)
Mina barn har inte fått uppleva livsfarliga skrothögar som man inte visste om de tog en hem eller inte.
Avsaknaden utav dessa ser jag,om inte som en självklarhet så i alla fall som ett privilegie för mina barn.

Likväl fick nu den äldsta sonen förklarat för mig att han hade tyckt att det var fränt om jag hämtade honom ifrån skolan i en gammal häck.
Förutsatt då att det var en Volvo och det fick gärna vara hål på avgasröret,....Vrooom ....Coolt farsan!

Alla nya bilar är så tråkiga,...kan vi inte köpa en 945:a ??? ( SNÄLLA.....)
:(
Trodde inte en sekund på att de bilar som jag själv ansåg som gamla för 15 år sedan skulle föredras utav den nästkommande generationen ...Hoppas att det hinner att gå över innan det blir dax för körkort.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.