Nästa artikel
”Eldriften blir vårt vaccin”
Krönika

”Eldriften blir vårt vaccin”

Publicerad 17 mars 2022
Vi behöver skydda vårt transportsystem mot diktatorer och oljeberoende, skriver Tommy Wahlström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Få trodde väl att det fanns en reell risk att Europa skulle kastas in i ett nytt storkrig men här är vi nu. Än en gång understryker händelser i världen som vi själva helt saknar inflytande över hur skadligt vårt oljeberoende är. Att lita till en råvara som produceras i begränsad mängd, på långt avstånd och till stor del under ledning av diverse olika diktatorer och fanatiker är självklart att be om problem. När marknaden vädrar oro stiger priserna direkt. När jag skriver den här texten kostar en liter diesel 24:77 kr/liter. När du läser detta är risken stor att priset är ännu högre. 

Då ska vi hålla i minnet att vi ännu ”bara” drabbats av höjda priser. Det finns en risk att dagens situation eskalerar till ett läge där energileveranserna från Ryssland stoppas. Kommer vi då också att drabbas av brist på bränsle? Är det dags att plocka fram ransoneringskorten igen? Vem vet hur läget ser ut i morgon? Eller nästa vecka. 

»Är det dags att plocka fram ransoneringskorten igen?«

En värld där Sverige är självförsörjande på drivmedel vore förstås att föredra och eldriften ger oss en möjlighet. När det gäller personbilar är vagnparken redan med hög fart på väg mot elektrifiering. Under de första månaderna i år var en fjärdedel av de sålda nya bilarna elbilar rapporterar branschorganisationen Bil Sweden. Laddhybriderna utgjorde ytterligare en dryg fjärdedel av nybilsförsäljningen.

Elektrifiering av den tunga trafiken ligger längre bort men det finns alternativ. Med inhemsk produktion av olika typer av biodrivmedel som etanol, RME, DME och biogas kan vi inte bara vaccinera vårt transportsystem mot diktatorer – vi gör också en viktig insats för klimatet!

En grundläggande förutsättning är dock att vi ser till att ha ett elsystem i gott skick som till rimlig kostnad kan ge oss fossilfri kraft i tillräcklig mängd för att täcka behoven i hela landet. I dessa dagar pratar många om att vi nu måste rusta upp det svenska försvaret. Må så vara, men  utan att också rusta upp det svenska elnätet kommer vi aldrig att bli så starka, trygga och oberoende som vi önskar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 21 mars 2022 Så sant Snooker Pro
  • 20 mars 2022 SnookerPro skrev: "Få trodde…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.