Bild
Nästa artikel
Äntligen sommardäck: "Nästan alla bilar blir roligare att köra"

Äntligen sommardäck: "Nästan alla bilar blir roligare att köra"

Krönika

Första turen på sommardäck med trotjänaren rengjord från vinterns smuts är en alldeles speciell upplevelse, skriver Tommy Wahlström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Jag är i vardagslag inte särskilt intresserad av att putsa på bilar. Jag brukar skylla på stress med det beror nog mer på att jag i grunden är rätt lat. Ännu en anledning är förstås att jag under de senaste 20 åren mest kört runt i tjänstebilar och inte ägt någon egen entusiastbil att strö kärlek över.

Trots det är den första resan ut ur vintermörkret – mot sommaren – något jag uppskattar väldigt mycket. 

Med sommardäcken på blir de flesta bilar mycket roligare att köra. De första milen efter omläggningen blir det väldigt tydligt hur mycket av intrycken som vinterns mjuka friktionsdäck filtrerar bort. Styrningen lever upp och känns krispig. Genom ratten kan man som förare känna underlaget och varje liten sten som letat sig upp på asfalten.

Vägljudet förändras och blir visserligen högre men avslöjar också mer om körbanans beskaffenhet. Varje skifte i underlaget hörs och det blir tydligt för öronen var olika material används i vägen. 

Även fjädringskomforten förändras. Många skulle säga att det blir en förändring till det sämre och visst, med hårda sommardäck stöter det mer i skarvar och vägskador men även den här typen av information bidrar till den sammanlagda körupplevelsen och den så eftersökta körglädjen. Det är helt enkelt roligare att köra bil på sommaren! 

Sedan ska ju bilen vara snygg också. Vi publicerar inom kort ett bättre alternativ till pliktskyldiga avspolningar och dyra besök i automattvätten. Steg för steg ska Vi Bilägares tvättexpert lotsa dig genom rengöringsprocessen till en bil som nästan ser ut som ny! Här finns både grundläggande tips för måttligt tålmodiga biltvättare och expertråd för den som är beredd att lägga mer tid och engagemang, vilket skyddar din investering.

Jag önskar jag kunde lova att följa det senare men det finns risk att också denna vår slutar på snabbtvätten. Fast resan till macken går i alla fall på sommardäck och det är skönt!  

Taggar: Krönika

Kommentarer

#1
2020-04-26 13:04

När jag var 18 år så var det just sådär men som tur har man växt som människa och nu är det komforten som är det man är ute efter och det finna allt för få medelprisa bilar med komfort som nummer ett!?

#2
2020-04-26 14:12

Automattvätt är fortfarande billigt om man inte väljer hyperduperprogrammet. Men vinterhjulsfälgarna måste förstås handrengöras med diskborste.

#3
2020-04-26 20:53

"Äntligen sommardäck: Nästan alla bilar blir roligare att köra"

Njae, det handlar mest om psykologi.

#4
2020-04-27 09:20

Med moderna friktionsdäck går nog de flesta bilar minst lika bra som sommardäcken.
Sjuk lågprofil ger bara sjukt mycke spårkänsla på våra undermåliga svenska vägar.

#5
2020-04-27 09:42

Om bilen inte blir roligare att köra med sommardäcken på tror jag att minst en av dessa parametrar är fel vald:
1. Bilen
2. Sommardäcken
3. Vinterdäcken

#6
2020-04-27 17:17

L.Mäkinen En faktor till. Föraren tycker inte om att köra bil.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.