Nästa artikel
Xiaomi SU7 – ny elbil från kinesisk mobiltillverkare
Nyheter

Xiaomi SU7 – ny elbil från kinesisk mobiltillverkare

Publicerad 15 november 2023
Kinesiska mobiljätten Xiaomi ger sig in i bilbranschen. Först ut är eldrivna sedanmodellen SU7.

Det är inte bara biltillverkare som bygger bilar längre. Även teknikföretag som Sony och Huawei ger sig in i bilbranschen med egna utmanare.

Det gör även kinesiska Xiaomi som vissa kanske känner igen som en mobiltillverkare. Nu har det första försöket i bilvärlden, elbilen Xiaomi SU7, avslöjats på bilder från kinesiska industri- och IT-myndigheten MIIT.

Xiaomi SU7 är en sedanmodell som mäter fem meter på längden – ungefär som Tesla Model S – och som kommer i flera versioner, antingen med bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. 

Det mindre batteripaketet av LFP-typ hämtas från bil- och batteritillverkaren BYD men det finns även ett större batteri av NMC-typ som tillverkas av CATL. Räckvidden avslöjas inte.

Till skillnad från Tesla satsar Xiaomi på lidarteknik för förarassistanssystemen och vissa versioner av bilen får en lidarsensor i vindrutan. Över huvud taget ska bilen ha hög tekniknivå med Xiaomis egenutvecklade operativsystem.

Xiaomi SU7 ska byggas av statligt ägda BAIC som även tillverkar bilar tillsammans med bland andra Hyundai och Mercedes. Det är oklart om den ska säljas utanför Kina.

Mer om Xiaomis bilsatsning finns att läsa här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 18 november 2023 Att tycka olika är ok!
  • 18 november 2023 Vi kan nog helt enkelt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.