Bild
Nästa artikel
Foto: Plerxemo/Creative Commons
Foto: Plerxemo/Creative Commons

Xiaomi ny spelare i elbilsvärlden – satsar miljardbelopp

Nyheter

Kinesiska teknikjätten Xiaomi ska börja utveckla smarta elbilar.

Den som känner igen kinesiska varumärket Xiaomi kopplar det förmodligen till mobiltelefoner eller elsparkcyklar. Teknikjätten grundades 2010 och är en av världens största mobiltillverkare.

Nu står det klart att Xiaomi (som uttalas ”Tjaomii”) också ska ge sig in i elbilsvärlden, skriver Bloomberg. Försäljningen av elbilar ökar snabbt och i Kina finns redan en mängd olika tillverkare där flera av dem också ska lanseras i Europa.

Pekingbaserade Xiaomi ska i ett första skede investera 13 miljarder kronor på elbilssatsningen. Det ska senare utökas med 90 miljarder kronor under en tioårsperiod.

Elbilsmarknaden lockar inte bara biltillverkare. Även sökgiganten Baidu ska satsa på elbilar och Volvoägaren Geely ska lansera ett helt nytt elbilsmärke kallat Zeekr.

Xiaomi ska inte bygga elbilarna – det ska göras av ett annat företag men det handlar inte om traditionella biltillverkare.

Läs också: Massiv satsning igång: Nu kommer kinesiska elbilarna

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.