Nästa artikel
Sony och Honda lanserar bilmärket Afeela
Nyheter

Sony och Honda lanserar bilmärket Afeela

Publicerad 5 januari 2023 (uppdaterad 5 januari 2023)
Sonys vd Kenichiro Yoshida presenterar det nya bilmärket på CES-mässan i Las Vegas. Foto: Sony
Teknikjätten Sony samarbetar med Honda för att utveckla framtidens bilar.

Nästan ett år efter att Sony och Honda meddelade sina planer på att tillsammans tillverka och sälja elbilar visade de två företagen på onsdagen upp en prototyp under märket Afeela.

Bilen, en mellanstor, fyradörrars sedan, kördes upp på scen under Sonys presentation på teknikmässan CES i Las Vegas, där den introducerades av Sonys vd Kenichiro Yoshida.

Där förklarade han att ”feel”, alltså känsla, är ett kärnvärde för det nya märket.
– I hjärtat av den här mobilitetsupplevelsen finns det mycket känsla, sa Kenichiro Yoshida under presentationen.

– Vår känsla representerar vårt koncept av ett interaktivt förhållande, där människor får känslan av intelligent mobilitet, fortsatte han, och förklarade att bilen med hjälp av sensorer och artificiell intelligens ska kunna ”känna av och förstå människor och samhället”.

Afeela kommer att fokusera på autonom teknik och bygga bilar som fungerar som ”rullande underhållningsrum”. Detta fokus avspeglar sig i bilens interiör, som är fylld av stora bildskärmar både fram och bak. Protoypen har också en utvändig skärm i bilens front, som bland annat kan visa batteriets laddstatus.

Prototypen är 4,9 meter lång, vilket gör den lite större än en Tesla Model 3. Några detaljer om motorer och batterier finns inte ännu.

Enligt Kenichiro Yoshida är nästa steg nu att massproducera bilen. Afeela planerar att börja ta emot beställningar år 2025, och att de första bilarna ska levereras året därpå.

Bilen ska initialt byggas i Hondas fabrik i Nordamerika och kommer till en början vara självkörande på nivå 3, vilket innebär att den kan sköta körningen helt själv i vissa situationer, men att föraren måste vara beredd på att ta över vid behov.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 5 januari 2023 Swenssons, läs vad jag skrev…
  • 5 januari 2023 Kommer yoke-ratten att slå…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.