Nästa artikel
Volvo XC40 T5 Twin Engine – rapport från provkörningen
Direktrapport

Volvo XC40 T5 Twin Engine – rapport från provkörningen

Publicerad 18 juni 2019 (uppdaterad 18 juni 2019)
Maria Dahlin befinner sig på Gotland för att testa Volvo XC40 som laddhybrid. Här är första intrycken.

Hej Maria! Hur har du det bland alla raukar och kalkstenar?
– Finemang. Det är en härlig känsla att glida fram längs vallmokantade vägar med enbart en susande elmotor som ackompanjemang. 

Hur är Volvo XC40 som laddhybrid?
– Det här är första gången Volvo gör en strikt framhjulsdriven laddhybrid, på de tidigare har elmotorn suttit på bakaxeln, men nu sitter den alltså fram och samsas med en bensinmotor. Grunden är 1,5-liters trecylindriga T3 på 180 hästkrafter som får sällskap av en 82 hästars elmotor. Totalt blir det 262 hästkrafter som skickas genom en sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Preliminära mätningar enligt körcykeln WLTP säger att litiumjonbatteriet på 10,7 kilowattimmar gör att du kan köra enbart på el i upp till 4,6 mil. 

Och hur är den att köra?
– Jag har bara kört en kort bit, mestandels på 80-vägar. Men jag upplever att samarbetet el/bensin fungerar bra, de flyter in i varandra i hybridläget. 

Något mindre bra?
– Ja det skulle väl vara priset. Billigaste versionen går loss på 459.900 kronor. Det är mycket pengar och frågan är om man verkligen behöver 262 hästkrafter i lilla XC40? Visst, det är kul att bilen sätter sprätt, men många prioriterar säkerligen ekonomi framför prestanda. Det ska ju komma en T4 laddhybrid också, som troligtvis hamnar lägre i pris, men Volvo vet i nuläget inte när den släpps.  

När kommer bilen till Sverige?
– Den går att beställa nu och första exemplaren börjar byggas vecka 46. Första leveranserna förväntas runt årsskiftet. 

Läs hela provkörningen av Volvo XC40 som laddhybrid i Vi Bilägare nr 10/2019, i butik den 2 juli. Prenumeranter får tidningen en vecka innan det. Läs mer om prenumeration här!

Diskutera: Vad tycker du om Volvo XC40 T5 Twin Engine?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-06-18 09:09
Henrik M

Självklart behövs inte så många hk, och jag tycker med det är synd att de gör så här, men det är ju inte nåt annat än ekonomi, det kostar dem lika mycket i merkostnad att bygga den drivlinan, (i stort sett), oberoende av vilken grundmotor de kopplar den till. Och de vet att efterfrågan är större än tillgången, så därför börjar de sätta den i en modell de kan ta mer betalt för. Sen kan man välja att se det på olika sätt, hade de sålt den i en lägre prissatt modell hade de sålt fler med lägre marginal men byggt upp en längre kötid då de säkert med får problem med batterileveranserna och intäkterna dröjt, eller kan man se det som att de nu kan sälja de som de kan producera med sin batterikapacitet med högre vinst och därmed fortare får in mer pengar till att utveckla fler modeller....
Men helt klart, hade de släppt den med en drivlina med låt oss säga 170 hk systemeffekt och ett pris som efter rabatt landat in på 7,5 pbb, då hade de sålt riktigt många....

#2 • Uppdaterat: 2019-06-18 09:32
johnkommentar

Håller med Henrik, Volvo är verkligen världssämst på att sälja någorlunda miljöanpassad teknik till massorna.

#3 • Uppdaterat: 2019-06-18 09:43
Grosser

Håller med ovanstående. Faran är ju att de kan sälja FÖR många utan att kunna leverera inom en rimlig tid. Därför fick Volvo sätta priset för att motverka efterfrågan.
Till och med 82 elhästar borde räcka för vem som helst.

#4 • Uppdaterat: 2019-06-18 09:49
EnannanRobban

John, världssämst... Om du kan välja att sälja en för 459' eller bygga en likadan med mindre effekt som du behöver sälja för 359' men som kostar lika att bygga och där flaskhalsen är batteriet, som är lika i de båda, vilken skulle du tillverka och sälja?
Det är ju av samma orsak som det inte har kommit någon XC40 elbil, de har den "klar" men har inte tillgång till batterier för att kunna starta produktionen och därför låter man Polestar 2 blir starten som nisch-modell på el.

#5 • Uppdaterat: 2019-06-18 10:06
N-iklas

Enligt provkörningar av denna drivlina är elmotorn för svag så den vanliga motorn måste gripa in mest hela tiden och den verkliga räckvidden på el ligger snarare ner mot knappt 4 mil.
Av någon orsak är Volvos hybrider inte bland de bättre och det är ju märkligt eftersom man badar i pengar och borde ha råd att ta fram teknik i framkant istället för i bakkant.
Att de t.o.m. blir rejält smällda på fingrarna av PSA är inget annat är en sensation.

#6 • Uppdaterat: 2019-06-18 10:07
Lasse L-on

Fler hk är lättare att sälja för premium pris konstigare än så är det inte, för det behövs inte. Jag kan förstå det om syftet är att tjäna så mycket som möjligt när flaskhalsen än så länge är batterier. Här kunde staten med stödsystemet gått in och styrt upp med olika stödnivåer. Fler hk ökar vikten som är en viktig faktor i krockvåldet med andra.

#7 • Uppdaterat: 2019-06-18 11:05
A.L

N-iklas. Vare sig Volvo eller någon annan tillverkare lägger resurser på laddhybrider idag. Det som är utvecklat och sjösatt får vara som det är i väntan på elbilarna.

Och tyvärr är batterierna ett stort problem där - särskilt för en sådan liten aktör som Volvo.

Att bolaget sedan är lönsamt (om än fallande) möjliggör förstås investeringar. Men det är inte viljan, kompetensen eller resurserna som saknas utan tillgången på rätt komponenter.

MVH AL

#8 • Uppdaterat: 2019-06-18 12:26
N-iklas

Vänta och vänta...
Det är väl det som är problemet, att inte kunna leverera något medan andra kan, är rimligen inte positivt.
Och har man bekymmer med batterier till hybrider blir det knappast mindre om man behöver mångdubbelt mer till elbilar, så att vänta är väl ingen självklar lösning på problemet.
Om man inte tänker vänta, väldigt... länge.

Sedan får nog en hybrid som klarar att gå på enbart el i varje fall minst 5 mil eller mer ses som ett märkbart steg framåt mot en hybrid som inte kan gå enbart på el - i praktiken - (trots att det påstås så) alls.

#9 • Uppdaterat: 2019-06-18 12:30
Kanske

Frågan är felställd. Den rätta frågan är: "Behövs Volvo?"

#a • Uppdaterat: 2019-06-18 12:40
Axa

Hm, jag är inte jätteförtjust i Volvos nya formspråk. XC40 är en av de minst lyckade modellerna och ser ut som en jättebebis. Jag tycker Volvo har lyckats med V60 och XC60, resten ser inte bra ut.

Som sagt, biltillverkarna har kommit på att lura oss konsumenter genom hybridlösningarna där de slänger in en elmotor som inte är till någon nytta ur ett miljöperspektiv. Men biltillverkarna ser till att höja priset ordentligt.

Det finns några få vettiga hybridbilar men i övrigt, nah. Bättre isåfall att köpa en snål bensin eller diesel alternativt ren elbil. Om man nu önskar värna om miljön.

Vad gäller önskan om prestanda så väljer jag definitivt något annat än Volvo.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.