Nästa artikel
Volvo söker patent för flera nya uppfinningar
Nyheter

Volvo söker patent för flera nya uppfinningar

Publicerad 2023-05-17 10:25 (uppdaterad 2023-05-17 15:02)
Framtida Volvomodeller kan få ett smart krocksystem och flera olika batterinyheter. Det avslöjas av de senaste patentansökningarna.

Volvo Cars har sökt patent för flera nya tekniska lösningar som eventuellt kan dyka upp i framtida bilmodeller.

Först ut är ett system för att hämta in betydligt mer data än dagens bilar innan och direkt efter en olycka. På så sätt kan bilen bygga en egen tredimensionell modell av hur allvarlig olyckan är, eller riskerar att bli.

Tanken är att bilen själv ska kunna avgöra hur allvarliga skador passagerarna kan få genom att ”se” vad bilen är på väg att krocka med. Med hjälp av olika sensorer, exempelvis kameror eller lidar, kan bilen till exempel bestämma hur stort och hårt hindret är och hur pass krockad bilen är.

Framtida Volvomodeller med eldrift kan få strukturella batteripaket med prismatiska celler, enligt nya dokument i EU:s patentdatabas. Bilden visar dagens Volvo XC40.

Smartare batteripaket

Alla dessa uppgifter hämtas in i realtid innan en olycka sker. Genom att få in mer exakt data om hur allvarlig olyckan är kan bilen bestämma vilka motåtgärder som behövs – exempelvis vilka krockkuddar som behöver lösa ut.

En annan nyhet som skulle kunna dyka upp i nya modeller är ett ”intelligent” batteripaket där bilens mjukvara kan kommunicera inte bara med hela batterimoduler utan även med enskilda celler. På så sätt kan batteriet utnyttjas smartare och livslängden förlängs.

Volvo har också sökt patent för ett så kallat strukturellt batteripaket som blir en del av bilens kaross och prismatiska battericeller – något även Tesla börjat använda.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 2023-09-02 05:42 Bra jobbat AL!
  • 2023-05-19 09:57 J.L har således sett…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.