Bild
Nästa artikel
Volvos mystiska patent gör bilen både vänster- och högerstyrd

Volvos mystiska patent gör bilen både vänster- och högerstyrd

Nyheter

Volvo har en spännande idé om hur ratten i framtidens bilar kan se ut.

Hur ratten ska utformas i självkörande bilar blir intressant att se. Flera biltillverkare har öppnat för att helt enkelt fälla in ratten och dölja den för att tydligt visa när bilen är i autonomt läge.

Volvo har en annan idé om hur framtidens bilrattar kan se ut. Det framgår av en patentansökan som sajten The Drive tagit del av.

Med Volvos idé kan ratten ”skjutas över” mekaniskt mellan vänster och höger sida, och därmed blir det betydligt enklare att skifta mellan vänster- och högertrafik. Även instrumenten och växelväljaren ska kunna skjutas mellan sidorna och ratten kan fällas in helt när bilen har kontrollen.

Pedalerna ska dock inte följa med när ratten flyttas. Istället kan föraren bromsa och gasa med sensorer inbyggda i golvet. Det är bara sensorerna på den sida där föraren sitter som är aktiverade. När det gäller krockkuddar planerar Volvo att montera tre airbags i taket.

Största fördelen med systemet kan vara att Volvo kapar utvecklings- och tillverkningskostnader för att anpassa bilarna för höger- respektive vänstertrafik. Men även i självkörande bilar kan systemet spela en roll eftersom ”föraren” kanske inte alltid sitter i förarstolen.

Som alltid med patent är det inte klart att systemet någonsin blir verklighet.

Taggar: Nyheter, Volvo

Kommentarer

#1
2020-10-07 16:31

Låter mer som en kul än en praktisk idé. Bättre med en bil som är utformad för antingen höger- eller vänstertrafik med riktiga pedaler. Inte så ofta man har behov av att byta från vänster- till högerstyrning..

#2
2020-10-07 17:11

Låter komplicerat.

#3
2020-10-07 18:50

Mercedes Unimog ;)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.