Bild
Nästa artikel
Volvo skyddar bäst mot stöld och inbrott

Volvo skyddar bäst mot stöld och inbrott

Nyheter

Volvo och Porsche har bäst skydd mot stöld och inbrott, enligt försäkringsbolagens rankinglista.

Försäkringsbranschen har testat och bedömt stöld- och inbrottsskyddet för 2018 års bilmodeller, totalt 172 bilar som säljs i Sverige.

Bedömningen påverkar försäkringspremien och för att få bra resultat ska bilen bland annat vara utrustad med godkänt larm, manipulationsskyddad elektronisk startspärr, och ”dubbellåsning” (som gör att dörrarna varken kan öppnas inifrån eller utifrån om bilen är låst).

Ungefär 25 procent av bilarna får högsta betyg och cirka 60 procent får godkänt.

Bäst är Volvo och Porsche, följt av Audi och Lexus, och med Volkswagen och Seat strax därefter. Sämst är Dacia, Peugeot, Subaru och Suzuki.

Flera märken vägrar dock att låta testa sina bilmodeller, bland annat Honda, Mercedes, och Mazda.

Betyg för samtliga bilar finns på hemsidan www.nvsa.se.

Diskutera: Hur viktigt är ett bra stöld- och inbrottsskydd i dag?Taggar: Nyheter, Volvo, Porsche

Kommentarer

#1
2018-06-24 10:35

Det spelar inte så stor roll vilket stöldskydd bilarna har,tjuvarna anpassar sig efter det som gäller, så istället så kommer bilrånen att bli vanligare,med en pistolmynning riktad mot dig så lämnar man nog snällt över nycklarna till tjuven,och alla bilar går att stjäla med bärgare

#2
2018-06-24 10:50

Det är kanske därför dessa inte bryr sig om inbrottsskyddet, "Sämst är Dacia, Peugeot, Subaru och Suzuki". Ingen tar väl fram vapen för att få nån av dessa bilar?

#3
2018-06-24 12:43

Ett bra stöld- och inbrottsskydd är naturligtvis bra att ha, men vill man ha bilen ifred och slippa bli hotad med vapen bör man kanske kombinera det med att välja en ur stöldsynpunkt mindre populär modell.

#4
2018-06-24 12:46

Vem vill bryta in sig i en volvo?

#5
2018-06-24 19:13

Det finns fördelar med stöldskydd. Är bilar enkla att stjäla så inbjuder det extra mycket för tjuven att begå brottet. Med bra stöldskydd kan det bli att rånen ökar om tjuven verkligen vill ha en viss bil som Hans B skriver. Det finns en hel del exempel på där tjuvarna kommer hem och hotar sig till bilnycklarna. Kanske tändningslås som kräver fingeravtryck eller ögonscanning kan vara en lösning på de mest stöldbegärliga bilarna. Gps är ett annat bra system som verkar fungera hyggligt för att hitta tillgripna bilar.

#6
2018-06-24 23:28

Farbror Blå - "Kanske tändningslås som kräver fingeravtryck eller ögonscanning kan vara en lösning på de mest stöldbegärliga bilarna." Usch, nu fick jag otäcka bilder från filmens värld... Hellre att bilen blir stulen än ägaren lemlästad. Då låter GPS betydligt bättre.

#7
2018-06-25 01:25

Volvo skyddar bäst mot stöld och inbrott? Tveksamt! Fyra Volvo XC60 blev nyligen under en natt stulna i Skara i samma område. Se och hör på https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6977445.

#8
2018-06-25 08:41

Om dessa Volvo har nyckellöst system så är det inte särskilt konstigt att de kan bli stulna. Det har det ju skrivits mycket om.
Det gäller alla bilar med samma system.

#9
2018-06-25 08:52

Det bästa ur stöldsynpunkt är att ha en äldre bil av vanlig modell, dom behöver man inte ens låsa tjuvarna är inte intresserade av dessa bilar.

#10
2018-06-25 09:02

Om inte tjuvarna lyckats koppla bort gps:positioneringen så borde bilarna gå att finna genom att ringa VolvoOnCall om ägarna inte har egna appar för positionering.
Det förefaller som att tjuvarna kan ha använt en sändare med dator som får kontakt med bilnycklarna. Ett aluminiumfoliebebeklätt nyckelskåp sägs kunna avstyra den möjligheten.

#11
2018-06-25 09:21

Rutger, det är sant att en tillräckligt motiverad tjuv skulle kunna gröpa ut ett öga eller klippa av ett finger, men det är sannolikt inte lika många tjuvar som skulle ge sig på det moduset bl.a. därför att straffvärdet sannolikt hade blivit avsevärt högre. Jag tror inte heller så många tjuvbilslöpare skulle vilja åka runt med ett öga/finger i en burk formalin som de ska plocka ut varje gång bilen ska startas.

#12
2018-06-25 13:26

Hans, det är sant att de äldre bilarna inte är särskilt stöldbegärliga åtminstone inte om tjuven har ett tillägnelseuppsåt, men äldre och billigare bilar brukas fortfarande av kriminella. Det är dessutom ofta äldre bilar som stjäls när rånare och mördare begår brott. Bilarna eldas senare ofta upp. De används även som murbräckor för att ta sig in i lokaler.

#13
2018-06-25 16:12

Farbror blå - Förhoppningsvis har du rätt. Känner nog ändå att jag gärna avstår bilar med den lösningen. Men håller man sig till mindre attraktiva märken med hyfsat stöld-
och inbrottsskydd så behöver man nog inte oroa sig. ;-)

#14
2018-06-25 18:11

Det är som Blå säger. Tyvärr är äldre lättstulna bilar populära att använda till att begå brott eller för trötta missbrukare att ta sig från A till B.
Nu är det ju inte alltid bilen i sig som är stöldbegärlig. Orten har senaste somrarna drabbats av ligor som stjäl navigationsutrustning och airbags. BMW, Audi och Merca har varit populära.
Det har oftast varit de senaste årsmodellerna med senaste typen av skydd. Men det hjälper inte mot professionella ligor.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.