Bild
Nästa artikel

Volvo & Saab hotas av konkurser

Nyheter

Ford och General Motors hotas av konkurs. Det anser analytikerna. De rekordsvaga försäljningssiffrorna hotar biljättarna - och drabbar i sin tur Volvo och Saab.

- Risken för att företagen helt enkelt får slut på pengarna har ökat. Därför överväger vi om vi måste ta ned kreditbetyget ytterligare", säger Andreas Zsiga, kreditanalytiker på S&P, till SVT:s Rapport.

De dåliga försäljningssiffrorna har fört Ford och General Motors allt närmare en konkurs.  Nu väljer det internationella värderingsföretaget Standard & Poor's att sätta upp biljättarna på en varningslista för företag med svaga ekonomiska förutsättningar.
- Risken är ganska betydande och den har ökat på senare tid, säger Andreas Zsiga till Metro.

Personbilsförsäljningen har rasat dramatiskt och de amerikanska biljättarna har stora ekonomiska problem. Analytikerna ser lågkonjunkturen som rekordstor - och vissa analytiker jämför krisen med 1930-talets depression.

Fortsätter de ekonomiska problemen i USA kan både Fordägda Volvo och GM-ägda Saab drabbas hårt. En konkurs för de amerikanska biljättarna skulle vara förödande för Volvo och Saab.

Och Standard & Poor's varnar för fortsatt svåra tider.

- Det är som ett hushåll. Kan man inte hitta de pengarna och ta dem från besparingar eller genom att minska kostnaderna måste man låna pengar någonstans. Finna det ingen som vill låna ut till dig så tar pengarna en dag slut, säger Andreas Zsiga till Rapport.
Taggar: Nyheter
Volvo & Saab hotas av konkurser

Kommentarer

#1
Roland
2008-10-16 16:21

Sälj dem snabbt till Kina så överlever de, se på Rover.
Koreanerna tog över varven och kineserna tar biltillverkningen.
Leve Asien.

#1
CG
2008-10-16 18:48

Kanske skulle Svenska Staten gå in och köpa loss Volvo och sedan sälja det vidare så att det blir ett svenskt märke igen...

#1
Daniel
2008-10-16 19:15

Gör Volvo och Saab svenskt igen och sluta blanda in Opel och Ford.
Satsa sedan på miljöbilar i alla klasser så ska vi nog se att försäljningen tar fart igen.

#1
Saabnisse
2008-10-16 21:39

Trams! US Gov. kommer aldrig att tillåta att Ford och GM sätts i konkurs. Alltför många bilarbetare skulle bli arbetslösa och det har man inte råd med. Och de som delar "Rolands" åsikter tycker jag bara synd om, det är den här typen av ogenomtänkta uttalanden som riskerar att helt kullkasta vår industri, eller är "Roland" så korkad att han tror att vi då får ha sysselsättning kvar i Sverige?

#1
granqvist
2008-10-18 18:28

Allt har en början, mitten och slut.

#1
saabmannen
2008-10-23 22:26

Jag tycker också att då opel och ford delar började dominera i svenska bilar så blev det knappast bättre. Nej jag tycker att svenska bilar skulle vara hel svenskt utan nåt annat skräp från andra bilar. Sen skulle volvo och saab samarbeta med varanda för att komma på bra lösningar om problemen dom har.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.