Nästa artikel
Volvo placeras i Kina - uppgifterna dementeras
Nyheter

Volvo placeras i Kina - uppgifterna dementeras

Publicerad 6 februari 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Kopplingarna mellan Volvo PV och Kina blir allt fler. Nu ska ännu en kinesisk biltillverkare vara intresserat av märket. Geely ska enligt uppgift förhandla med Ford om en affär - men Geely dementerar uppgifterna.
- Vi har inga planer på att köpa Volvo Personvagnar som vissa medier har rapporterat om i dag, säger en talesman för Geely till nyhetsbyrån Reuters.

Volvos framtid ser allt mer ut att finnas hos ett kinesiskt företag. En rad kinesiska biltillverkare har redan kopplats samman med Volvo - och nu rapporterar Bloomberg News om intresse från Geely Automobile Holdings Ltd.

Enligt tre, icke namngivna, källor till Bloomberg News ska kinesiska Geely och Ford förhandla om en affär.

"Skulle hjälpa Geely"
Enligt Alice Chong, analytiker vid CIMB-GK Securities, skulle ett köp av Volvo stärka Geely.

- Det skulle hjälpa Geely att slå sig in på nya marknader och få bättre teknologi. Men Geely kan då räkna med kortsiktiga ekonomiska förluster eftersom försäljningen i Europa och USA håller på att kollapsa, säger Alice Chong till Bloomberg News.

Dementeras - eller mörkas?
Men uppgifterna dementeras alltså av Geely. Om detta är ett försök att mörka att det pågår förhandlingar är oklart.  Återstår att se om Volvo blir kinesiskt den här gången.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-02-06 17:04
Krille (ej verifierad)

Om volvo köps av ett kinesiskt företag så komer all tillverkning att hamna i kina, där det är väldigt billig arbetskraft. Om volvo pv hade haft annat än biltillverkning att stödja sig på (som förr i tiden) då kanske det aldrig hade blivit sålt till ford, som definitivt inte varit en bra ägare.

#2 • 2009-02-06 23:45
Dr Schultz (ej verifierad)

Jag tycker inte en tidning som ViBilägare ska ägna sig åt ryktesspridning och hörsägen.
Kom med info som är relevant.
-
Säljs Volvo Cars till Kina, kan halva Sverige stänga.

#3 • 2009-02-07 00:15
Johan (ej verifierad)

Tror det ligger något bakom alla rykten..Sen kan det ju vara Renault/Nissan som är köparen..Men vad jag förtår är det tre Kinesiska spekulanter och en Europisk..Klart dom dementerar dom får inte yppa något innan det är officiellt det är straffbart och börsen går bananas om det läcker ut innan det är officiellt..Men vi får se nästa vecka om dom kommit fram till en affär.Spännande tider det här..Var precis med om en sådan här affär när min förra arbetsplats blev uppköpt..Rykten om ett par köpare och det var en utav dom vi trodde i slutändan..Är nog samma här..ingen rök utan eld så att säga.

#4 • 2009-02-07 15:17
Sven (ej verifierad)

Det vore nog bra om Volvo säljs till Kina.Jag tror inte de skulle flytta all produktion till Kina.Tvärtom skulle Volvo utvecklas...Man tillverkar redan Volvobilar i Kina.

#5 • 2009-02-08 13:51
Mikael Lindberg (ej verifierad)

Kineserna är endast ute efter Volvos gedigna kunnande, speciellt när det handlar om bilsäkerhet. Att Ford låter en kinesisk bilfabrik, som tydligen bygger bland de sämsta bilarna i världen, får köpa Volvo är skamligt. Svenska staten bör tillfälligt ta över ägandet i Volvo, men utan inblandning i själva utvecklingen av nya bilmodeller. Tids nog dyker de upp en seriös ägare med lång bilbyggartradition som långsiktigt passar Volvo. Ett Kinesiskt ägande av Volvo, kommer i slutändan innebära att både tillverkning och utveckling av nya bilar hamnar i Kina. För Guds skull alla inblandade, Volvos utveckling och tillverkning av bilar ska naturligtvis till största delen ligga i Sverige, annars är risken väldigt stor att Volvo blir en Kinesisk lågbudgetbil, låt oss slippa detta

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.