Nästa artikel
Volvo får statlig lånegaranti
Nyheter

Volvo får statlig lånegaranti

Publicerad 5 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
EU-kommissionen godkänner den svenska regeringens lånegarantier till Volvo. Men än kan biltillverkaren inte räkna med några pengar - för förhandlingarna mellan Volvo och regeringen ligger fortfarande på is.
- Det som har hänt tidigare är att svenska regeringen och Volvo har beslutat att lägga förhandlingarna kring de här lånen och garantierna på is. Det förändrar inte situationen för oss, även om vi ser positivt på att kommissionen har godkänt garantierna, säger Maria Bohlin, presschef på Volvo Personvagnar, enligt E24.se.

EU-kommissionen meddelar på fredagen att den svenska regeringens lånegarantier till Volvo PV har blivit godkända. Därmed kan Volvo få tillgång till lån från den Europeiska Investeringsbanken.

Enligt EU-kommissionen ska de beviljade lånen och garantierna uppgå till totalt 500 miljoner euro. Dessa summor ska användas i ett projekt på 1,9 miljarder euro med fokus på miljöbilar.

"Förhandlingarna på is"

Men Volvo får vänta på pengarna. Förhandlingarna om statliga garantier mellan Volvo och den svenska regeringen ligger fortfarande på is - och innan dessa förhandlingar är slutförda får Volvo inte tillgång till pengarna.

- Våra lån hos EIB blev godkända i våras under förutsättning att svenska staten ger oss garantier. I dag har EU-kommissionen sagt att det är okej för staten att ställa ut 100 procentiga lånegarantier. Men samtidigt ligger förhandlingar med staten fortfarande på is, säger Maria Bolin till TT.

Att EU-kommissionen godkänner lånegarantierna ska ha ett symboliskt värde. Nu återstår det att se om Volvo, den svenska regeringen och Ford kan komma överens om en uppgörelse.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-06-08 10:33
Messerschmitt (ej verifierad)

ViBilägare verkar vara lika korkade som sossarna (fast ViBilägare är ju en sosseägd tidning).
-
Så länge som ingen trovärdig köpare/ägare till VCC finns kommer inga pengar betalas ut.
-
Vad är det som är så svårt att förstå?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.